Проєкт Стратегії морської безпеки України незабаром подадуть Президентові - РНБО

Проєкт Стратегії морської безпеки України незабаром подадуть Президентові - РНБО

Укрінформ
Міжвідомча робоча група узгодила проєкт Стратегії морської безпеки України. Найближчим часом його планують передати Президентові України для винесення на розгляд РНБО.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба Ради національної безпеки і оборони України у Фейсбуці, розповідаючи про результати засідання міжвідомчої робочої групи з підготовки проєкту Стратегії морської безпеки України.

Як повідомляється, відкриваючи засідання, Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов акцентував на тому, що проєкт Стратегії передбачає амбітну ціль – зробити Україну морською державою, адже це «питання нашого подальшого виживання і розвитку».

При цьому він нагадав, що проєкт документа було розглянуто та ухвалено на засіданні РНБО України у 2022 році за два тижні до повномасштабного вторгнення Російської Федерації, втім через суттєві зміни безпекової ситуації у Балто-Чорноморському регіоні проєкт відкликали на доопрацювання.

Данілов підкреслив, що проєкт Стратегії охоплює різні аспекти життя країни, включаючи економіку, безпеку, довкілля та міжнародні відносини.

Читайте також: Головною проблемою в акваторії Чорного моря лишається російська авіація - речник ВМС

За словами секретаря міжвідомчої групи з підготовки проєкту Стратегії, керівника управління стратегічних розробок Сергія Кандаурова, у документі йдеться про нарощування спроможностей ЗСУ для стримування збройної агресії проти України з морських та річкових напрямків; будівництво збалансованих Військово-Морських Сил з усіма родами сил; нарощування спроможностей сил безпеки і сил оборони шляхом оснащення морськими безекіпажними апаратами тощо.

Крім того, зазначають у пресслужбі РНБО, у документі вперше поставлені кілька завдань. Серед них, зокрема, створення умов для регулярної присутності сил НАТО в Азово-Чорноморському регіоні, використання всіх можливих міжнародно-правових механізмів задля введення та реалізації повної заборони РФ мати військово-морські сили, військові кораблі в Азово-Чорноморському басейні.

Як повідомляється, коментуючи проєкт Стратегії, командувач ВМС ЗС України віцеадмірал Олексій Неїжпапа зазначив, що Збройні Сили України підтримують документ, оскільки він сприятиме захисту національних інтересів України на морі, а «без моря України не буде».

Читайте також: Командування ВМС і ексочільник Сил спецоперацій США обговорили потреби українського флоту

Участь у підготовці проєкту документа взяли також народні депутати України. Як повідомила народна депутатка Юлія Клименко, у парламенті відбулися комітетські слухання щодо розвитку Азово-Чорноморського регіону.

«Учасники засідання міжвідомчої робочої групи з підготовки проєкту Стратегії морської безпеки України узгодили напрацьований проєкт документа. Найближчим часом його планують передати Президентові України для винесення на розгляд Ради національної безпеки і оборони України», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Неїжпапа і Кемерон обговорили поточну ситуацію в Чорному морі

Як повідомлялося, 8 вересня 2021 року Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо розвитку українського флоту до 2031 року.

Фото: Володимир Зеленський, Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-