МЗС заявляє, що Росія приховує дані про стан здоров'я полонених моряків

МЗС заявляє, що Росія приховує дані про стан здоров'я полонених моряків

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України вимагає від російської сторони невідкладно надати відомості про стан здоров’я полонених українських моряків, а також негайно забезпечити їх необхідною кваліфікованою медичною допомогою.

Про це йдеться у заяві МЗС.

"Незважаючи на неодноразові звернення та вимоги української сторони щодо необхідності інформування Посольства України в Російській Федерації про стан здоров’я українських військових моряків, а також у зв’язку з появою інформації про погіршення стану їх здоров’я, російська сторона так і не надала жодної інформації з цього приводу. Міністерство закордонних справ України розцінює зазначені дії Росії виключно як свідоме приховування реального стану здоров'я полонених українських моряків", - зазначається у документі.

У МЗС закликали світову спільноту, міжнародні правозахисні інституції вжити всіх можливих правових, політичних та економічних заходів з метою звільнення та повернення в Україну полонених українських моряків, яких незаконно тримають у пенітенціарних закладах Москви.

Як повідомляв Укрінформ, перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що Україна спрямує звернення до Міжнародного Комітету Червоного Хреста та комісара з прав людини Ради Європи Дуні Міятович щодо надання достовірної інформації про стан здоров'я, лікування захоплених Росією українських моряків і щодо допуску до них лікарів.

Як повідомлялося, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі Російської Федерації в районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українські військові кораблі, які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя, а також 24 моряків.

Після захоплення всіх українців узяли від варту на 2 місяці. Їх звинуватили у незаконному перетині кордону Російської Федерації в Чорному морі. 29 листопада українців вивезли до СІЗО Москви.

Читайте також: Українські консули добиваються зустрічі з пораненими моряками у "Лефортово"

16 січня Лефортовський суд Москви продовжив термін тримання під вартою всім 24 полоненим до 24 та до 26 квітня 2019 року. Адвокати подаватимуть апеляції щодо всіх українців.

Усі захоплені моряки назвали себе військовополоненими.

24 січня ПАРЄ прийняла резолюцію «Ескалація напруженості навколо Азовського моря і Керченської протоки та загрози європейській безпеці», в якій офіційно вимагає від Росії поводитися із захопленими у районі Керченської протоки українськими військовими моряками відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-