Лубінець в ООН нагадав, що росія депортує українських дітей з 2014 року

Лубінець в ООН нагадав, що росія депортує українських дітей з 2014 року

Укрінформ
російська федерація цілеспрямовано скоює злочин, депортуючи українських дітей з 2014 року.

Про це заявив у п’ятницю уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець на неформальному засіданні Ради безпеки ООН, на якому обговорюється викрадення росією дітей з окупованих територій України, передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

Ввиступаючи в режимі онлайн, Лубінець наголосив, що рф «скоює злочини проти людяності, деякі з яких мають ознаки геноциду, згідно з підтвердженими ООН даними».

Він нагадав, що станом на 28 квітня було вбито понад 500 дітей, понад 1000 – поранено.

Лубінець наголосив на необхідності притягнення винуватців до відповідальності, оскільки за кожним злочином стоять конкретні особи.

Читайте також: ПАРЄ визнала геноцидом депортацію українських дітей до росії

За словами омбудсмена, росія навмисно змінює законодавство, щоб перешкодити й у кінцевому рахунку унеможливити повернення українських дітей, зокрема практикує примусову зміну громадянства українських дітей на російське.

Випадки нав'язування громадянства фіксуються з 2014 року, зазначив він. Розширюючи географію окупації, щоб спростити цей процес, президент рф володимир путін підписав відповідні укази, зауважив він.

«Для хлопчиків-підлітків це означає бути гарматним м'ясом в російській армії і неможливість покинути росію після досягнення призовного віку», – сказав Лубінець.

Політика, спрямована на перевиховання і «зміну батьківщини», також є свідченням намірів геноциду, додав він.

Фонд президентських грантів у рф фінансує організації з патріотичного виховання дітей, зокрема у Чечні, створюючи молодіжні воєнізовані структури, розповів Лубінець.

Читайте також: росія має припинити депортацію українських дітей і забезпечити їхнє повернення – ПАРЄ

Він навів слова російського дитячого омбудсмена марії львової-бєлової, щодо якої МКС видав ордер на арешт. Вона заявляла, що українські діти нешанобливо відгукувалися про російського президента і співали український гімн, тому вони піддаються «вихованню любові до росії».

За словами Лубінця, росія використовує освіту як інструмент агресії проти України, щоб стерти українську ідентичність.

«Освітній процес мілітаризується за зразком нацистського гітлер’югенду», - додав він, про що свідчать та звані «юнармія», кадетські школи, уроки «великої зміни» у росії.

У російських підручниках містяться тези про «відсутність незалежної Української держави, самобутнього українського народу», «розширення території держави будь-якими способами, які є почесними і важливими для російської федерації». Українська культура та історія, видатні діячі зображуються як частина російської історії, розповів омдудсмен.

Лубінець закликав міжнародне співтовариство «чинити більший тиск на росію, припинити ігнорувати цей геноцид і дотримуватися положень статуту ООН».

У п’ятницю Рада безпеки ООН на неформальному засіданні у форматі Аррії обговорює викрадення та насильницьку депортацію росією дітей з окупованих територій України.

Порушення цієї теми ініціювали США, Франція та Албанія як члени Радбезу та Україна. Підтримали проведення заходу ще пів сотні країн.

Перед членами Радбезу виступили радниця-уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук, мати викраденої росіянами дитини Ніна Власова.

росія як постійний член Радбезу (на місці СРСР) заблокувала трансляцію заходу по офіційних каналах ООН. Дивитися засідання можна за посиланням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-