Росія має пустити в Крим Джемілєва і Чубарова – резолюція ПАРЄ

Росія має пустити в Крим Джемілєва і Чубарова – резолюція ПАРЄ

Укрінформ
Парламентська асамблея Ради Європи вимагає від російських окупаційних властей скасувати заборону на відвідування Криму лідерів кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва і Рефата Чубарова.

Про це йдеться в ухваленій 23 червня резолюції ПАРЄ «Ситуація щодо кримських татар» (порушення прав кримськотатарського народу в окупованому Росією Криму – ред.), передає кореспондент Укрінформу.

«Асамблея закликає анулювати рішення, яким забороняється діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, та дозволити Мустафі Джемілєву і Рефату Чубарову повернутися до Криму», - йдеться у резолюції.

Асамблея також висловила розчарування у зв'язку із несправедливим рішенням Верховного суду РФ, згідно з яким заборонена діяльність Меджлісу кримських татар, як «екстремістської організації», що суперечить міжнародним стандартам і є свідченням систематичного порушенням прав кримських татар, зокрема, щодо вільних зібрань, свободи висловлювань і думок, віросповідання та релігії.

Читайте також: ПАРЄ вимагає від окупантів РФ припинити репресії проти кримських татар

Окрім цього у резолюції вказується на перепони, які окупаційна влада чинить розвитку кримськотатарської мови, а також міститься заклик до забезпечення її вивчення.

Як повідомляв Укрінформ, комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович раніше заявила, що не може потрапити на територію Криму з метою ознайомлення з ситуацією із правами людини на півострові.

У Страсбурзі 21-24 червня проходить літня сесія ПАРЄ. Делегати працюють у гібридному (змішаному) форматі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-