Битва за Україну. День сімсот вісімдесят третій

Битва за Україну. День сімсот вісімдесят третій

Укрінформ
Президент Зеленський підписав закон про мобілізацію. СБУ вразила радіолокаційну станцію (РЛС) дальньої дії в Брянській області, яка контролювала небо на 700 км вглиб України

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот вісімдесят третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 16 квітня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- СБУ вразила радіолокаційну станцію (РЛС) дальньої дії в Брянській області, яка контролювала небо на 700 км вглиб України. РЛС вартістю 100 млн дол. уразили сімома дронами-камікадзе літакового типу. Джерела Служби безпеки підтвердили, що комплекс «Небо-У» більше не працює і, «ймовірно, перетворився на друшляк» – повідомило Укрінформу джерело в СБУ.

- Президент України Володимир Зеленський підписав закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку – сайт парламенту. Закон набере чинності через місяць із наступного дня його опублікування. Український омбудсмен Дмитро Лубінець позитивно оцінює ухвалений закон про мобілізацію.

- Командувачем військ Оперативного командування «Південь» призначений бригадний генерал Шаповалов Геннадій Миколайович – ОК «Південь».

- Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про підтримку відбудови України. У ній євродепутати закликають усі країни, де РФ має рахунки, вжити необхідних заходів, щоб забезпечити передання цих активів для відновлення інфраструктури України – Укрінформ.

ЦИТАТА

Володимир Зеленський, президент України: «Без цієї допомоги (від США – ред.) шансів виграти у нас не буде. Треба бути сильнішими за ворога, аби його подолати. Сьогодні артилерійський снаряд – один до десяти. Чи можемо ми так вистояти? Ні. У будь-якому випадку за такої статистики вони щоденно будуть нас штовхати назад. Якщо ми хочемо боронити те, що під нашим контролем, то маємо перейти до співмірних чисел – десять до десяти».

Дональд Туск, глава польського уряду: «Функціонування у Балтійському морі «тіньового флоту» Росії, який нелегально перевозить російську нафту, має бути припинено завдяки втручанню на рівні Єврокомісії».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- У ніч на 16 квітня в російському Брянську вдалося знеструмити декілька військових та промислових обʼєктів, які ворог використовував у війні проти України. Внаслідок знищення трансформатора на електропідстанції потужністю 110 кВт без електроживлення залишилися: військова частина №33149 (29-та окрема залізнична бригада); 111-ий військовий завод (машинобудівне підприємство); 192-ий центральний військовий завод (постачальник залізничної техніки) – ГУР.

- Ситуація на Бахмутському напрямку неподалік Часового Яру залишається досить напруженою, динамічною. Ворог намагається здійснювати штурмові дії по всьому відтінку нашого фронту, застосовує як піхотні, так і механізовані підрозділи, безперестанку працює артилерія – Олег Калашніков, пресофіцер 26-ї окремої артилерійської бригади імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича.

- Російські окупанти при спробах штурмувати місто Часів Яр на Донеччині втрачають 50-70% техніки. Сили оборони, незважаючи на брак боєприпасів, утримують позиції у районі Часового Яру, за минулу добу противник жодних тактичних успіхів не мав – Юрій Федоренко, командир батальйону ударних безпілотних авіаційних комплексів ЗСУ «Ахіллес» 92 ОШБр імені кошового отамана Сірка.

- В операційній зоні Сил оборони півдня українські захисники відбили сім штурмів російських загарбників на Оріхівському напрямку і пʼять – на лівобережжі Дніпра – Сили оборони Півдня.

- Російські окупанти перекинули окремі підрозділи з Лиманського напрямку для посилення наступальних дій у бік Часового Яру – Руслан Музичук, речник Нацгвардії України.

- На південному напрямку в результаті вогневого ураження російські загарбники втратили ще 31 одиницю озброєння та військової техніки, зокрема танк і чотири човни – Сили оборони Півдня.

- Командувач Десантно-штурмових військ Збройних сил України бригадний генерал Ігор Скибюк відвідав воїнів 25-ї окремої повітрянодесантної Січеславської бригади ДШВ на Авдіївському напрямку та вручив їм відомчі відзнаки, державні нагороди та цінні подарунки – пресслужба командування ДШВ ЗСУ.

- Бійці підрозділу активних дій Головного управління розвідки Міноборони України на фронті виявили та завдали удару по зенітно-ракетному комплексу російських військ «Стріла-10» – ГУР.

- Атака України по російському заводу з виробництва дронів типу «Shahed» у Татарстані демонструє здатність українських Збройних сил проникати вглиб Росії – британська розвідка.

- Мобільні вогневі групи Повітряних сил та Сил оборони знищили усі дев’ять російських «Шахедів», якими ворог атакував Україну – Повітряні сили ЗСУ.

- Під час виконання бойового завдання загинув міський голова Лебедина Сумської області Олександр Бакликов. Він служив у 47-й бригаді ЗСУ – Юрій Бова, міський голова Тростянця.

***

- Росіяни здійснили авіаційний удар по Бериславу Херсонської області, попередньо 15 цивільних людей травмовані – прокуратура.

- Від початку повномасштабного вторгнення Росії 300 українців загинули від вибухонебезпечних предметів, 667 – зазнали каліцтва чи поранення – Руслан Берегуля, начальник ГУ протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міністерства оборони.

- В Одеській області з початку повномасштабного вторгнення різного ступеня пошкодження зазнали 123 культурні пам’ятки, з них національного значення – 18 – МКІП.

- Внаслідок обстрілів минулої доби російськими окупантами Херсонської, Донецької та Харківської областей 3 людини загинуло, 8 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: Україна

Інтерв’ю Президента України американському телеканалу PBS

  • Без допомоги Сполучених Штатів Америки шансів виграти війну з Росією у нас не буде.
  • Трипільську ТЕЦ ворог знищив, бо було нуль ракет, у нас закінчилися усі ракети, які захищали Трипілля.
  • Усім союзникам України передано конкретний перелік зброї, яка потрібна нашій державі, щоб змінити хід війни.
  • Україна згодна на пропозицію отримувати допомогу від США у вигляді кредиту, оскільки спосіб вже «не має значення» через довге очікування рішення Конгресу.
  • назвав «ганьбою для світу» та «чистою політикою» рішення спікера Палати представників Конгресу США Джонсона відокремити допомогу Ізраїлю від України у відповідному законопроєкті.

- Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Литвиненко представив Апарату РНБО свого нового заступника Андрія Кононенка – РНБО.

- За підсумками внутрішнього аудиту, яке проводило Міністерство оборони України, виявлено порушення на загальну суму більш як 10 млрд грн – Юрій Джигир, заступник міністра оборони України.

- У Києві відбулася презентація робочої групи при Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими, яка опікуватиметься питанням цивільних громадян України, незаконно утримуваних Росією – Укрінформ.

- Енергетики на випадок отримання відповідної команди від диспетчера НЕК «Укренерго» підготували оновлені графіки, які доступні на сайті «ДТЕК Київські електромережі». Компанія домовилася про співпрацю із сервісом «Київ Цифровий» стосовно сповіщення киян про відключення у випадку застосування графіків – Денис Бондар, директор компанії «ДТЕК Київські електромережі».

- До початку повномасштабного вторгнення населення України становило приблизно 41,1 млн осіб, а станом на 2024 рік на підконтрольній Україні території проживають близько 31 млн наших громадян – Володимир Ланда, старший економіст Центру економічної стратегії.

- У Вищій раді правосуддя відкрили дисциплінарну справу стосовно судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Всеволода Князєва – сайт ради.

- Національне антикорупційне бюро розшукує колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, обвинуваченого у зловживаннях при закупівлі автівок для армії – НАБУ.

- У віці 56 років раптово помер український письменник, публіцист, громадський діяч та блогер Дмитро Капранов – офіційна сторінка братів Капранових.

***

- Міжнародний валютний фонд очікує, що показник економічного зростання України за підсумками нинішнього року становитиме 3,2%, а наступного року – зросте до 6,5% – МВФ.

- НЕК «Укренерго» 15 квітня через дефіцит в енергосистемі у вечірні години залучало аварійну допомогу від операторів енергосистем Польщі та Румунії – Укренерго.

- Втрати України через запровадження Євросоюзом нового захисного механізму проти нашої агропродукції, який діятиме із 6 червня, перевищать €300 мільйонів – УКАБ.

- Компанія «ДТЕК Київські електромережі» планує у 2024 році інвестувати у розвиток своїх мереж понад 1 млрд грн. При цьому 99% коштів планується освоїти до жовтня, щоб виконати до зими планові ремонти та переоснащення об'єктів – Денис Бондар, генеральний директор компанії.

- Обсяг бюджетної допомоги Сполучених Штатів Америки з початку повномасштабного російського вторгнення становить близько 23 млрд доларів США – пресслужба Мінфіну.

- У першому кварталі 2024 року група «Нафтогаз» сплатила податків до держбюджету на 18,2 мільярда гривень – пресслужба групи.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Палата представників США розгляне пакет з іноземною допомогою цього тижня, розділивши його на чотири окремих законопроєкти з підтримкою України, Ізраїлю, Тайваню, а також інших потреб національної безпеки США – Майк Джонсон, спікер нижньої палати. Білий дім оголосив, що виступає проти окремого законопроекту про допомогу Ізраїлю без допомоги Україні.

- Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль прибув у США в межах візиту на Spring Meetings МВФ і Світового банку. Під час візиту планується обговорити інвестиції та допомогу Україні – Укрінформ.

- 22 квітня на Раді міністрів ЄС у форматі «Jumbo», яка передбачає участь міністрів закордонних справ та міністрів оборони, обговорюватимуть ситуацію в Україні і шляхи прискорення їй військової допомоги – Пітер Стано, речник ЄС.

- Міністр енергетики України Герман Галущенко взяв участь у неформальному засіданні міністрів енергетики ЄС, яке присвячене питанням розвитку енергетичної інфраструктури і сказав, що росіяни хочуть досягнути повного блекауту України – Міненерго.

Голова ВРУ Руслан Стефанчук

  • зустрівся з президентом Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Теодоросом Русопулосом, який наголосив на подальшій підтримці України.
  • провів зустріч із Генеральною секретаркою Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич, де обговорили подальші кроки для створення компенсаційного механізму для подолання наслідків російської агресії в Україні.
  • у своєму виступі на весняній сесії ПАРЄ в Страсбурзі закликав євродепутатів підтримати резолюцію про підтримку відновлення України, а також спрямувати всі зусилля для спільної боротьби проти ворога.

- Державний секретар США Ентоні Блінкен запевнив союзників у Чорноморському регіоні, що вони можуть розраховувати на підтримку Сполучених Штатів, щоб зробити регіон безпечнішим – АР.

- Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок по трьох пунктах пропуску – «Ягодин», «Рава-Руська» та «Угринів». Через ці три пункти вони за минулу добу взагалі не пропускали вантажівки в бік Польщі – ДПСУ. Польські фермери припинили блокувати рух вантажівок перед пунктом пропуску «Долгобичув-Угринів».

- Росію запросять на урочистості з нагоди 80-ї річниці висадки союзних військ в Нормандії на початку червня, водночас не йдеться про запрошення особисто для Путіна – Europe1.

- Безпека майже одного мільярда людей у Європі та Північній Америці перебуває під загрозою через спроби Росії атакувати великі вразливі місця підводної інфраструктури, зокрема вітроелектростанції, трубопроводи та електрокабелі – ВМС НАТО.

- Лідер Китаю Сі Цзіньпін на переговорах із канцлером ФРН Олафом Шольцом у Пекіні заявив, що Китай підтримує проведення мирної конференції по Україні, але за участю Росії – МЗС КНР.

- Делегація Міністерства фінансів розпочала робочий візит на Весняні збори МВФ та Світового банку у Вашингтоні – Мінфін.

- Британська авіакомпанія EasyJet припиняє здійснення рейсів до та з Ізраїлю на наступні шість місяців через напад Ірану – The Independent.

- Уряд Данії вирішив закрити данське посольство у столиці Іраку Багдаді з 31 травня – пресслужба МЗС Данії.

- Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу доручив військовим підготувати список цілей в Ірані, атаки на які «надішлють сигнал», але не призведуть до жертв – WP. Президент Ірану Ебрагім Раїсі попередив Ізраїль, що той зіткнеться з «болісною відповіддю», якщо вживатиме «найменших дій» у відповідь на атаку Ірану, що відбулася цими вихідними.

- Російська Федерація несе повну відповідальність за ризики для ядерної безпеки, які вона створює на захопленій Запорізькій АЕС, ідеться в заяві країн Євросоюзу, України та інших європейських держав – ЄС в Радбезі ООН.

ВОРОГ

- Москва розглядає можливість передачі Ірану сучасних винищувачів та засобів протиповітряної оборони для захисту від можливих ударів Ізраїлю та США – The Washington Post.

- Повіреному у справах Естонії в РФ вручили ноту, в якій один естонський дипломат оголошений персоною нон ґрата, він має залишити Росію протягом тижня – ERR.

- Російська алюмінієва компанія «Русал» побоюється, що до 36% її продажів можуть опинитися під загрозою через санкції США і Великої Британії – Bloomberg. Санкції можуть вплинути щонайменше на 1,5 млн тонн річного обсягу продажів, порівняно з виробництвом у 3,8 млн тонн торік та продажами у 4,2 млн тонн торік.

- Зранку у вівторок у Тюменській області РФ почалася евакуація через критичний підйом води в річці Ішим, що загрожує затопленням кількох населених пунктів – росЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-