Битва за Україну. День сімсот двадцять перший

Битва за Україну. День сімсот двадцять перший

Укрінформ
ЗСУ спільно з підрозділами ГУР знищили поблизу Алупки російський великий десантний корабель «Цезар Куніков». Сьогодні відбулося 19-те засідання у форматі «Рамштайн»

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот двадцять перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 14 лютого 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Знищення російського корабля

- ЗСУ спільно з підрозділами ГУР знищили російський великий десантний корабель «Цезар Куніков» – Генштаб ЗСУ. У момент ураження корабель перебував в територіальних водах України поблизу Алупки (тимчасово окупований Крим).

- У ГУР МОУ повідомили, що великий десантний корабель «Цезар Куніков» Чорноморського флоту Росії був знищений за допомогою ударних морських дронів Magura V5 – Укрінформ.

- ГУР МОУ заявило, що пошуково-рятувальна операція окупантів після знищення великого десантного корабля Чорноморського флоту РФ «Цезар Куніков» успіху не мала. Речник Військово-морських сил Дмитро Плетенчук підтвердив цю інформацію, однак зауважив, що точна кількість моряків, які перебували на кораблі, поки відсутня, проте «втрати серед особового складу мають бути суттєвими» – ЗМІ.

- На російському ВДК «Цезар Куніков» під час знищення був вантаж – ГУР. За даними розвідки, «Цезар Куніков» упродовж 10 днів перебував на стоянці біля спеціалізованої причальної стінки (так званого «сліпа»), з якої загарбники здійснюють завантаження кораблів озброєнням та технікою.

- Після знищення російського ВДК «Цезар Куніков» у Чорному морі з 13 кораблів цього типу Чорноморського флоту Росії «у строю» залишається лише п’ять одиниць – ВМС України.

Знищення ВДК «Цезар Куніков» є потужним нагадуванням про те, як Україна може виграти війну з РФ з допомогою західних партнерів – Грант Шеппс, міністр оборони Великої Британії.

***

19-те засідання у форматі «Рамштайн»

- Міністр оборони Сполучених Штатів Ллойд Остін офіційно відкрив засідання Контактної групи з питань оборони України, виступивши перед учасниками онлайн – Укрінформ. На засіданні союзники працюватимуть над короткостроковими потребами України, включно з її нагальною потребою в більшій кількості артилерії, боєприпасів і ракет протиповітряної оборони.

- Міністр оборони України Рустем Умєров у межах 19-го засідання Контактної групи з питань оборони України представив міжнародним партнерам нового головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, а також сказав: «Очікуйте гарних новин» – Укрінформ.

- Канада оголосила про виділення Україні 60 мільйонів доларів (близько 46 млн дол. США) на підтримку майбутнього авіафлоту F-16 – Білл Блер, міністр оборони Канади.

- Німеччина планує збільшити в 3-4 рази постачання артилерійських снарядів в Україну цього року та нещодавно передала пакет допомоги 100 млн євро – Борис Пісторіус, міністр оборони ФРН.

ЦИТАТА

Єнс Столтенберг, генсек НАТО: «Українці змогли завдати важких втрат російському Чорноморському флоту та фактично змогли відтіснити Чорноморський флот із західної частини Чорного моря. І це – велике досягнення, велика перемога українців».

Кадрі Сімсон, Європейський комісар з питань енергетики: «Повернення до звичних відносин з Росією неможливе. ЄС не зацікавлений у продовженні контракту про транзит газу з росіянами. Ми готувалися до закінчення цього контракту протягом двох років, відколи почалися маніпуляції на газовому ринку, і у нас є альтернативні варіанти для забезпечення безпеки постачання».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський та міністр оборони Рустем Умєров відвідали підрозділи на Авдіївському і Куп’янському напрямках. За результатами поїздки на Авдіївський та Куп’янський напрямки прийняли низку важливих рішень, спрямованих на посилення бойових спроможностей – Укрінформ.

- Наразі на Авдіївському напрямку ворог зосередив близько 50 тисяч особового складу, і в разі загрози перерізання противником логістичних шляхів постачання до Авдіївки, командуванням Сил оборони передбачені запасні шляхи постачання – Дмитро Лиховій, начальник відділу зв’язків з громадськістю ОСУВ «Таврія».

- За минулу добу окупанти завдали найбільше авіаударів з початку року по операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія». Оперативна обстановка залишається контрольованою, наші сили продовжують ведення оборонної операції, завдаючи ворогу значних втрат – Олександр Тарнавський, командувач ОСУВ «Таврія».

- Загальні втрати росіян минулої доби операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» в живій силі склали 610 осіб, в озброєнні та військовій техніці – 50 одиниць. Нейтралізовано або знищено 263 БпЛА різних типів. Зокрема 16 безпілотників збито зі стрілецької зброї – Олександр Тарнавський.

- З початку повномасштабного вторгнення Сили оборони знищили понад 12 тисяч російських бойових броньованих машин – МОУ.

- Застосування Росією гіперзвукової ракети «Циркон» під час атак на Україну може стати викликом для ППО через її швидкість та маневреність – британська розвідка.

***

- Ворог ударив ракетами по житлових будинках у Великому Бурлуку Куп’янського району, постраждали семеро жителів, під завалами перебувають люди – ОВА.

- Внаслідок обстрілу Херсона троє людей поранені, серед них 14-річна дитина – ОВА.

- Вночі 14 лютого російські війська поцілили по цивільних об'єктах Селидового Донецької області, 3 людини загинули в тому числі дитина і ще 12 людей зазнали поранень, зокрема четверо дітей. Пошкоджені 9 багатоквартирних житлових будинків та будівлі центральної міської лікарні – ОВА.

- Внаслідок обстрілів минулої доби російськими окупантами Херсонської, Запорізької, Донецької та Харківської областей 8 людей загинуло, 23 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: Україна

- Президент Зеленський провів нараду з урядом, військовими та ОПК щодо сучасної зброї проти розвідувальних російських дронів – Зеленський у соцмережах.

- До Києва прибули державні секретарі Міністерства економічного співробітництва та розвитку Йохен Фласбарт та міністерства закордонних справ ФРН Томас Баґґер – Укрінформ.

- Українські автоперевізники оголосили про намір провести акцію протесту у відповідь на страйк польських фермерів, які блокують кордон з Україною. Акцію протесту планують почати 15 лютого на пункті пропуску «Ягодин – Дорогуськ». На територію України не будуть пропускати польських перевізників. Однак перевізники обіцяють не блокувати рух автобусів – Віталій Коценко, керівник ГО «Перевізники західного регіону».

- Члени Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки вже домовилися про зустріч із новими головнокомандувачем Збройних сил Олександром Сирським і начальником Генерального штабу ЗСУ Анатолієм Баргилевичем – Роман Костенко, секретар комітету.

- Заступник міністра оборони Юрій Джигир і представники посольства США на чолі із другим секретарем політичного відділу посольства Каміло Кабаллеро обговорили моніторинг використання військової допомоги в Україні – МОУ.

- Кабінет міністрів України постановою затвердив порядок моніторингу та контролю за використанням міжнародної військової допомоги для забезпечення потреб Сил безпеки і оборони України – сайт уряду.

- Голова Київської обласної державної адміністрації Руслан Кравченко і посол Швеції в Україні Мартін Оберг обговорили участь Швеції у проєктах відновлення Київщини та залучення інвестицій шведських компаній – КОВА.

- Міністерство фінансів України та Державна служба фінансового моніторингу України закликають Групу з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) внести Росію до чорного списку організації – пресслужба Мінфіну.

***

- Україна у 2023/2024 маркетинговому році (з 1 липня 2023 року) експортувала 25,523 млн т зернових та зернобобових культур, із них пшениці – 9,969 млн т – Мінагрополітики.

- Український товарообіг за січень 2024 року склав 8,5 млрд дол. США, що на 7% більше за аналогічний період 2023-го, найбільше експорту з України – до Польщі, Іспанії та Китаю – Держмитслужба.

- Українці зняли у січні з депозитних рахунків 27 мільярдів грн – це рекордне зняття заощаджень після запровадження в Україні військового стану 24 лютого 2022 року – НБУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Лідер більшості в Сенаті США Чак Шумер у вівторок заявив, що впевнений у схваленні у Палаті представників законопроєкту із 95 млрд доларів допомоги Україні, Ізраїлю та іншим союзникам у разі його винесення на голосування – the Guardian.

- На засіданнях Ради Україна-НАТО та Контактної групи з питань оборони України, які відбудуться цього тижня, обговорюватиметься підтримка Альянсом Києва – Єнс Столтенберг, генеральний секретар. НАТО допомагатиме Україні вистояти у боротьбі проти російської агресії, включно з організацією постачання озброєння та розв'язання логістичних питань.

- Нідерланди приєдналися до коаліції з постачання Україні сучасних дронів – Кайса Оллонґрен, міністр оборони Нідерландів. Коаліцію дронів та РЕБ створили Україна та Латвія. Рішення про це ухвалили під час візиту Міністра оборони Латвії Андріса Спрудса до Києва. Згодом до неї долучилися Швеція і Велика Британія.

- Європейський Союз запропонував запровадити санкції проти Північної Кореї за надання Росії ракет, якими вона обстрілює Україну – Bloomberg.

- Президент Джо Байден вважає, що експрезидент Дональд Трамп вклонився російському очільнику Володимиру Путіну, заохочуючи Росію до вторгнення в країни, які «не виконують своїх зобов'язань перед НАТО» – CNN.

- Апеляційний суд у сербському Ніші 14 лютого скасував вирок першої інстанції, яким підозрюваного у держзраді в Україні ексгенерала СБУ Андрія Наумова засудили до одного року позбавлення волі за відмивання грошей – Радіо Свобода.

- МЗС Естонії у середу, 14 лютого, викликало тимчасового повіреного у справах Росії в Естонії Ленара Салімулліна у зв'язку з повідомленнями ЗМІ про рішення РФ внести прем'єр-міністра Естонії Каю Каллас і державного секретаря Таймара Петеркопа до списку розшукуваних МВС РФ осіб – ERR.

- Палата представників оголосила імпічмент міністру внутрішньої безпеки США Алехандро Майоркасу – СNN. Республіканці стверджують, що Майоркас скоїв злочини та серйозні проступки, хоча кілька конституційних експертів заявили, що докази не значні. Байден назвав звільнення міністра неконституційним.

- 22-й дитячий пісенний конкурс Євробачення відбудеться в Іспанії пізніше цього року. Організатором дитячого Євробачення вперше стане іспанський національний суспільний мовник Radiotelevisión Española (RTVE) – сайт конкурсу.

ВОРОГ

- Путін шукав можливості зупинити бойові дії в Україні з метою заморозити війну, але ця ідея була відкинута Сполученими Штатами. Путін пропонував заморозити конфлікт на нинішніх лініях і не бажав поступатися жодною окупованою територією, проте американці через посередників заявили Москві, що не обговорюватимуть припинення вогню без участі України – Reuters.

- Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Росія нібито готова до політико-дипломатичного закінчення війни проти України, але тільки на підставі того, що вона вже встигла окупувати – росЗМІ.

- РФ оголосила у розшук 59 з 68 депутатів Сейму Латвії, які голосували за вихід з угоди про пам'ятники з РФ – ЗМІ. Прем’єр-міністерка Латвії Евіка Сіліня сказала, що  розцінює дії Путіна як незаконні та політично мотивовані, а зовнішньополітична служба Латвії завжди готова забезпечити дипломатичний захист латвійських посадових осіб та інших громадян у будь-якій країні.

- Міністерство внутрішніх справ РФ оголосило у розшук 100 громадян Грузії, які воювали або воюють на боці України проти Росії – «Медіазона».

- Російського опозиційного політика Олексія Навального, який перебуває у виправній колонії №3 «Полярний вовк» у Ямало-Ненецькому автономному окрузі, відправили до штрафного ізолятора. Це стало 27 випадком застосування до нього цієї міри покарання – Кіра Ярмиш, прессекретарка опозиціонера.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-