Битва за Україну. День шістсот п’ятдесят восьмий

Битва за Україну. День шістсот п’ятдесят восьмий

Укрінформ
Ракетна атака на Київ - 53 постраждалих. У Норвегії відбувся саміт Україна – Північна Європа.  "Київстар" відновив зв'язок.

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот п’ятдесят восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 13 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Візит Президента України до Норвегії

Президент Зеленський прибув до Норвегії з неанонсованим візитом для участі в другому Саміті Україна – Північна Європа - Укрінформ.

Президент України зустрівся з премʼєр-міністром Норвегії Йонасом Гаром Стере, обговорили питання підтримки України, захисту українських міст від російського терору та забезпечення вільного мореплавства – Укрінформ.

Головне з спільної прес-конференції премʼєр-міністра Норвегії та Президента України:

-  Норвегія виділить Україні 1,8 мільярдів доларів допомоги до кінця цього року і продовжить підтримку країни з перших місяців 2024 року – прем‘єр-міністр Норвегії

-  Надасть додаткову підтримку Україні, яка включатиме підсилення ППО, фінансування нарощування виробництва боєприпасів, а також підтримку сфер охорони здоров’я та освіти - прем‘єр-міністр Норвегії

-  У війні з Росією Україні неможливо перемогти без допомоги партнерів, але і програти не можна, "оскільки держава – це все, що у нас є" – президент України.

-  Якщо на саміті Євросоюзу не буде ухвалено позитивне рішення про початок переговорів з Україною щодо членства в ЄС, це означатиме, що президент РФ Володимир Путін наклав на нього вето – Володимир Зеленський

Президент Зеленський виступаючи в Осло на другому саміті Україна - Північна Європа наголосив, що український народ сильний перед Росією в тому числі завдяки об'єднанню країн Європи і світу навколо України – сайт глави держави.

Спільна пресконференція за підсумками саміту Україна – Північна Європа:

-  Володимир Зеленський заявив, коментуючи заяви генералів США про доцільність для України зараз тримати оборону і утримати лінію фронту, що мова йде не про кризу, а про складнощі ведення операцій у зимовий період.

-  Прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен сказала, що  14 грудня представить парламенту новий пакет підтримки України на суму 1 мільярд євро.

-  Президент Зеленський запевняє, що отримав у США позитивний сигнал щодо підтримки України.

-  Президент Зеленський розповів, що під час розмови з прем’єром Угорщини Віктором Орбаном попросив його назвати хоча б одну причину, чому він блокує членство України в ЄС. Зеленський заявив, що чекає на відповідь угорського прем'єра.

-  Україна жодним чином не відчуває зменшення допомоги від країн Північної Європи - Президент

Президент України Володимир Зеленський

-  провів зустріч із президентом Фінляндії Саулі Нііністьо, говорили про Формулу миру

-  був прийнятий в Осло з королем Норвегії Гаральдом V.

***

-  У Британії офіційно оголосили про створення морської коаліції на підтримку України.

Делегація ВМС України на чолі з командувачем ВМС ЗС України віцеадміралом Олексієм Неїжпапою взяла участь у церемонії оголошення про відкриття коаліції з розвитку морських спроможностей України - пресслужба командування ВМС ЗСУ.

-  Перші абоненти "Київстар" почали повідомляти по відновлення зв'язку. Зокрема, про поступове відновлення зв’язку повідомляють у Вінниці, Дніпрі, Запоріжжі, Львові, Харкові, Києві, Кривому Розі та Миколаєві – ЗМІ. В Одесі та області "Київстар" поки не працює. Користувачі радять перезавантажити телефон тим, у кого зв'язок поки не з'явився.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Я вважаю, що нам це було дуже важко зробити, але найголовніше треба зрозуміти, що Росія не окупувала жодного села, жодного українського села протягом цього року».

Джо Байден, президент США: «Якщо Конгрес піде на святкову паузу до того, як схвалить додаткове фінансування для допомоги Україні – це був би найкращий подарунок Путіну з того, на що він будь-коли сподівався. Закликаю їх зробити правильну річ».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-  Захисники тримають оборону на Авдіївському та Мар'їнському напрямках, загальні втрати росіян в зоні відповідальності ОСУ "Таврія" склали 401 особу, знищено 13 російських танків та 12 інших бронемашин - Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ

-  У зоні відповідальності ОСУВ "Таврія" на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Сили оборони успішно відбили 51 атаку ворога – Генштаб.

-  На Авдіївському напрямку снайпери 8-го окремого полку Сил спецоперацій знищили ворожу розвідувальну групу - Сили спецоперацій ЗСУ

-  Росія, ймовірно, розосередить можливості запуску своїх БПЛА типу «Shahed» в кількох місцях, щоб ускладнити роботу ППО України - розвідка Британії

***

Атака по Україні

Протиповітряна оборона в ніч на 13 грудня знищила усі 10 дронів-камікадзе біля Одещини та 10 балістичних ракет, що летіли на КиївПовітряні сили ЗСУ.

Київ

Унаслідок падіння уламків під час ракетного удару військ РФ по Києву постраждали 53 людини. 20 із них, в тому числі двох дітей госпіталізували. 33 постраждалим медики надали допомогу на місці. Зокрема, й 6 дітям – КМВА

-  У Дніпровському районі внаслідок ворожого обстрілу пошкоджено фасад багатоповерхівки, сталося загоряння балкона на 6 поверсі, у дворі будинку палало 8 автівок.

було врятовано 17 осіб, з яких 5 людей, які не могли самостійно пересуватися, та 7 дітей. На безпечну відстань евакуйовано 25 осіб.

-  пошкоджень зазнала будівля садочку, за іншою адресою у цьому ж районі була пожежа у приватному житловому будинку, на площі 2 кв. м.

-  внаслідок падіння уламків ракети на проїжджу частину дороги, сталося пошкодження водопровідної мережі.

-  35 приватних будинків залишаються без світла внаслідок пошкоджень ліній електропередачі уламками ракет.

***

-  Внаслідок обстрілів минулої доби російськими окупантами Херсонської, Харківської та Донецької областей 1 людина загинула, 8 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-  Міністерство закордонних справ України категорично відкинуло звинувачення глави МЗС Ірану Хосейна Абдоллахіяна в отриманні угрупованнями «ХАМАС», «Хезболла» та «Ісламський джихад» зброї з України - МЗС України.

-  Головне управління державної авіації (ГУДАУ) отримало сертифікат визнання, як компетентного органу з питань військової льотної придатності, який відповідає стандартам НАТО - Олександр Павлюк, перший заступник Міністра оборони України

-  Україна надала Європейському суду з прав людини докази існування в окупованому Криму системної адміністративної практики порушення прав людини з боку Росії - пресслужба Міністерства юстиції.

-  Про свою причетність до кібератаки, що призвела до руйнування мережевої інфраструктури українського оператора зв'язку "Київстар" заявила група російських хакерів. Мобільний оператор разом з СБУ продовжує працювати над відновленням послуг – СБУ. Американські компанії Microsoft, Cisco та шведська Ericsson допомагають українському мобільному оператору "Київстар" відновити роботу після масштабної кібератаки.

-  Україна подала заявку на отримання статусу асоційованого спостерігача при Співдружності португаломовних країн – МЗС. Україна зацікавлена у налагодженні співробітництва в економічній, соціальній і культурній сферах із державами-членами організації

-  Поліція Києва проводить слідчі дії в КП "Київський метрополітен", ПрАТ "Метробуд" і структурних підрозділах КМДА - відділ комунікації поліції Києва. Обшуки проводяться у рамках кримінального провадження за кваліфікацією «Службова недбалість» (ч. 2 ст. 367 КК України).

-  На території України циркулює 17 субваріантів штаму «Омікрон». Від початку 2022 року саме цей штам фактично витіснив інші COVID-штами, зокрема «Дельту» та «Альфу» - МОЗ.

***

-  13 грудня 2023 року по одному енергоблоку теплоелектростанції та теплоелектроцентралі вийшло у ремонт. НЕК "Укренерго" закликає українців ощадливо споживати електроенергію – Укренерго.

-  Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України разом із румунськими колегами працює над реалізацією проєктів у секторі автомобільних перевезень, які дозволять розвантажити пункти пропуску в транспортному коридорі з Євросоюзом - Олександр Кубраков, віцепрем’єр-міністр з відновлення України.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Україна продемонструвала рішучість у реалізації реформ та майже повністю виконала рекомендації Європейської комісії щодо перетворень на шляху до членства в ЄС - Урсула фон дер Ляєн, президент ЄК. Урсула фон дер Ляєн дала позитивну оцінку українському закону про національні меншини, який потрібен для подальшого руху до членства в ЄС.

-  Очільник Європейської Ради Шарль Мішель у листі-запрошенні лідерам Євросоюзу на саміт 14-15 грудня заявив, що ЄС повинен виконати свої зобов’язання щодо України та залишатися надійним і сильним партнером – ЗМІ. Депутати Європарламенту закликали глав держав та урядів європейських країн ухвалити позитивне рішення щодо України й розпочати з нею переговори про членство в ЄС.

-  Сьогодні в Берліні відбулася перша конференція Коаліції можливостей для довгострокового зміцнення протиповітряної оборони України, у якій взяли участь близько 70 учасників з 22 країн, а також представники ЄС і НАТО - Міністерство оборони ФРН.

-  Конгрес США найімовірніше не схвалить додатковий пакет фінансування для України до Різдва, навіть якщо найближчими днями обидві партії укладуть угоду, яка це передбачає, заявив лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл – Reuters.

-  Друга система ППО Patriot з Німеччини почне захищати небо України ще цього року - Олаф Шольц канцлер ФРН

-  Рада ЄС оприлюднила  висновки щодо розширення Європейського Союзу, які, зокрема, відзначають прогрес України на шляху реформ, необхідних для набуття повноправного членства в ЄС - висновок Ради ЄС.

-  Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що вважає Україну "неготовою" до початку переговорів про вступ до ЄС, але Братислава не буде блокувати це "політичне рішення" на саміті лідерів Євросоюзу - Dennik N

-  Лідери скандинавських країн закликають інші країни виступити єдиним фронтом на підтримку України у війні з Росією, попереджаючи, що ненадання допомоги Києву ризикує погіршити глобальну безпеку в Європі - Financial Times.

-  Більшість членів ООН підтримали резолюцію Генеральної асамблеї про негайне оголошення гуманітарного перемир’я у війні між Ізраїлем та Хамасом - Reuters.

***

Блокада кордонів

-  На кордонах України у черзі стоять 4300 вантажних автомобілів, зокрема, на польському кордоні − близько 2600 - Андрій Демченко, речник ДПСУ.

-  З другої половини дня у середу проїзд на пункті пропуску між Україною та Польщею "Ягодин-Дорогуськ" відбувається повністю безперешкодно, польська сторона прогнозує, що усі вантажівки з черги в український бік пропустять приблизно за 30 годин - RMF24.

***

-  Керівництво та члени українського Товариства «Нова Хвиля» в Угорщині звернуся з відкритим листом до прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, Уряду і Державних Зборів із закликом підтримати початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу - фейсбук-сторінка товариства.

-  Президент Польщі Анджей Дуда прийняв присягу в нового уряду Дональда Туска. Складання присяги відбулося у президентському палаці у Варшаві - Укрінформ.

ВОРОГ

-  Розвідка Південної Кореї заявила, що КНДР намагається відправити своїх робітників до Росії для заробітку, оскільки вважається, що РФ потерпає від браку робочої сили через мобілізацію молоді на війну проти України – Yonhap.

-  Центральна виборча комісія РФ оприлюднила особливості проведення «виборів» у період воєнного стану, який оголошений на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України - Радіо Свобода. ЦВК дозволила голосувати не за паспортом, акредитувати журналістів «в особливому порядку», а також у разі загрози переміщати бюлетені та інші документи «в безпечне місце».

-  Кремль, залучивши ПВК «Вагнер», заробив понад $2,5 мільярда на торгівлі африканським золотом після початку повномасштабного вторгнення Путіна в Україну в лютому 2022 року - розслідування групи The Blood Gold Report

-  Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону ухвалив "вирок" військовослужбовцю ЗСУ Антону Байдракову, згідно з яким його засудили до 18 років позбавлення волі – ВВС.

-  У Росії проти утримуваної в СІЗО журналістки Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашевої порушили ще одну кримінальну справу – за статтею про «фейки» про російську армію - проєкт Радіо Свобода «Idel.Реалії»

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-