Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт путіна

Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт путіна

Оновлено
Укрінформ
Судді Міжнародного кримінального суду (МКС) видали ордери на арешт президента росії Володимира Путіна та російської дитячої омбудсменки Марії Львової-Бєлової.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на МКС.

"Сьогодні, 17 березня 2023 року, Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду (МКС) видала ордери на арешт двох осіб у контексті ситуації в Україні: володимира володимировича путіна та марії олексіївни львової-бєлової", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що президента рф та уповноважену президента рф у справах дитини підозрюють у воєнних злочинах у вигляді незаконних депортації та переміщення населення, зокрема дітей, з окупованої території України, щонайменше з 24 лютого 2022 року.

"Існують розумні підстави вважати, що путін несе індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезазначені злочини", - йдеться у повідомленні.

Вищезгадані ордери на арешт були видані на підставі клопотань, поданих прокуратурою 22 лютого 2023 року.

Палата попереднього провадження визнала, що є розумні підстави вважати, що кожен підозрюваний несе відповідальність за воєнний злочин у вигляді незаконної депортації населення та незаконного переміщення населення з окупованих територій України до рф, на шкоду українським дітям.

Палата зазначає, що ордери є таємними, щоб захистити потерпілих і свідків, а також забезпечити розслідування.

"Проте, беручи до уваги, що дії, про які йдеться в даній ситуації, ймовірно, тривають, і що обізнаність громадськості про ордери може сприяти запобіганню подальшому скоєнню злочинів, Палата вважає, що в інтересах правосуддя дозволити Секретаріату оприлюднити наявність ордерів, імена підозрюваних, злочини, за які видані ордери, і види відповідальності, встановлені Палатою", - йдеться у повідомленні.

Своєю чергою виконувач обов'язків президента МКС Пйотр Гофманський наголосив, що Женевська конвенція про захист цивільного населення під час війни забороняє здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території.

"Судді видають ордери на арешт, їхнє виконання залежить від міжнародного співробітництва", - зазначив він.

За словами Генпрокурора Андрія Костіна, це означає, що за межами росії "путіна мають заарештувати та передати до суду. А світові лідери тричі думатимуть, перш ніж тиснути йому руку або сідати з ним за стіл переговорів".

"Світ отримав сигнал, що російський режим є злочинним і його керівництво та поплічники будуть притягнуті до відповідальності”, - підкреслив керівник ОГП.

Костін назвав це рішення історичним для України та всієї системи міжнародного права, а також подякував прокурору МКС Каріму Хану.

“Ми щодня тісно співпрацюємо щодо розслідування злочинів, скоєних проти України. Зокрема, щодо насильницької депортації дітей Офіс Генерального прокурора передав МКС понад 40 томів матеріалів – понад 1000 сторінок”, - поінформував Костін.

За його словами, загалом у провадженнях, в яких Офіс Генпрокурора здійснює процесуальне керівництво, зафіксовано депортацію понад 16 тисяч дітей з Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей. "Але реальна цифра може бути значно більшою. Жодних сумнівів, це – спланована політика рф, спрямована на знищення України як держави та українців як нації. Викрадаючи наших дітей, росія буквально краде наше майбутнє”, - додав він.

Читайте також: Прокурор у справі Мілошевича схвалив ідею спецтрибуналу для росії

Генпрокурор нагадав, що українській владі наразі вдалося повернути додому 308 дітей. Він наголосив, що всі діти мають бути повернені, а кожен причетний до примусової депортації українських дітей та до інших воєнних злочинів, злочинів проти людяності, геноциду та найтяжчого міжнародного злочину – агресії має бути засуджений.

“Сьогоднішнє рішення – історичний крок. Та це лише початок довгого шляху до відновлення справедливості. І цей шлях ми маємо пройти спільно з усім вільним світом. Очікуємо від всіх держав, які вважають себе частиною цивілізованого світу, відповідних кроків щодо притягнення підозрюваних у вчиненні міжнародних злочинів до відповідальності. Навіть якщо це найвищі керманичі російського терористичного режиму. Особливо якщо це найвищі керманичі російського терористичного режиму”, - заявив Костін.

Читайте також: Комісія ООН: Спецтрибунал щодо російської агресії має координувати діяльність з МКС

Як повідомлялося, Міжнародний кримінальний суд з 2 березня 2022 року проводить незалежне розслідування в Україні.

Верховна Рада ухвалила закон, яким були внесені правки в Кримінальний процесуальний кодекс України. Вони стосуються врегулювання та удосконалення співробітництва з МКС.

Зокрема, закон дозволяє представникам МКС проводити самостійно слідчі та процесуальні дії на території України після їх погодження з Генеральним прокурором.

Фото: EPA-EFE

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-