РФ хоче удвічі наростити озброєння в окупованому Криму – Україна в ОБСЄ

РФ хоче удвічі наростити озброєння в окупованому Криму – Україна в ОБСЄ

Інфографіка
Укрінформ
Росія продовжує активну мілітаризацію захопленого Криму, плануючи збільшити протягом наступних п’яти років на 10 тисяч чисельність своїх військових та в 1,5-2 рази — кількість озброєння та військової техніки на півострові.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявила українська місія при ОБСЄ під час 18-го раунду щорічних консультацій з огляду імплементації Документу щодо заходів зміцнення довіри та безпеки у військово-морській галузі на Чорному морі.

"У перспективі російське керівництво планує збільшити чисельність військовослужбовців у Криму майже на 10 тис. осіб, а кількість озброєння та військової техніки – у 1,5-2 рази", - заявили в українській делегації.

Читайте також: У МЗС назвали юридично нікчемним продаж кримської «Масандри» росіянам

З використанням слайдів українські дипломати привернули увагу країн-учасниць ОБСЄ до окремих аспектів цілеспрямованої політики РФ з мілітаризації тимчасово окупованого Криму, прилеглих територіальних вод та усього басейну Чорного моря.

Зокрема, було поінформовано про те, що на сьогодні на тимчасово окупованому півострові розміщено 32,5 тисячі російських військових. На озброєнні об'єднаного оперативного угруповання РФ в Криму знаходиться до 200 танків, понад 400 бойових броньованих машин та понад 280 артилерійських систем різних калібрів, включаючи ракетні системи залпового вогню.

Читайте також: МЗС: Деокупація Криму залишатиметься на порядку денному діалогу Україна-ЄС

Поруч з цим, Росія наростила кількість літаків та вертольотів на півострові до 150 одиниць, також збільшила кількість засобів ППО до 120 одиниць та розгорнула 10 берегових ракетних комплексів. Крім того, у водах біля окупованого півострова знаходяться 67 бойових кораблів та катерів, включаючи 6 кораблів, оснащених крилатими ракетами морського базування, та 7 ударних підводних човнів.

Також Україна поінформувала в ОБСЄ про сформований у грудні 2019 року на території окупованого Криму "943-й центр мобілізаційного розгортання" у Новоозерному. Цей центр призначений для забезпечення належного зберігання озброєння та військової техніки (ОВТ), своєчасне вивезення ОВТ зі складів і приведення його до бойового застосування, але також, у випадку необхідності, на базі центру можуть бути відразу розгорнуті 2 мотострілецькі дивізії.

Поруч з цим, військове керівництво РФ планує реформувати 22-й армійський корпус (Сімферополь) у повноцінну загальновійськову армію.

Читайте також: В окупованому Криму 177 дітей заарештованих активістів ростуть без батьків – Салієва

Окремо Російська Федерація значно посилила повітряну складову, додатково розгорнувши на Кримському півострові бомбардувальну, штурмову, винищувальну та армійську авіацію.

"За період окупації кількість бойових літаків зросла у 5 разів, а ударних вертольотів – у 1,5 рази. Зокрема, на аеродромах розгорнуті нові багатоцільові літаки Су-30СМ, Су-30М2 та вертольоти Мі-28 і Ка-52. Заміна застарілих літаків Су-27 та Су-24 на винищувачі Су-30СМ/М2 та бомбардувальники Су-34, відповідно, була запланована на 2020-2021 роки", - заявили в українській місії при ОБСЄ.

Також планується подальше збільшення кількості кораблів Чорноморського флоту РФ за рахунок включення до його складу бойових кораблів ближньої морської зони.

"До складу Чорноморського флоту було включено 6 підводних човнів, 3 фрегати та 3 малих ракетних корабля, які можуть нести крилаті ракети морського базування типу "Калібр" – ракети, що можуть вражати наземні цілі на відстані до 1500 км при нормальному навантаженні та до 2600 км - з ядерною бойовою частиною", - зазначили в українській делегації.

Читайте також: Міжнародний кримінальний суд починає розслідування воєнних злочинів РФ на Донбасі й у Криму

Загалом очікується, що до бойового складу ЧФ РФ буде включено 84 кораблів та бойових катерів, 61% з яких будуть новими. У пріоритеті – носії крилатих ракет морського базування типу "Калібр".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-