Ситуація з правами кримських татар в окупації критично погіршилася – дебати в ПАРЄ

Ситуація з правами кримських татар в окупації критично погіршилася – дебати в ПАРЄ

Укрінформ
ПАРЄ вкотре політично підтвердила критичне погіршення ситуації щодо дотримання прав кримськотатарського народу в тимчасово окупованому Росією Криму та вимагає притягнення російського режиму до відповідальності. 

Як передає кореспондент Укрінформу, про це йшлося 23 червня у Страсбурзі на дебатах у Парламентській асамблеї Ради Європи про порушення прав кримських татар в окупованому Росією Криму.

«Моя доповідь засвідчує, що ситуація із кримськими татарами драматично погіршилася після 2014 року. Порушення прав кримських татар після нелегальної анексії Криму включають убивства, насильницькі зникнення, тортури та нелюдську поведінку. Це здійснюється співробітниками спеціальних служб», - наголосила доповідач із цієї проблеми ісландський парламентарій, представниця політичної групи соціалістів, демократів і зелених у ПАРЄ Торхільдур Сунна Аеварсдоттір.

Вона також нагадала про кричуще порушення прав людини і норм міжнародного права окупантами у зв'язку із забороною Меджлісу кримськотатарського народу, обмеження його релігійних прав, переслідування мусульман та примусову паспортизацію жителів Криму.

«Кримські татари піддаються безперервному непропорційному тиску», - зазначила доповідач в Асамблеї про репресії з боку Росії проти кримськотатарського народу.

Вона також заявила, що РФ має понести відповідальність за порушення прав людини, за скоєння у Криму міжнародних злочинів, включаючи воєнні.

Читайте також: У ПАРЄ не стали карати Гончаренка за український прапор

Голова української делегації в ПАРЄ народний депутат Марія Мезенцева, виступаючи від імені політичної групи Європейської народної партії (ЕРР), нагадала про визнання Європейським судом з прав людини (ЄСПЛ) своєї юрисдикції у міждержавній справі України проти Росії (відносно Криму). Це попереднє рішення Суду також підтвердило набуття російською окупаційною владою контролю над територією півострова наприкінці лютого 2014 року.

«Нині кримські татари потерпають від російської окупації півострова. Кримські татари піддаються залякуванню, арештам, ув'язненням та суворим зловживанням з боку окупаційних властей», - нагадала Мезенцева.

Народний депутат Євгенія Кравчук, яка виступала від політичної групи Лібералів і демократів за Європу (ALDE), відзначила, що підготовка доповіді і проєкту резолюції про порушення прав кримських татар проходили за безпрецедентного тиску з боку Росії.

«Ми, як міжнародна політична інституція, повинні запобігти спробам Російської Федерації легітимізувати застосування дискримінаційних правил та посягання на верховенство права», - заявила Кравчук.

Вона висловила переконання, що РФ повинна бути притягнена до відповідальності за порушення прав людини на території Криму, що перебуває під російським окупаційним контролем.

Читайте також: Світ не повинен визнавати вибори до Держдуми Росії – віцепрезидент ПАРЄ

Представник української делегації в Асамблеї народний депутат Сергій Власенко під час дебатів порушив проблематику невиконання урядом Росії рішень ЄСПЛ.

«Можливо, Асамблея і Рада Європи загалом, знайдуть шлях впливу на Російську Федерацію, щоб примусити її дотримуватися головних принципів нашої організації», - сказав Власенко.

Він також відзначив необхідність розуміння, що нинішня критична ситуація із правами кримських татар у Криму є прямим наслідком протиправної анексії півострова Росією.

«Ми закликаємо міжнародне співтовариство посилювати тиск на Російську Федерацію з метою прискорення деокупації Криму та звільнення політичних в'язнів», - заявив віцепрезидент ПАРЄ народний депутат України Олександр Мережко.

Литовський парламентарій Емануеліс Зінгеріс закликав міжнародне співтовариство до солідарності та підтримки одного з лідерів кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва. Делегат від Литви нагадав, що у 2014 році Джемілєв під час розмови з Путіним відмовився підтримати російську окупацію Криму в обмін на обіцяні преференції.

Читайте також: Денісова закликала РФ пустити моніторингові місії в затоплений Крим

Серед учасників дебатів із надзвичайно критичними положеннями проєкту резолюції ПАРЄ про порушення прав кримських татар не погодилися лише представники російської делегації, які заявляли про початок «відродження» цього народу на території «возз’єднаного» Криму та нібито некомпетентність делегатів Асамблеї щодо реальної ситуації на території півострова.

Також представник політичної групи Об'єднаних європейських лівих від Греції порушив питання необхідності відновлення постачання води до півострова, що блокує Україна в умовах триваючої окупації Криму. Ця ініціатива грецького парламентарія не отримала жодної підтримки від учасників дебатів, окрім одного представника делегації РФ.

У Страсбурзі 21-24 червня проходить літня сесія ПАРЄ. Делегати працюють у гібридному (змішаному) форматі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-