У Раді готують законопроєкт про політв'язнів у рамках Кримської платформи — депутат

У Раді готують законопроєкт про політв'язнів у рамках Кримської платформи — депутат

Укрінформ
У Верховній Раді працюють над законопроєктом про політичних в'язнів у рамках Кримської платформи.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час виступу з трибуни парламенту заявив народний депутат від фракції "Голос" Рустем Умєров.

"Ми вже працюємо над законопроєктом про політичних в'язнів в рамках "Кримської платформи", щоб інтеграція та повернення до звичного життя для цих людей були максимально комфортними. Наш обов'язок - звільнити наших людей", - сказав Умєров.

Читайте також: На саміті Кримської платформи запрацює офіс для відстеження ситуації на півострові — Жовква

Депутат підкреслив що своїм виступом закликає світову спільноту сприяти визволенню українських громадян: Владислава Єсипенка, Ремзі Бекірова, Руслана Сулейманова, Сейрана Салієва, Тимура Ібрагімова, Сервера Мустафаєва, Марлена Асанова, Рустема Шейхалієва та Османа Арифмеметова, громадянських журналістів з Криму і кожного з переліку політичних в'язнів.

Рустем Умєров наголосив, що за одним і тим же сценарієм вже восьмий рік російська окупаційна влада кидає за ґрати кожного, хто не приймає її режим.

"Кримськотатарський прапор, зйомка на відео, на телефон, репост публікації, українська мова - не знаєш, що може стати злочином для окупаційної влади. Сьогодні понад 100 громадян України незаконно ув'язнені за політичними мотивами в Росії та окупованому Криму. Переважна більшість із них - кримські татари. Ще майже 300 заручників незаконно утримуються на території ОРДЛО. Це не просто цифри чи статистика. За кожним прізвищем - чиєсь поламане життя, за кожним фото - родини, які їх переглядають та чекають, коли їхній син, тато дідусь чи коханий повернеться додому", - сказав депутат.

Читайте також: Джапарова назвала умову для участі Росії у Кримській платформі

Під час виступу Умєрова біля трибуни парламенту зібралися кілька десятків депутатів від фракцій "Голос", "Європейська солідарність", "Слуга народу".

Як повідомляв Укрінформ, фрілансера проєкту "Крим.Реалії" Владислава Єсипенка затримали на окупованому півострові 10 березня 2021 року. Його обвинуватили в незаконному виготовленні вибухового пристрою.

ФСБ РФ стверджує, що затримала Єсипенка, "щоб не допустити проведення ним підривних акцій в інтересах українських спецслужб".

Своєю чергою адвокат заявив, що слідчі за підсумками дактилоскопічної експертизи не виявили відбитків Єсипенка на вибухівці, нібито знайденій у його машині.

Читайте також: Необхідно створити чіткий план розвитку Криму після деокупації - Чубаров

12 березня Єсипенка взяли під варту. 1 квітня так званий "Київський районний суд Сімферополя" продовжив його арешт до 11 липня. До затриманого журналіста протягом 27 днів не допускали адвокатів. Пізніше він повідомив про тортури з боку російських спецслужб.

6 липня "райсуд" у тимчасово окупованому Сімферополі продовжив термін арешту Єсипенка на пів року.

Як повідомляв Укрінформ, "Кримська платформа" - новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді безпековим викликам, що зростають, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети - деокупації Криму та повернення його Україні.

Діяльність "Кримської платформи" має розпочатися на саміті 23 серпня, на який запрошено дипломатів і лідерів іноземних держав.

 Фото: QHA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-