Герасимчук розповіла у Радбезі ООН, як росія «перевиховує» українських дітей

Герасимчук розповіла у Радбезі ООН, як росія «перевиховує» українських дітей

Укрінформ
Радниця-уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук продемонструвала членам Радбезу ООН у п’ятницю відеозапис зі свідченнями українських дітей, які перебували в російських таборах і були повернуті на Батьківщину.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, діти розповіли про переслідування за проукраїнську позицію, українську мову, про побиття, примушування до робіт, погане харчування.

«Це були табори перевиховання, приниження і покарання за любов до рідної країни», – зазначила Герасимчук, яка виступила в режимі онлайн на неформальному засіданні Ради Безпеки ООН з обговорення насильницької депортації та викрадення дітей росією з окупованих територій України.

За її словами, дії росіян сплановані й спрямовані на знищення майбутнього України як нації.

росіяни не планували і не планують повертати наших дітей, про що свідчить спрощена процедура надання російського громадянства дітям та усиновлення, розповіла вона.

«Я не розумію, як країна, яка вбиває наших дітей, може головувати в організації, створеній для підтримання миру в усьому світі», – зазначила Герасимчук.

Вона наголосила, що вбивства, зґвалтування та викрадення дітей є «найбільшим доказом російського злочину геноциду», про це також свідчить їх викрадення.

Читайте також: Лубінець в ООН нагадав, що росія депортує українських дітей з 2014 року

«І все це підноситься (росією) як порятунок. Коли вони викрадають наших дітей, вони називають це евакуацією. Навіть в ООН вони наважуються говорити про «порятунок» наших дітей», - наголосила Герасимчук.

За її словами, на сьогодні, за офіційними даними, 90 393 дитини депортовано до рф, білорусі або примусово переселені на тимчасово окуповані території України. Реальні цифри можуть бути набагато вищі – сотні тисяч, додала вона. При цьому вдалося повернути лише 361 дитину.

Як повідомила пресслужба Офісу Президента, Герасимчук також поінформувала учасників зустрічі про кроки, які здійснює Україна задля припинення й запобігання грубим порушенням прав дітей під час збройної агресії росії, про співпрацю з Міжнародним кримінальним судом, Міжнародною слідчою комісією щодо України, механізмом з людського виміру ОБСЄ, Офісом спеціального представника Генерального секретаря ООН з питань дітей у збройних конфліктах та відповідною робочою групою Організації Об’єднаних Націй у нашій країні. Україна розробила попередній проект превентивного плану з припинення та запобігання грубим порушенням прав дітей під час збройного конфлікту.

Радниця-уповноважена Президента закликала міжнародну спільноту до об’єднання зусиль задля порятунку українських дітей, викрадених Росією, та для розробки міжнародних механізмів забезпечення безпеки всіх дітей у світі: «Захищаймо сьогодні разом дітей України, адже завтра це може бути будь-яка дитина з будь-якої країни світу!».

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю Рада Безпеки ООН на неформальному засіданні у форматі Аррії обговорює викрадення та насильницьку депортацію росією дітей з окупованих територій України.

Читайте також: Для подолання наслідків депортації дітей з України знадобляться роки – Watchlist

Порушення цієї теми ініціювали США, Франція та Албанія як члени Радбезу та Україна. Підтримали проведення заходу ще пів сотні країн.

Президент Володимир Зеленський заявляв, що російська федерація за період повномасштабного вторгнення викрала 20 тисяч українських дітей.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-