Необхідно створити чіткий план розвитку Криму після деокупації - Чубаров

Необхідно створити чіткий план розвитку Криму після деокупації - Чубаров

Укрінформ
Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що одночасно з підготовкою до деокупації Криму необхідно створити чіткий план того, як буде розвиватися півострів після відновлення там українського суверенітету.

Про це він сказав на Всеукраїнському форумі "Україна 30. Міжнародна політика", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми повинні одночасно з підготовкою деокупації Криму створити всі правові умови для того, щоб всі громадяни України, в першу чергу ті, хто живуть в окупованому Криму, дуже чітко собі уявляли, як буде розвиватися Крим з моменту відновлення там суверенітету Української держави. Важливо, щоб наші міжнародні партнери також були переконані в тому, що ми маємо цілісний план і державну політику щодо розвитку кримської автономії", - сказав Чубаров.

Читайте також: Закон про корінні народи України руйнує російські претензії на Крим — Чубаров

Як зазначив голова Меджлісу, всі, хто сьогодні живуть в окупованому Криму, в тому числі ті, хто не хочуть відновлення державного суверенітету над Кримом, дуже ретельно стежать за тим, що відбувається на материковій частині України.

"Переважна частина людей живуть очікуваннями, бо та ситуація, яка склалася зараз в окупованому Криму, навіть тим, хто в 2014 році бігав з триколорами, довела, що без внутрішньої свободи люди не можуть розвиватися", - сказав Чубаров.

Що стосується кримських татар, зазначив він, то вони чекають "дуже чітких рішень, які б давали гарантії їхнього збереження і розвитку на своїй землі в складі української держави".

Читайте також: Учергове нагадуємо окупантам: Крим є Батьківщиною кримських татар та невіддільною частиною Української держави

Політик ще раз підтримав прийнятий Верховною Радою Закон "Про корінні народи України" і запропонував внести зміни в розділ 10 Конституції України "Автономна Республіка Крим", який би давав кримським татарам, караїмам і кримчакам "повні гарантії того, що вони збережуться на своїй землі".

Як повідомлялося, Кримська платформа - новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на РФ, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети - деокупації Криму та повернення його Україні.

Діяльність Кримської платформи має розпочатися на саміті 23 серпня, на який запрошено дипломатів і лідерів іноземних держав.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-