Битва за Україну. День шістсот шістдесятий

Битва за Україну. День шістсот шістдесятий

Укрінформ
Рішення ЄС про 50 млрд євро для України принципово ухвалене. Європейська комісія схвалила перерахування Україні траншу у розмірі 1,5 млрд євро допомоги

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот шістдесятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 15 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Президент України перебуває у Львові:

  • Вшанував пам’ять захисників України на Марсовому полі – Офіс президента.
  • виступив на Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України, у фокусі якого – питання безпеки для громад та регіонів, соціального захисту населення, внутрішньо переміщених осіб та відновлення енергетичної інфраструктури тощо – Укрінформ.

На Конгресі Президент України:

  • подякував за плідну роботу керівникам прифронтових міст та областей України;
  • відзначив, що є країни, які не можуть допомогти Україні зброєю, але можуть виділити кошти на безпеку інфраструктури, громади спільно з урядом мають визначити потреби;
  • закликав керівників органів місцевого самоврядування не забувати, що для усіх в країні пріоритетом є боротьба з ворогом і допомога військовим; 
  • закликав органи місцевого самоврядування докласти зусиль для налагодження тісного співробітництва між українськими громадами і з громадами країн Європи.

Укрінформ наводить повний текст виступу глави держави.

На засіданні Конгресу місцевих і регіональних влад при Президентові України

  • Прем’єр-міністр Денис Шмигаль назвав головні напрямки на наступний рік: продовження транспортного та економічного безвізіву з Євросоюзом, а також якнайшвидше отримання безвізу промислового – телеграм-канал глави уряду.
  • Міністр оборони України Рустем Умєров сказав, що сільський голова має право особисто підписувати повістки – Укрінформ.

***

- Міністерство закордонних справ України заявило про досягнення на саміті ЄС принципового рішення про створення Українського фонду (Ukraine Facility) розміром 50 млрд євро на 2024-2027 роки – МЗС України.

- Лідери ЄС проведуть наступний саміт щодо виділення Україні €50 млрд з бюджету Євросоюзу у січні – прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

- Лідери країн ЄС погодили 12-й пакет санкцій проти Росії. Він може стосуватися експорту зварювальних апаратів, хімікатів, оборонних технологій і ліцензування програмного забезпечення. Планується запровадити ембарго на російські алмази – Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента України. Пакет ще має бути затверджений Радою міністрів країн-членів ЄС.

- Європейська комісія схвалила перерахування Україні останнього траншу у розмірі 1,5 млрд євро з цьогорічної програми макрофінансової допомоги – Урсула фон дер Ляєн, президентка Єврокомісії. «Це допоможе профінансувати витрати на початку 2024 року, створивши невеликий, але важливий міст».

Відкриття переговорів про перспективи членства в ЄС

  • Сполучені Штати привітали рішення Європейської Ради щодо переговорів про членство в ЄС для України, Молдови, Грузії, а також Боснії та Герцеговини, назвавши цей крок історичним моментом для Європи – Метью Міллер, речник Держдепартаменту США.

  • Посол Австрії в Україні Арад Бенкьо привітав українців з історичним рішенням Євроради щодо відкриття переговорів про вступ до ЄС і запевнив у підтримці України на шляху європейської інтеграції відеозвернення дипломата.

  • Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск привітав Україну з рішенням саміту ЄС про відкриття переговорів щодо членства – соцмережа X глави польського уряду.

ЦИТАТИ ДНЯ

Саломе Зурабішвілі, президентка Грузії: «Цього прискореного процесу (набуття статусу кандидата в члени ЄС – ред.), який відбувся в Брюсселі, не сталося б, якби не боротьба, самовідданість українського народу і ця дворічна жорстока війна. Ми маємо висловити за це величезну подяку, це наш обов'язок як грузинів».

Кріш’яніс Каріньш, міністр закордонних справ Латвії: «Енергія і динамізм України допоможе Європі. Особливо післявоєнній».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Російські загарбники атакували 45 разів на Авдіївському, 17 на Мар'їнському та 15 на Куп'янському напрямках, Сили оборони відбили атаки. За добу відбулося 110 боєзіткнень – Генштаб ЗСУ.

- Сили оборони в операційній зоні ОСУ військ «Таврія» упродовж минулої доби знищили 414 російських загарбників і 23 одиниці ворожої військової техніки – генерал Олександр Тарнавський, командувач ОСУВ «Таврія».

- Попри поступові просування російської армії в районі Мар’їнки британська розвідка вважає вкрай малоймовірним істотний прорив РФ в напрямку Курахового – британська розвідка.

- За два тижні було зафіксовано сім намагань ДРГ потрапити на територію України – генерал-лейтенант Сергій Наєв, командувач Об’єднаних сил Збройних сил України. ДРГ заходять з Брянської, Курської і частково Білгородської областей РФ

- На півдні Сили оборони знищили комплекс відеоспостереження «Муром-М» та дві радіолокаційні станції «Аістьонок» російських загарбників – Сили оборони півдня.

- Снайпери Сил спецоперацій ЗСУ на Куп’янському напрямку знищили дві саперні групи росіян, які планували встановити інженерні загородження у лісовій місцевості – ССО ЗСУ.

- ППО вночі знищила 14 ворожих дронів-камікадзе – Повітряні сили ЗСУ.

- Українські партизани знайшли склад пального та військової техніки у тимчасово окупованому Севастополі – партизанський рух "АТЕШ".

- Захищаючи Україну, на фронті загинув чемпіон і призер всеукраїнських змагань з фехтування на рапірах, член національної збірної України та майстер спорту Федір Єпіфанов. Вічна пам’ять Герою...

- На війні проти Росії загинув воїн Інтернаціонального легіону Патапіль Хеваге Шехан Ранішка. Він був командиром 3 піхотного взводу, 3 піхотної роти ССО «Чарлі» інтернаціонального легіону з березня 2022 року в лавах ЗСУ. Мав позивний «Дантист». Вічна память Герою...

***

- Ворог атакував ринок у Херсоні. Пошкоджено з десяток торговельних приміщень. Російська артилерія вдарила по Дніпровському району Херсона, поранені дві жінки – Олександр Прокудін, начальник Херсонської обласної військової адміністрації.

- Росіяни вже поранили 1158 українських дітей, депортували вже понад 19 540 дітей, від катувань росіян постраждали 75 українських дітей, відомо про 13 випадків сексуального насильства – Дмитро Лубінець, український омбудсман.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Телекомоператор «Київстар» відновив доступ до мобільного інтернету 4G/LTE у низці областей – «Київстар». За минулу добу спеціалісти компанії відновили послугу міжнародного голосового роумінгу, стабілізували зв'язок в Києві. Наразі понад 95% базових станцій мобільного зв`язку на підконтрольній Україні території знаходяться у працездатному стані.

- Президент Зеленський у відеозверненні анонсував активні наступні тижні для України в зовнішній політиці – Укрінформ.

Кабінет міністрів України

  • схвалив проєкт закону «Про припинення дії Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про сприяння та взаємний захист інвестицій;
  • схвалив Стратегію утвердження української національної та громадянської ідентичності на період до 2030 року;
  • схвалив проєкт Дворічної угоди про співробітництво між урядом України та Європейським регіональним бюро Всесвітньої організації охорони здоровʼя на 2024-2025 роки;
  • розробив законопроєкт про пенсії особам, засудженим за злочини проти нацбезпеки – Тарас Мельничук, представник Кабінету міністрів у Верховній Раді.

- Комітет Верховної Ради з питань свободи слова у співпраці з апаратом ВР та парламентськими журналістами вивчають питання щодо посилення відкритості роботи парламенту – Ярослав Юрчишин, голова парламентського Комітету з питань свободи слова.

- Міністр оборони України Рустем Умєров запропонував Туреччині приєднатися до «морської коаліції» для зміцнення безпеки у Чорному морі. Про це міністр сказав під час зустрічі із новим Послом Туреччини в Україні Левентом Більгеном – Міноборони України.

- Заступник міністра закордонних справ України Євген Перебийніс 14 грудня прийняв копії вірчих грамот у новопризначеного посла Республіки Польща в Україні Ярослава Гузи – МЗС України.

- Україна може щорічно отримувати до 15 млрд дол. доходів від заарештованих російських активів - Ростислав Шурма, заступник керівника Офісу Президента України.

- Бюджетне фінансування з 1 січня 2024 року не зупиниться, в уряду достатньо ліквідності для фінансування видатків у січні-лютому – Данило Гетманцев, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.

- Команда Міністерства оборони України запустила нову систему закупівель за стандартами НАТО – Дмитро Кліменков, заступник міністра оборони. «Наша мета – стратегічне планування. Мінімізуємо закупівлі за принципом «тут і зараз». Міноборони має закуповувати, наприклад, зимову форму влітку, а літню – взимку. Таке планування покращить і якість, і вартість».

- Міністерство економіки України спільно з компанією BetterMe в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я розробили Національну програму підвищення продуктивності на роботі – Олена Зеленська, перша леді України.

- Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков під час зустрічі з віцепрезидентом Світового банку з питань доброчесності (INT) Мугамаду Діогне підписали меморандум про співробітництво – НАЗК.

- Омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до очільника уряду Дениса Шмигаля із закликом врегулювати питання оплати праці працівників закладів соціального захисту населення – пресслужба Офісу уповноваженого ВР із прав людини.

- У режимі відеоконференції під головуванням президента Національного олімпійського комітету України, олімпійського чемпіона Вадима Гутцайта НОК України підбив підсумки роботи за 2023 рік і окреслив пріоритети – Укрінформ.

- Тимчасово на період відновлення мобільного звʼязку в ЕСОЗ будуть внесені зміни щодо формування електронного рецепта – МОЗ.

- З жовтня 2023 року в Україні зафіксували 1,5 мільйона хворих на ГРВІ, грип та COVID-19. Це на 39,3% більше, ніж за аналогічний період минулого року – МОЗ.

***

- На Закарпатті в будівлі Керецьківської сільської ради депутат підірвав гранати, унаслідок чого постраждали 26 осіб, шестеро – у важкому стані, серед них – підривник – пресслужба Нацполіції України. Підрив гранат кваліфікували як теракт.

- Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерували до суду справу щодо ексдиректора з правових питань ДП «Антонов» та колишнього керівника адвокатського об’єднання про розтрату 18 млн грн коштів підприємства – САП.

- Вища рада правосуддя до 30 січня 2024 року відсторонила від здійснення правосуддя одного із суддів Київського апеляційного суду, викритих в одержанні 35 тисяч доларів хабара – САП.

***

- Національний банк у 2024 році планує ініціювати процес приєднання України до Єдиної зони платежів в євро (SEPA) – Андрій Пишний, голова НБУ.

- Упродовж десяти місяців 2023 року на соціальні виплати з державного бюджету спрямовано 407,9 млрд грн, із них 249,2 млрд грн – на пенсійні виплати – пресслужба Мінфіну.

- Група Нафтогаз за січень-листопад 2023 року сплатила до державного та місцевих бюджетів 83,7 млрд грн податків – пресслужба Групи.

- В Україні триває обмолот кукурудзи. Наразі її зібрано на 88% площ. Збір решти сільськогосподарських культур вже завершили по всій Україні. Станом на середину грудня намолот нового врожаю становить майже 78,3 млн тонн – Мінагрополітики.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Світовий банк оголосив про виділення 1,34 мільярда доларів США додаткової фінансової допомоги для забезпечення надання критично важливих державних послуг на національному та регіональному рівнях в Україні – пресслужба СБ.

- Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги. До нього увійшов ЗРК Patriot, спецтехніка і боєприпаси – уряд Німеччини. Бюджетний комітет Німеччини схвалив рамкову угоду про виробництво артилерійських снарядів. Ціна угоди – 278 мільйонів євро.

- Україна і Європейський банк реконструкції та розвитку підписали угоди про надання 150 млн євро для підтримки НЕК «Укренерго» для проходження опалювального сезону – Денис Шмигаль, Прем'єр-міністр України.

- Президент ПАРЄ Тіні Кокс відкрив слухання Парламентської асамблеї Ради Європи щодо ситуації з українськими дітьми – Укрінформ. Слухання присвячені як українським дітям, які наразі перебувають у країнах-членах Ради Європи, так і депортації та примусовому переміщенню дітей Російською Федерацією.

- Світовий конгрес українців у рамках ініціативи СКУ «Unite with Ukraine» та канадський Robotics Centre передали для Державної прикордонної служби України дві потужні безпілотні системи Teledyne FLIR SkyRanger R70 канадського виробництва – сайт СКУ.

- Перші відремонтовані в Литві танки Leopard 2 незабаром повернуться в Україну –  пресслужба міноборони Литви.

- Республіка Корея в якості гуманітарної допомоги передала Державній службі України з надзвичайних ситуацій 10 машин для розмінування виробництва хорватської компанії DOK-ING – Посольство України у Південній Кореї.

- Аргентина розглядає можливість передати Україні два багатоцільові гелікоптери Мі-171Е, які були раніше закуплені у Росії – Pucara Defensa.

- Австралія розширить свої зобов’язання щодо підготовки новобранців Збройних сил України в рамках операції Kudu у 2024 році – Міноборони Австралії.

- У Стамбулі 14 грудня почалися Дні українського кіно, в рамках яких проходять покази найкращих українських сучасних і класичних стрічок. Фестиваль відкрився показом фільму «Памфір» режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука – Генконсульство України в Стамбулі.

Блокування кордону

  • Три напрямки – пункти пропуску Рава-Руська, Краківець та Шегині – продовжують блокуватися представниками перевізників та фермерів Польщі. Станом на ранок у чергах на цих трьох напрямках в бік України перебуває близько 2 600 вантажівок. Найбільше на пункті пропуску Шегіні – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби.
  • Словацькі перевізники на невизначений термін припинили блокувати КПП «Ужгород-Вишнє Нємєцке» і там відновився нормальний проїзд вантажного транспорту – Андрій Демченко.

***

- Конгрес США заборонив будь-якому президенту виводити Сполучені Штати з НАТО без схвалення Сенату або Палати представників – The Hill.

- Офіційний Токіо додав до свого санкційного списку ще 57 компаній з Росії та шість компаній з Об’єднаних Арабських Еміратів, Вірменії, Сирії та Узбекистану. Загалом Японія наклала заборону на експорт для 494 російських компаній, 27 білоруських і ще шести з інших країн – France24.

- Конгрес США остаточно схвалив законопроєкт, що забороняє Сполученим Штатам купувати ядерно паливо з Росії – Bloomberg.

- Колишній провідний агент Федерального бюро розслідувань (ФБР) США Чарльз Макгонігал був засуджений до понад чотирьох років позбавлення волі за допомогу російському олігарху Олегу Дерипасці – ВВС.

- Велика Британія запровадила новий режим санкцій проти Ірану, які набули чинності у п'ятницю та надають Лондону широкі повноваження для підриву ворожої діяльності країни у Великій Британії та в усьому світі – сайт британського уряду.

- Уряд Великої Британії запровадив санкції проти російського банку «Новікомбанк» за те, що той «отримує вигоду або підтримує уряд Росії через ведення бізнесу в галузі, яка має стратегічне значення для уряду Росії – пресреліз британського регулятора.

- В останні дні президентства Трампа загубився секретний звіт про втручання РФ у вибори – CNN.

- Фінляндія розслідуватиме ймовірні воєнні злочини неонациста Петровського в Україні – Yle.

- Дунайська комісія на вчорашньому засіданні вирішила виключити Росію через її удари ракетами та безпілотниками по Нижньому Дунаю – Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України.

Війна в Ізраїлі

  • Радник президента США Джо Байдена з національної безпеки Джейк Салліван у четвер порадив Ізраїлю припинити широкомасштабну наземну кампанію в секторі Гази та перейти до «більш цілеспрямованої фази» у війні проти терористичного угруповання ХАМАС – The New York Times.
  • Вантажне судно під прапором Ліберії загорілося в Червоному морі, після того, як у нього влучив снаряд, випущений з контрольованого хуситами Ємену – AP.
  • Згідно з даними уряду Ізраїлю, у секторі Гази залишаються 132 заручники – 112 живих, 20 загиблих – CNN.
  • Уряд Ізраїлю схвалив доставку гуманітарної допомоги до сектору Гази через контрольно-пропускний пункт Керем-Шалом – The Times of Israel.

ВОРОГ

- Путін на «Прямій лінії» не зміг чітко визначити кінцеву мету розпочатого ним вторгнення, не запропонував нового підходу до війни, не описав, як Росія має намір досягти перемоги в Україні, і не уточнив, як виглядатиме російська перемога – звіт Інституту вивчення війни (ISW).

- Мінфін Росії опрацьовує питання про передачу в управління Росмайну російських активів холдингу Global Spirits українського бізнесмена Євгена Черняка – «Українськi Новини». Проти Черняка російський Слідком порушив кримінальну справу про «фінансування тероризму» і оголосив у розшук.

- Рада директорів Центрального банку Росії на засіданні 15 грудня підняла ключову ставку до 16% – вп'яте за пів року – росЗМІ.

- Російська компанія KMZ представила ударний морський безпілотник «Одуванчик», схожий на українські морські безпілотники.

- Росія планує закуповувати запчастини для літаків у низці країн Африки та Азії, де це можливо зробити в обхід санкцій – росЗМІ.

- Московські аеропорти «Внуково» та «Шереметьєво» замовили пристрої виявлення і придушення безпілотних літальних апаратів. Придбана техніка китайського виробництва – росЗМІ.

- Навального етапують до іншої колонії особливого режиму. В яку саме стане відомо, коли він туди прибуде – ЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Перше фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-