Битва за Україну. День шістсот шістдесят шостий

Битва за Україну. День шістсот шістдесят шостий

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон про легалізацію медичного канабісу. Україна отримала останній транш в обсязі €1,5 мільярда від ЄС із пакета підтримки на 18 млрд євро

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот шістдесят шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 21 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Верховна Рада ухвалила закон про легалізацію медичного канабісу. Закон дозволяє лікуватися відповідними препаратами військовослужбовцям, які страждають на ПТСР, мають тривожні розлади, а також пацієнтам з епілепсією, онкохворим і паліативним хворим, що страждають від хронічного болю – Укрінформ.

- Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила сьогодні про перерахування Україні останнього траншу в обсязі €1,5 мільярда з 18 мільярдів макрофінансової допомоги на цей рік – Укрінформ.

- У Чехії внаслідок стрілянини в празькому університеті загинуло 15 людей, включно з самим стрільцем, ще близько 25 отримали поранення – ЗМІ. До МЗС України не надходила інформація про постраждалих українців внаслідок стрілянини поблизу Карлового університету в Празі.

- Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прийняв запрошення Президента України Володимира Зеленського щодо двосторонньої зустрічі – Sky News. Зустріч Орбана та Зеленського буде першою офіційною двосторонньою зустріччю між двома лідерами з початку війни.

ЦИТАТИ ДНЯ

Петр Павел, президент Чехії: «Чесно кажучи, про «втому» можуть говорити тільки Україна і Росія... У наших країнах можна сказати, що ми звикли до цієї війни, але не втомилися. Наші міста не бомблять, наших громадян не вбивають. Єдиний наш тягар щодо допомоги Україні – це прийом біженців і певне зниження комфорту. Ми не відчуваємо страждань».

Василь Малюк, голова СБУ: «СБУ завдає цілеспрямовані точкові удари. Ми жалимо ворога голкою прямо в серце. Кожна наша спецоперація переслідує конкретну ціль і дає свій результат. Усе це в комплексі ускладнює можливості рф для ведення війни в Україні і наближає нашу Перемогу».

Олексій Данілов, Секретар РНБО: «Після Другої світової війни Японія прийняла закони, які забороняли експорт будь-якої зброї японського виробництва. Зараз відбувається історичний момент, коли Японія буде повертатися на цей ринок. Для нас це важливо».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- На Авдіївському напрямку українські захисники та захисниці продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. На Мелітопольському напрямку Сили оборони України продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж усієї лінії фронту.

- На Херсонському напрямку Сили оборони України продовжують дії з розширення плацдарму на лівому березі Дніпра. Минулої доби російські окупанти вчинили понад 30 безуспішних штурмових дій. Ворог отримав гідну відсіч і з втратами відступив – Андрій Ковальов, речник Генштабу.

- Правобережжя Херсонщини надійно захищене, шансів «повернутись» у Херсон у ворога немає – Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру ОК «Південь».

- Уряд Польщі передав Україні 5 тис. Starlink для забезпечення зв’язку на прифронтових територіях та для підприємств критичної інфраструктури – пресслужба Міністерства цифрової трансформації.

***

Атака шахедів

  • У ніч на 21 грудня 2023 року російські окупанти атакували ударними БпЛА типу «Shahed» із трьох напрямків: Чауда – окупований Крим, Приморсько-Ахтарськ, Курськ – РФ, ППО знищила 34 із 35 «Шахедів» – Повітряні сили ЗСУ.
  • У Черкаській області сили ППО вночі збили чотири ударні дрони, внаслідок падіння уламків яких пошкоджено кілька господарських споруд і дах житлового будинку – ОВА.
  • У Полтавській області вночі уламки ворожого безпілотника впали на житловий будинок у Миргородському районі. За попередніми даними, минулося без жертв – ОВА.
  • У Київській області внаслідок нічної атаки безпілотниками ворога знищений склад цивільного підприємства, пошкоджень також зазнали інші його будівлі та автомобілі – КОВА.
  • Уламками збитого БпЛА в Миколаївському районі пошкоджено складську будівлю агропідприємства, пожежу рятувальники ліквідували. Люди не постраждали – Сили оборони Півдня.

***

- Внаслідок російських атак були пошкоджені газопроводи на Харківщині та Дніпропетровщині, є відключені споживачі – Міненерго.

- Окупанти скинули на шахти в Торецьку Донецької області дві авіабомби, внаслідок чого загинули троє цивільних, ще шестеро отримали поранення – МВС.

- У тимчасово окупованому Мелітополі рашисти затримали трьох неповнолітніх. Дітей звинуватили у «роботі на СБУ» – Іван Федоров, міський голова Мелітополя.

- У Саратовській області РФ госпіталізували понад 100 школярів з «ЛНР», одна 12-річна дитина померла, не витримавши «оздоровлення» по-російськи – Артем Лисогор, начальник ЛОВА.

- Експерти-криміналісти із Швейцарії протягом місяця перебували в Україні, де взяли участь у зборі доказів воєнних злочинів РФ, а надані урядом ДНК-аналізатори мають допомогти українським криміналістам у впізнанні зниклих безвісти – Фелікс Бауманн, посол Швейцарії в Україні.

- Внаслідок обстрілів минулої доби російськими окупантами Херсонської та Донецької областей 6 людей отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Володимир Зеленський

  • звернувся з вітальним словом до учасників Різдвяного молитовного сніданку у Києві, подякувавши всім, в чиїх молитвах звучить прохання про перемогу.
  • в телефонній розмові обговорив із Генсеком ООН Антоніу Гутеррешем пропозиції щодо гарантування безпеки цивільного судноплавства в Чорному морі.
  • вручив сертифікати на отримання квартир військовослужбовцям Сил оборони України, яким присвоєно звання Героя України, та родинам загиблих Героїв.
  • звернувся до премʼєр-міністра Дениса Шмигаля із пропозицією опрацювати питання відтермінування збільшення площі земельної ділянки, яку можна придбати «в одні руки» на ринку землі.

- Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Молдови Дорін Речан підписали низку протоколів щодо спрощення перетину українсько-молдовського кордону для громадян і вантажів – Укрінформ.

- Cпецпредставник України з питань Близького Сходу та Африки Максим Субх прийняв посла Держави Катар Гаді Насера Мансура Аль-Гаджрі у звʼязку з відновленням повноцінної роботи диппредставництва після повномасштабного вторгнення РФ – МЗС.

Верховна Рада:

  • ухвалила Закон «Про приєднання України до Договору про дружбу та співробітництво в Південно-Східній Азії».
  • ратифікувала Угоду між урядом України та Міжнародною організацією права розвитку про заснування її представництва в Україні.
  • ухвалила в цілому закон про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності.
  • ухвалила постанову про пам’ятні дати та ювілеї, які відзначатимуть на загальнодержавному рівні у 2024–2025 роках.

- Дружина Президента Олена Зеленська провела підсумкову в цьому році відеозустріч Саміту перших леді та джентльменів, учасники поділились результатами і планами на наступний рік – Укрінформ.

- Україна хотіла би, щоб усі чоловіки – громадяни України – призовного віку, які наразі перебувають за кордоном, з'явилися на пункти комплектування ЗСУ – Рустем Умєров, міністр оборони України. У Міністерстві оборони уточнили, що міністр Рустем Умєров закликає всіх українців долучатися до Збройних сил, але питання про механізм покарання або юридичного тиску на чоловіків за межами України зараз не стоїть.

- Члени конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів наголошують, що під час конкурсу до ВККС Роман Ігнатов надав документи та пояснення, що підтверджували наявність громадянства України й відсутність громадянства інших держав. Також вони просять його надати вичерпні роз’яснення щодо ситуації, яка склалася – Укрінформ. За даними ЗМІ, російське громадянство в Ігнатова виявила Служба безпеки України. Голова ВККС Роман Ігнатов заперечує інформацію про наявність в нього російського громадянства, заявляє про провокації, що готуються проти службовців ВККС, та просить про посилену охорону.

- Європейський інститут інновацій і технологій (EIT) відкриває в Києві хаб, який допомагатиме українським науковцям та інноваторам виходити на європейський ринок – пресслужба Міністерства цифрової трансформації.

- Мобільний оператор Kyivstar заявляє, що повністю відновив усі сервіси, які постраждали через хакерську атаку, компанія також скасовує наступну планову плату за тариф для своїх користувачів і виділяє 100 000 000  гривень на потреби ЗСУ – пресслужба Kyivstar.

- З 1 квітня 2024 року Міністерство оборони буде закуповувати продукти для військовослужбовців за новими правилами: за каталогом із 409 найменувань продуктів для професійно складених меню, з урахуванням середньостатистичних цін, із окремими тендерами на доставку – відділ зв’язків із громадськістю та ЗМІ Міністерства економіки.

- В Україні з п’яти вокзалів можна безкоштовно відправити листівку на фронт з привітаннями військових – АТ «Укрпошта».  

- Правоохоронці оголосили підозру керівнику Дирекції з будівництва шляхово-транспортних споруд Києва за фактом завищення витрат на оренду техніки під час будівництва Подільського мосту на суму 24 млн гривень – Київська міська прокуратура.  Підозрюваним є виконувач обов’язків директора комунального підприємства. Йому інкримінується службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу).

***

- До Державного бюджету України надійшло близько 950 млн дол. США від Японії в межах проєктів Світового банку на відновлення та соціальний захист – Мінфін.

- Україна збільшила аграрний імпорт до ЄС у період з січня по вересень поточного року на 11% у порівнянні з тим самим періодом 2022 року та залишається на третій позиції серед найбільших постачальників сільськогосподарської продукції до ЄС – звіт Єврокомісії.

- Президент Зеленський підписав закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг – Укрінформ.

- На Вінниччині у січні-жовтні поточного року експорт товарів місцевого виробництва становив понад 1,26 млрд дол., приріст проти відповідного показника минулого року – 0,8% – Вінницька ОВА.

- Станом на ранок 21 грудня, попри обстріл прифронтової теплоелектростанцції, виробництво електроенергії в Україні покриває споживання – Укренерго.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Віцепрем'єр-міністр – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков у Варшаві обговорив із міністром інфраструктури Польщі Даріушем Климчаком розблокування кордону – Укрінформ.

- В публічній площині України є «багато емоцій» та «непотрібних висловлювань» на адресу Польщі, зокрема у питаннях експорту українського збіжжя через територію РП, які сприймаються з прикрістю – Анджей Дуда, президент Польщі.

- Парламент Латвії ухвалив Декларацію із закликом до повернення в Україну всіх незаконно переміщених українських дітей на територію Росії та Білорусі – Олена Кондратюк, заступниця голови Верховної Ради.

Допомога Україні:

  • Уряд Швейцарії виділив 11,8 млн швейцарських франків (понад $13,6 млн) додаткової допомоги для України у зимовий період
  • Уряд Нідерландів виділяє 102 млн євро на перші 4 місяці 2024 року, щоб допомогти Україні пережити зиму та підготуватися до весни.
  • Президент Фінляндії за пропозицією уряду країни схвалив надання Україні чергового пакета військової допомоги в 106 мільйонів євро.

- Мікроавтобус на українській реєстрації потрапив у ДТП в районі населеного пункту Белжец Люблінського воєводства, приблизно за 30 км від кордону з Україною. Внаслідок аварії загинув 30-річний чоловік, вісім людей травмувалися.

- Суд Європейського Союзу визнав нечинними запроваджені два роки тому Радою ЄС санкції проти експрезидента Віктора Януковича та його сина Олександра – Euronews.

- Влада Молдови до кінця 2024 року планує вийти практично з усіх угод, підписаних у рамках СНД – Дойна Герман, депутат від правлячої партії «Дія та солідарність» (PAS).

- Терористи ХАМАС відхилили пропозицію Ізраїлю про семиденне перемир’я у секторі Гази в обмін на звільнення близько 40 заручників – Times of Israel.

ВОРОГ

- Путін доручив міністерству оборони провести осінній призов 2024 року в країні-агресорі через єдиний реєстр військовозобов'язаних, забезпечити постановку на військовий облік без особистої явки у військкомат та сформувати електронні повістки – Радіо Свобода.

- Американська сторона має інформацію, підтверджену супутниковими знімками про те, що Північна Корея поставила в Росію більше тисячі контейнерів з боєприпасами – Джуліан Сміт, посол США при НАТО .

- У Міноборони Росії відмовилися обмежити термін служби мобілізованих одним роком і заявили, що мобілізовані військовослужбовці будуть перебувати на службі до «указу президента» – «Север.Реалії».

- Санкт-Петербурзі на церемонії прийому в громадянство РФ 11 чоловіків, «вихідців із країн ближнього зарубіжжя», отримали повістки про постановку на військовий облік – телеканал «Настоящее время».

- Виборчий штаб Путіна на так званих «виборах», які призначено на 15-17 березня 2024 року, очолили актор Володимир Машков, головна лікарка московської лікарні № 52 Мар'яна Лисенко і ставленик Кремля в окупованій частині Донецької області України Артем Жога – російський офіс «Радіо Свобода».

- Росія виділила понад 12 мільярдів доларів державних субсидій і кредитів, щоб утримати на плаву свій авіасектор після того, як західні санкції через вторгнення в Україну припинили постачання запчастин та послуг з технічного обслуговування – Reuters.

- Австрійська нафтогазова компанія OMV вивчає указ президента РФ про передачу її часток у Південноросійському газовому родовищі російським компаніям і може вжити подальших заходів для захисту своїх прав – сайт OMV.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-