Зеленський подякував країнам Північної Європи за об'єднання навколо України

Зеленський подякував країнам Північної Європи за об'єднання навколо України

Відео
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський наголошує, що український народ сильний перед Росією в тому числі завдяки об'єднанню країн Європи і світу навколо України.

Про це він сказав, виступаючи в Осло на другому саміті Україна - Північна Європа, повідомляється на сайті глави держави, передає Укрінформ.

«Ми розуміємо всі виклики, але ми сильні. Зокрема, завдяки вам, вашому об’єднанню навколо України з перших днів повномасштабного російського вторгнення», – заявив Зеленський.

Звертаючись до лідерів держав Північної Європи, він подякував їм і народам їхніх країн за солідарність з Україною та українцями.

Відео: Офіційний канал Президента України

«Дякую, що ви відкрили свій дім для наших людей, які були вимушені виїхати з України через війну, особливо для жінок і дітей», – сказав глава держави.

Президент також відзначив збройну підтримку з боку країн Північної Європи, допомогу з протиповітряною обороною.

Читайте також: Премʼєр Норвегії оголосив про надання Україні $1,8 мільярда допомоги

Лідери країн Північної Європи на саміті в Осло пообіцяли Президентові Володимиру Зеленському продовжувати рішучу підтримку України. Про це повідомляється в заяві на сайті норвезького уряду.

«Для мене велика честь вітати Президента Зеленського та моїх скандинавських колег і друзів в Осло. Цей саміт чітко дає зрозуміти, що країни Північної Європи нададуть Україні всебічну довгострокову підтримку. Ми будемо підтримувати Україну словами та діями стільки, скільки буде потрібно», — сказав Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере.

Після двосторонньої зустрічі Чтере і Зеленський приєдналися до прем’єр-міністрів Данії, Ісландії й Швеції та Президента Фінляндії на Саміті Україна – Північна Європа, під час якогоу лідери країн Північної Європи пообіцяли надати Україні додаткову політичну, економічну та військову підтримку.

«Після майже десяти років російської агресії, включаючи понад 650 днів повномасштабної війни, Україна продовжує демонструвати надзвичайну рішучість у здійсненні свого законного права на самооборону», — йдеться у спільній заяві лідерів.

Зазначається, що країни Північної Європи засуджують незаконну агресивну війну Росії проти України. Вони наголошують, що Росія має припинити загарбницьку війну та негайно і без жодних умов вивести свої війська з міжнародно визнаної території України.

«Необхідно посилити міжнародний тиск, включаючи санкції, і закрити будь-які лазівки. Не може бути безкарності за порушення міжнародного гуманітарного права, і всі особи, відповідальні за порушення та зловживання у сфері прав людини, мають бути притягнуті до відповідальності», - наголосили лідери.

Читайте також: Уряд Норвегії оголосив напрямки, за якими розподілять п'ятирічний пакет допомоги Україні

Зазначається, що від початку повномасштабного вторгнення РФ країни Північної Європи надали Україні понад 11 мільярдів євро військової, економічної та гуманітарної підтримки.

Глави урядів країн Північної Європи підтвердили, що вони продовжуватимуть надавати підтримку Україні як індивідуально, так і колективно як регіон, а також у межах різних міжнародних форматів і платформ.

У саміті взяли участь Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере, Президент Фінляндії Саулі Нііністьо, Прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен, Прем’єр-міністр Ісландії Катрін Якобсдоттір, Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський прибув до Норвегії після візиту до США.

Разом із лідерами Норвегії, Данії, Ісландії, Фінляндії та Швеції він обговорив на саміті посилення оборонної, політичної та економічної співпраці.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-