Закон про корінні народи України руйнує російські претензії на Крим — Чубаров

Закон про корінні народи України руйнує російські претензії на Крим — Чубаров

Укрінформ
Ухвалення Радою закону про корінні народи зміцнило надії та підняло дух усіх, хто чекає повернення Криму під контроль України.

Про це в програмі "На самом деле: Крым" телеканалу "Дом" заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Голосували всі фракції, за винятком однієї, явно проросійської — ОПЗЖ. Це говорить про те, що навколо цього закону "Про корінні народи України" ми знайшли консенсус. І тут слід подякувати всім фракціям, які голосували. Але також і владі. Оскільки ініціював подачу до Верховної Ради України саме цього проєкту президент Володимир Зеленський", — сказав Чубаров.

Він нагадав, що в українській політиці сам знаходиться 30 років. І це перший закон, який "викликав такий шалений опір, консолідований опір практично всіх гілок російської влади".

"Державна Дума РФ прийняла спеціальну заяву, звернулася в міжнародні та європейські організації. Пан Путін неодноразово давав спеціальні інтерв'ю щодо неприйнятності прийняття закону "Про корінні народи України". Останній раз він це зробив, коли проводив так звану пряму лінію зі своїми співгромадянами (відбулася 30 червня — ред.)", — продовжив Чубаров.

Читайте також: Кримськотатарський прапор став символом боротьби проти російської окупаціїЧубаров

Ухвалення вказаного закону руйнує російські претензії на Крим, додав він.

"Ви ж пам'ятаєте його (Путіна — ред.) обґрунтування безпосередньо військового вторгнення російських військ до Криму у 2014 році. Путін говорив про скрєпи російського народу, які вони чомусь шукали на українській території. Багато всяких домислів, які Москва моделювала всі ці роки навколо захопленого Росією Криму. І тому тепер, коли Українська держава безпосередньо говорить про фактор корінного народу Криму, кримськотатарський фактор, стає абсолютно явно, що земля кримських татар, які є невіддільною частиною Української держави, захоплена РФ", — продовжив голова Меджлісу.

Чубаров акцентував, що закон відкриває нові можливості для кримськотатарського народу.

"Ну, а далі дуже багато залежить від нас самих, кримських татар. Але я хотів би сказати і про Крим, окупований РФ. Цей закон сьогодні просто колосально зміцнив надії і підняв дух кримських татар, і не тільки кримських татар, а всіх, хто очікує відновлення суверенітету України над Кримом", — резюмував він.

Як повідомлялося, 1 липня Верховна Рада 325 голосами ухвалила закон “Про корінні народи України”, ініційований Президентом Володимиром Зеленським. Закон чітко визначає, що корінними народами в Україні визнаються ті народи, які не мають державних утворень поза її межами.

Згідно із законом, до корінних народів відносяться кримські татари, караїми та кримчаки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-