ПАРЄ визнала геноцидом депортацію українських дітей до росії

ПАРЄ визнала геноцидом депортацію українських дітей до росії

Резолюція
Укрінформ
Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію російської федерації та закликала МКС розглянути можливість кримінального переслідування за цей злочин.

Як передає кореспондент Укрінформу, відповідна резолюція прийнята на весняній сесії ПАРЄ.

За ухвалення документа "Депортація та насильницьке переміщення українських дітей та інших цивільних осіб до російської федерації або на тимчасово окуповані території України: створити умови для їхнього безпечного повернення, покласти край злочинам та покарати винних" проголосували 87 депутатів з 89 присутніх, один був проти, ще один – утримався.

У резолюції зазначається, що ООН, Рада Європи, Європарламент та ОБСЄ протягом останніх місяців і тижнів рішуче засудили практику насильницького переміщення та депортації цивільних осіб, зокрема дітей, російською федерацією з території України.

"Застосовуючи цю практику, російська федерація часто нав'язує їм російське громадянство, що також призводить до порушення права дітей на ідентичність і сприяє незаконному усиновленню українських дітей російськими сім'ями. Такі практики заборонені міжнародним гуманітарним правом, правами людини та кримінальним правом і мають переслідуватися як воєнні злочини та злочини проти людяності. У випадку з насильницьким переміщенням дітей має місце злочин геноциду, що має бути ретельно розслідувано та переслідуватися у судовому порядку", - йдеться у документі.

Читайте також: Лубінець: рф залучає спецслужби, щоб українські діти не могли повернутися додому

Парламентська асамблея засудила дії російської влади на порушення її зобов'язань за міжнародним гуманітарним правом, які полягають у "невиправданих затримках з репатріацією дітей та перешкодах у возз'єднанні сімей, розлучених унаслідок цього збройного конфлікту". Асамблея також засудила порушення прав депортованих українських дітей на збереження своєї ідентичності, визначених Конвенцією про права дитини (стаття 8) ООН, "з практикою примусового прийняття російського громадянства та передачі дітей на виховання в сім'ї громадян рф".

ПАРЄ наголосила, що організований та систематичний характер примусового переміщення та депортації "дозволяють зробити висновок, що ці злочини не є випадковими чи незапланованими" та свідчать про намір "знищити Україну та українську ідентичність, а також культурні та мовні особливості її народу".

"Асамблея підкреслює, що насильницька передача дітей з однієї групи в іншу з наміром знищити, повністю або частково, національну, етнічну, расову або релігійну групу вважається злочином геноциду відповідно до пункту (е) статті 2 Конвенції про геноцид 1948 року, що відповідає задокументованим свідченням депортації та насильницького переміщення українських дітей в російську федерацію або на території, які тимчасово перебувають під окупацією росії", - зазначається у документі.

Читайте також: Президент: На росію очікує системна відповідальність за депортацію дітей з України

Асамблея також заявила про необхідність ретельної фіксації, збору та оцінки доказів злочину геноциду, як це передбачено Римським статутом та Конвенцією про геноцид. Асамблея підтримала розслідування та переслідування державної політики насильницького переміщення та депортації українських дітей російською федерацією, а також потенційні дії України в Міжнародному кримінальному суді та Міжнародному суді ООН.

ПАРЄ також "закликає…Міжнародний кримінальний суд з усією серйозністю розглянути можливе кримінальне переслідування за злочин геноциду з огляду на державну політику російської федерації стосовно українських дітей, які зараз перебувають у її руках, та закликає держави-учасниці розглянути можливість кримінального переслідування за всі злочини в межах їхніх національних кримінальних судів, де це можливо (в Україні або в судах третіх країн з універсальною юрисдикцією)", - йдеться у резолюції.

Як повідомляв Укрінформ, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента рф володимира путіна і дитячого омбудсмена рф львової-бєлової, яких підозрюють у незаконній депортації дітей з окупованих територій України в росію щонайменше з лютого 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-