Битва за Україну. День сімсот дванадцятий

Битва за Україну. День сімсот дванадцятий

Укрінформ
Президент вніс до ВР законопроєкти про продовження мобілізації та воєнного стану. Україна вийшла на рекордний за час війни показник фізичних обсягів експорту – 12 млн тонн

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот дванадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 5 лютого 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Президент Володимир Зеленський

- вніс до Верховної Ради законопроєкти про затвердження його указів щодо продовження в Україні строку дії воєнного стану та проведення загальної мобілізації ще на 90 діб  – Укрінформ.

- відвідав у Дніпропетровській області центр підготовки мобільних вогневих груп, ознайомився з умовами проживання та проходження служби військовослужбовцями.

- ознайомився у Дніпрі з організацією навчального процесу та умовами безпеки в обласному комунальному закладі освіти «Ліцей «Синергія», де навчають суспільно-гуманітарних дисциплін і фізичної культури – пресслужба глави держави.

- провів у Кропивницькому нараду щодо стану справ у регіоні, питання допомоги ВПО та захисту критичної інфраструктури – Телеграм глави держави.

***

Ухвалення за 1,5 року близько 20 законів і нормативно-правових актів, які пришвидшують розвиток ринку БпЛА в Україні, дозволило збільшити їх виробництво у 100 разів – Мінцифри.

- Нідерланди мають намір поставити Україні додатково шість винищувачів F-16 – загалом 24 – Кайса Оллонґрен, міністерка оборони Нідерландів. F-16 готують до відправки.

- Сенат США представив двопартійний законопроєкт про безпеку кордонів на суму 118 мільярдів доларів, який також передбачає надання допомоги Україні та Ізраїлю – Reuters.

- Американський Сенат може вже 7 лютого проголосувати за законопроєкт про пакет міжнародної допомоги США, в тому числі для України – Оксана Маркарова, посол України у США.

- Спікер Палати представників республіканець Майк Джонсон заявив, що не ставитиме на голосування представлений у Сенаті законопроєкт щодо додаткового фінансування на потреби нацбезпеки, в тому числі на підтримку України та Ізраїлю – соцмережа Х Джонсона.

- 13-й пакет санкцій ЄС проти Росії не матиме нових заборон на імпорт – Reuters.

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, президент України: «Якщо ми хочемо перемогти, ми повинні штовхати всіх в одному напрямку, бути переконані в перемозі, ми не можемо зневіритися, опустити руки, ми повинні мати правильну позитивну енергію... Тому я говорю про перезавантаження, про заміну – я маю на увазі щось серйозне, що стосується не однієї людини, а напрямку керівництва країною».

Жуау Гомеш Кравіньйо, міністр закордонних справ Португалії: «Він (Путін – ред.) створює нестабільність, небезпеку для наступних поколінь всієї Європи. Ми маємо підтримувати Україну з простої стратегічної причини: якщо Путін досягне успіху в Україні, наступними жертвами будуть інші члени євроатлантичної спільноти».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський відвідав військові частини на східному фронті – пресслужба Сухопутних військ ЗСУ. Командувач нагородив воїнів державними та відомчими відзнаками.

- На Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога. Наші військові стійко тримають оборону, завдаючи окупантам значних втрат. Сили оборони протягом минулої доби відбили 31 атаку ворога в районі Новобахмутівки, Степового, Авдіївки та ще 13 атак поблизу Тоненького, Сєверного, Первомайського, Невельського Донецької області – Генштаб.

- Бійці угруповання військ «Таврія» минулої доби ліквідували 385 російських загарбників та знешкодили 30 одиниць військової техніки, 143 ворожі безпілотники різних типів, а також нетипову російську ціль – наземний колісний дрон – генерал Олександр Тарнавський, командувач ОСУВ «Таврія».

- Україна зіткнулася з браком боєприпасів та потребує допомоги партнерів у постачанні снарядів та артилерійських систем – Кирило Буданов, очільник ГУР Міноборони України.

- Станом на сьогодні в межах «Армії дронів» працюють уже 67 ударних рот БпЛА. З червня 2023 до січня 2024 року вони уразили понад 14 тисяч ворожих цілей  – Мінцифри.

- Мінцифри представило новий ударний дрон Shoolika mk6, створений учасниками кластеру Brave1, Сили оборони вже випробували його. Може бити по ворогу вночі – Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації.

- У тимчасово окупованому Лисичанську Луганської області було ліквідовано так званого міністра надзвичайних ситуацій ЛНР Олексія Потелещенка та двох «депутатів». Це сталося під час удару по ресторану, в якому зібралися проросійські посадовці – росЗМІ.

***

- Минулого тижня інтенсивність російських обстрілів збільшилася майже на чверть. Російські загарбники атакували Україну понад 1500 разів, зафіксовано атаки на понад 570 населених пунктів. Найбільше – в Запорізькій області. Загинули 12 людей, 60 осіб отримали поранення – Ігор Клименко, міністр МВС.

- Росіяни вдарили по автівці з людьми в центрі Херсона, четверо людей загинули і одну людину поранено – Херсонська ОВА.

- Російська армія обстріляла з ракетних систем «Град» Ворожбу, що на Сумщині. Загинув чоловік, його мати поранена – Суспільне.

- Двох дівчат-підлітків вдалося повернути з окупації на підконтрольну Україні територію, зараз вони знаходяться у безпеці – Олександр Прокудін, голова Херсонської ОВА.

- Окупанти за минулу добу обстріляла Херсонську і Донецьку області, одна людина загинула, п’ятеро зазнали поранень – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський дав інтерв'ю італійському телеканалу RAI, в якому зазначив:

- за багатьма параметрами Україна дуже близька до Євросоюзу, зроблені деякі речі, яких немає у країнах, що вже є членами ЄС;

- Росія не хоче миру і прагне тільки зруйнувати Україну;

- Європа звикає до війни, тому що вона на відстані, але війна може прийти і до Європи;

- Україна за два роки війни стала іншою, ніж була на початку, – досвідченою, ближчою до Європи, трішки втомленою, але сильною. Близько 26% нашої держави поки що окуповано, але всі бачать, що російська армія не може потужно просуватися вперед.

- він «розмірковує» над заміною головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, а також перезавантаженням напрямку керівництва країною.

- В інтерв'ю Президента Зеленського італійському телеканалу RAI йшлося не про патову ситуацію на фронті, а про стагнацію. Так пояснив прессекретар глави держави Сергій Никифоров слова Президента про ситуацію на сухопутній частині фронту, закликавши ЗМІ точніше добирати формулювання, щоб не підтримувати деструктивні наративи – Укрінформ.

- Комітет ВР із питань антикорупційної політики на засіданні 5 лютого визнав оновлений законопроєкт про мобілізацію таким, що містить корупційні ризики – Вікторія Сюмар, нардеп.

- Європейська Бізнес Асоціація закликала Верховну Раду не ухвалювати урядовий законопроєкт №10449 щодо правил мобілізації без доопрацювань через низку суперечливих норм – заява ЄБА.

- Міністр закордонних справ Португалії Жоао Гомеш Кравіньо у понеділок прибув з візитом до України разом з міністром освіти Жоао Коштою. Їхній візит – дводенний, а на порядку денному – війна та відновлення України – МЗС Португалії.

- Парламентський комітет з питань економічного розвитку рекомендує Верховній Раді ухвалити у другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава» – Мінекономіки.

- В Офісі президента провели установче засідання Міжнародної робочої групи з безпекових питань та євроатлантичної інтеграції України, її спільно очолюватимуть керівник ОП Андрій Єрмак і колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен – ЗМІ. Мета групи – напрацювання системного бачення подальшої інтеграції України у євроатлантичний безпековий простір як один із ключових чинників регіональної та світової безпеки.

- Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук зустрівся у Києві з делегацією Парламентської асамблеї Організації з безпеки і співробітництва в Європі на чолі із президенткою ПА ОБСЄ Пією Каумою – Фейсбук Стефанчука.

- До Верховної Ради надійшла заява Юлії Лапутіної про відставку з посади міністра у справах ветеранів України – Руслан Стефанчук, голова ВР.

- Наглядова рада акціонерного товариства «Українська оборонна промисловість» (УОП) ухвалила рішення у межах реформування вітчизняного оборонно-промислового комплексу замість чергових 10 державних оборонних підприємств утворити господарські товариства – пресслужба УОП.

- В Україні завершився фінал національного відбору на Євробачення-2024, за результатами якого право представляти країну на міжнародному пісенному конкурсі здобули Alyona Alyona & Jerry Heil з піснею «Teresa & Maria» – Укрінформ.

- Сезон грипу та ГРВІ: у Сумах школи перевели на дистанційне навчання – Сумська міськрада.

***

- Служба безпеки України викрила посадовця Верховного суду України, який виправдовував російську агресію, чекав новий наступ російських військ і сподівався на швидке захоплення України – СБУ.

- Контррозвідка Служби безпеки України нейтралізувала розгалужену агентурну мережу ФСБ Росії, яка діяла в Одеській, Запорізькій та Донецькій областях – пресцентр СБУ. Серед затриманих – інженерка оборонного заводу та чиновниця міської ради в Донецькій області.

- СБУ зібрала доказову базу на російського командувача 49-ї загальновійськової армії Південного військового округу РФ генерал-лейтенанта Якова Резанцева, який командував захопленням Херсонської області – СБУ.

- У Києві судитимуть державного реєстратора Департаменту з питань реєстрації Київської міської державної адміністрації, яка незаконно переоформила майно російської підсанкційної корпорації «Росатом» – Київська міська прокуратура.

- Бюро економічної безпеки арештувало 700 млн грн на рахунках однієї з найбільших в Україні гемблінгових компаній «Космолот», яку підозрюють в ухиленні від сплати 1,2 млрд грн податків – БЕБ.

***

- У січні 2024 року Україна вийшла на рекордний за час широкомасштабного вторгнення показник фізичних обсягів експорту – вітчизняні виробники експортували 12 млн тонн – Мінекономіки.

- Національний банк України минулого тижня на міжбанківському валютному ринку продав 239 млн доларів США, купив 15,05 млн дол. США – сайт Нацбанку.

- Фонд державного майна України минулого тижня залучив до державного бюджету 20,4 млн грн на приватизаційних аукціонах – пресслужба ФДМУ. З початку 2024 року вже провів 31 успішний приватизаційний аукціон і розраховує залучити до бюджету близько 534 млн грн.

- Через профіцит в енергосистемі 4 лютого Польща надавала Україні аварійну допомогу, забравши надлишок електроенергії – НЕК «Укренерго».

- Компанія «Укрнафта» розпочала будівництво свердловини, прогнозний початковий дебіт якої становить 26,5 тони нафти на добу – Сергій Корецький, директор компанії.

- Держпідприємство Міноборони «Агенція закупівель у сфері оборони» (Державний оператор тилу) оголосило на Prozorro перші закупівлі за напрямом харчування для ЗСУ за новою моделлю – пресслужба ДОТ.

- Меткомбінат «Запоріжсталь» у січні виробив 235,5 тис. т сталі, що на 3% більше, ніж у грудні 2023 року,  і в 2,6 раза більше, ніж у минулорічному січні – пресслужба компанії.

- Від початку дії урядової грантової програми «єРобота» держава інвестувала 7 млрд грн через гранти у розвиток малого та середнього бізнесу – Мінекономіки.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Очільник дипломатії ЄС Жозеп Боррель у понеділок прибув до Польщі для переговорів про Україну. У Варшаві у Борреля відбулися двосторонні зустрічі з міністром закордонних справ Радославом Сікорським та представниками польського Міноборони – «Європейська правда». Після візиту до Польщі вирушає до України.

- Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський закликав Конгрес США прийняти американський пакет допомоги після того, як Єврорада ухвалила 50 млрд євро для України – Укрінформ.

- Країни-члени Євросоюзу продовжують підготовку нового пакету індивідуальних санкцій проти осіб та установ, які допомагають Кремлю обходити європейські санкції та дозволяють надалі фінансувати російську «машину війни» – Жозеп Боррель, високий представник ЄС.

- Заступник польського міністра сільського господарства Міхал Колодзейчак оголосив, що клопотатиме про мінімум 8% ПДВ на українську олію та про обмеження ввезення цукру до Польщі вже на цьому тижні – Polskie Radio.

Євроінституції у Брюсселі сподіваються на швидке завершення роботи із узгодження остаточних деталей фонду військової допомоги Україні в рамках Європейського фонду миру, створення якого погодила Європейська рада на саміті 1 лютого – Пітер Стано, речник ЄС.

- Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган обговорить з Путіним новий механізм для експорту українського зерна через Чорне море під час візиту останнього до Туреччини 12 лютого – Reuters.

- Нідерландська компанія Yandex N.V. продала російський Яндекс за 475 млрд рублів ($5,22 млрд) консорціуму приватних інвесторів і перестане бути головною компанією групи – Настоящее время.

- Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв ухвалив відставку уряду – Orda.kz.

- США завдали ударів по чотирьох протикорабельних ракетах єменських хуситів – американське Центральне командування.

- Сполучені Штати знищили або пошкодили 84 з 85 цілей в Сирії та Іраку під час серії авіаударів, яких вони завдали у відповідь на загибель американських військових на базі в Йорданії – CNN.

ВОРОГ

- У Росії Фонд національного добробуту, нібито створений для довгострокового економічного добробуту російського народу, дедалі частіше використовується для фінансування вторгнення РФ в Україну, а вартість його активів впала на 10 відсотків у 2023 році – Міноборони Британії.

- Російська промисловість не зможе повністю забезпечити технікою та озброєнням нові резерви військ, незважаючи на їх здатність підтримувати поточний темп операцій – сайт ISW.

- Колишній учасник російських опозиційних організацій, в тому числі Форуму вільної Росії Іван Жихарєв, який розробляв санкційну політику проти РФ, виявився впровадженим співробітником російської військової розвідки Жигарєвим – The Insider.

- ФСБ Росії порушила проти опозиційного політика Іллі Пономарьова, який живе в Україні, кілька кримінальних справ, їх об'єднано в одне провадження – Радіо Свобода. Його обвинувачують в участі у діяльності легіону «Свобода Росії», який воює на боці України та визнаний російським Верховним судом «терористичною організацією».

- Вертоліт Мі-8 з фахівцями російського Міністерства з надзвичайних ситуацій впав в Онезьке озеро на півночі Карелії – УНН.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-