Битва за Україну. День шістсот шістдесят третій

Битва за Україну. День шістсот шістдесят третій

Укрінформ
ЄС ухвалив 12-й пакет економічних та індивідуальних санкцій проти Росії. Генерал Тарнавський: Українські війська згорнули деякі операції через брак іноземної допомоги

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот шістдесят третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 18 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- У вівторок, 19 грудня, відбудеться підсумкова пресконференція Президента України Володимира Зеленського – пресслужба Офісу Президента України.

- Європейський Союз ухвалив 12-й пакет економічних та індивідуальних санкцій проти Росії – сайт Європейської Ради. 12-ий пакет санкцій передбачає заборону на прямий або непрямий імпорт, купівлю або передання діамантів із Росії. Повний перелік що увішло до санаційного списку дивись за посиланням.

- Під час планової перевірки приміщень, в одному з місць дислокації було виявлено елементи обладнання для прослуховування, встановлене у кабінетах, призначених для роботи Головнокомандувача ЗСУ та працівників Апарату забезпечення його діяльності – Генштаб. Головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний не розцінює виявлення пристроїв для прослуховування у своєму кабінеті як тиск та не думає, що в тому кабінеті могли озвучуватися державні таємниці. Представника ГУР Андрій Юсов сказав, що прослушка в кабінеті Залужного є спробою ворога отримати інформацію про плани Сил оборони.

- Спеціальний саміт ЄС із затвердження поправок до багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки, які включають створення Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро, і які лідери ЄС не змогли погодити під час саміту 14-15 грудня, відбудеться 1 лютого наступного року – Шарль Мішель, президент Європейської ради.

ЦИТАТИ ДНЯ

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Україна разом із партнерами мають підвищити обсяги виробництва зброї, діяти разом як збройова коаліція, як брати по зброї… Ми нормальні люди, ми прагнемо миру. Але абсолютна більшість українців так само виступають категорично проти будь-яких поступок Росії, у тому числі в разі, якщо допомога Заходу зменшиться».

Оксана Маркарова, посол України в США: «… ви бачите всі ці напади на Київ, на інші міста в Україні. Вони дуже схожі на минулорічні, але цього року вони поки не змогли спричинити відключення електроенергії на тривалий час, і це все тому, що ми разом так багато працюємо, і тому, що американці допомогли нам підготуватися до цього. І набагато дешевше запобігти цьому, ніж ремонтувати».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний вважає, що новий проєкт рекрутингу до Збройних сил України поки що зарано оцінювати, а в питаннях мобілізації необхідно повернути існуючі рамки – «Інтерфакс-Україна».

- Українські війська на передовій стикаються з нестачею артилерійських снарядів і згорнули деякі військові операції через брак іноземної допомоги – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» .

- На Таврійському напрямку окупанти продовжують піхотні атаки за підтримки бронетехніки та авіації. Загальні втрати ворога минулої доби склали 491 особа та 60 одиниць техніки, шестеро загарбників здалися у полон – Олександр Тарнавський.

- На Луганщині росіяни найбільше атакують Макіївку, під Тернами йдуть бої – Артем Лисогор, керівник ОВА. За добу окупанти спрямували по позиціях Сил оборони та території звільнених населених пунктів Луганщини 534 снаряди.

- Сили оборони стійко тримають оборону на Авдіївському напрямку, завдаючи окупантам значних втрат. За добу українські воїни відбили тут 27 атак противника – Генштаб.

- На лівобережжі Херсонської області Сили спеціальних операцій Збройних сил України спільно з Морською піхотою знищили російський ТОС-1А «Солнцепьок» – командування Сил спецоперацій.

- Експерти із кібербезпеки радять українським військовим і членам їхніх родин не використовувати месенджер «Телеграм» для їхньої ж безпеки – Укрінформ.

- Сили оборони України з 11 по 17 грудня знищили 7250 російських військовослужбовців, а також 688 одиниць озброєння та військової техніки ворога – Міноборони.

- У ніч на 18 грудня 2023 року російські окупанти атакували ударними БпЛА типу «Shahed» із району Приморсько-Ахтарськ – РФ, Сили ППО вночі знищили 5 з 5 «Шахедів» – Повітряні сили ЗСУ.

***

- Російські окупанти вкотре відхилили запит місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС про доступ до розташованої поруч теплоелектростанції для оцінки зовнішнього резервного електропостачання – сайт Міжнародного агентства з ядерної енергії.

- Україну на фронті захищають 355 місцевих депутатів із політичної партії «Слуга народу», 131 – працюють військовими медиками – Олена Шуляк, голова політичної партії «Слуга народу».

- Внаслідок обстрілів минулої доби Херсонської, Сумської та Донецької областей 2 людини загинуло, 1 отримала поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Помічник державного секретаря США у справах Європи та Євразії Джеймс О’Браєн прибув до Києва – Бріджит Брінк, посол США в Україні.

- Президент Зеленський призначив Максима Сандигу на посаду державного уповноваженого Антимонопольного комітету – сайт глави держави.

- Президент «Енергоатому» Петро Котін та головний виконавчий директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман підписали угоду про закупівлю обладнання для енергоблока №5 Хмельницької АЕС – пресслужба Міністерства енергетики України.

- Укрзалізниця знову призначає Різдвяний експрес – казковий ретропоїзд на паровозній тязі. 23, 24, 30, 31 грудня у Києві та Львові курсуватимуть Різдвяні експреси – АТ «Укрзалізниця».

***

- За січень – листопад 2023 року касові видатки загального фонду державного бюджету становили 2632,8 млрд грн; із них у листопаді – 285,7 млрд гривень – Мінфін.

- В Україні за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» банки минулого тижня видали 327 пільгових кредитів на загальну суму 1,7 млрд грн – Мінфін.

- За даними Державної митної служби, у січні-листопаді 2023 року Україна експортувала агропродовольчої продукції (групи 1-24 УКТЗЕД) на суму 19637 млн дол. США, що на 7% менше, ніж за відповідний період 2022 року – ІАЕ.

- Завершився капітальний ремонт на одному із енергоблоків теплової електростанції, що додасть в енергосистему 150 МВт потужності – компанія ДТЕК.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Уряд Великої Британії та представники британської оборонної промисловості здійснили свою першу торговельну місію до України, у ході якої були підписані угоди, зокрема щодо обслуговування протимінних кораблів, ремонту артилерії та виробництва безпілотників – сайт британського уряду.

- І республіканці, і демократи в Конгресі США заявили, що мають позитивні очікування в контексті переговорів по міграційній реформі, що є передумовою для ухвалення допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню – ЗМІ.

- У зв'язку з вимогами, які висуває Угорщина в обмін на фінансову допомогу Україні, в ЄС розглядають можливість застосування щодо Угорщини положень ст. 7 Договору про Європейський союз, що може дати змогу позбавити Будапешт права голосу – Financial Times.

- Данія виділяє 1,8 мільярда датських крон (264 мільйони доларів) для фінансування шведської ініціативи з надання Україні бойових броньованих машин CV90 – Міністерство оборони Данії.

- Єврокомісія оголосила про виділення понад 65 мільйонів євро чотирьом країнам, що приймають на своїй території громадян України, які рятуються від розв’язаної РФ війни – сайт Європейської комісії.

- Три країни – Литва, Швеція, Канада – та Україна створюють Групу спільних інтересів для підтримки відновлення транспортної галузі нашої країни та розвитку логістики – Сергій Деркач, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури.

- Напередодні Різдва і Нового року митниця Німеччини нагадала про заборону на імпорт з Росії широкого кола товарів і попередила, що вилучатиме такі товари з посилок, що надходять з РФ – DW.

- Парламент Болгарії ухвалив закон про заборону експорту палива, виробленого з російської нафти, з 1 січня 2024 року, та припинення переробки цієї нафти заводом «Лукойл» – з 1 березня – BTA.

- Німецька компанія Rheinmetall отримала ще одне замовлення на постачання у 2025 році декількох десятків тисяч снарядів різних типів для потреб ЗСУ – сайт компанії. Вартість замовлення складає тризначну цифру (понад 100 млн євро).

- Міністр оборони США Ллойд Остін прибув з візитом до Ізраїлю – CNN.

- Вперше в історії сучасної Німеччини Бундесвер на постійній основі розмістить цілу бригаду у Литві – на східному фланзі НАТО, безпосередньо на кордоні з Росією. Дорожню карту підписали в понеділок міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус і його литовський колега Арвідас Анушаускас – Bild.

***

Блокада кордонів

  • 18 грудня польські перевізники розпочали нову блокаду під’їзної дороги до пропускного пункту Дорогуськ на кордоні з Україною, до них долучаться і фермери – Рафал Меклер, лідер перевізників.
  • У чергах на кордоні з Польщею на вʼїзд до України перебувають понад 2 050 вантажівок – ДПСУ.

***

- Ізраїль і ХАМАС через посередників ведуть перемовини про оголошення нового тимчасового режиму припинення вогню у війні в секторі Гази – Reuters.

- У Раді Безпеки ООН сьогодні проведуть голосування щодо нової резолюції, яка закликає до «термінового та сталого припинення бойових дій» у секторі Гази – The Times of Israel.

ВОРОГ

- Путін зумів перетворити відхід західних компаній з російського ринку на «золоте дно» – якщо компанії хочуть піти з РФ, Путін ставить умови, «які вигідні його уряду, його елітам і його війні». Кремль отримав 1,25 мільярда доларів після відходу західних компаній із РФ – The New York Times.

- Заяви Путіна про те, що Росія не зацікавлена у вторгненні в НАТО, дуже схожі на наполегливі заяви Кремля наприкінці 2021 і на початку 2022 року − в тому числі й напередодні 24 лютого − про те, що Росія не має наміру нападати на Україну – Інститут вивчення війни (ISW).

- Російські силовики заявили, що під Псковом затримано жителя Криму, який шпигував на Україну, а в Іжевську – «українського агента», який нібито збирався підірвати керівника одного з оборонних підприємств – росЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-