Прокурор у справі Мілошевича схвалив ідею спецтрибуналу для росії

Прокурор у справі Мілошевича схвалив ідею спецтрибуналу для росії

Укрінформ
Британський юрист Джеффрі Найс, який був прокурором у суді над колишнім президентом Югославії Слободаном Мілошевичем назвав доброю ідеєю створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії рф проти України.

Про це Найс сказав на пресконференції в Укрінформі на тему “Міжнародний військовий трибунал: що змінилося за рік?”.

“Агресія справді є найбільш відповідним злочином, за який потрібно судити росіян, тому спеціальний трибунал щодо злочину агресії -  безперечно, явно хороша ідея. Питання може полягати в тому, чи це найкраща ідея за всіх обставин”, - сказав він.

За словами Найса, є достатньо доказів щодо ролі путіна в агресії проти України, і жодних сумнівів у тому, що командний ланцюжок веде безпосередньо до президента рф.  

При цьому, зауважив він, Міжнародний кримінальний суд  досі не зробив жодних заяв про відповідальність путіна за воєнні злочини в Україні.

“Ясно як день, що путін скоїв злочини проти людяності. Чому МКС, який, як я розумію, збирається представити обвинувальні акти на розгляд суддям, діє настільки повільно? Чому уряди та їхні лідери такі повільні й інтерні стосовно путіна і не говорять напряму, що він злочинець”, - сказав юрист.

Читайте також: До коаліції зі створення спецтрибуналу для рф уже долучилися 32 держави – Кулеба

Найс не виключає, що в майбутньому путін може отримати імунітет від судового переслідування в рамках певної угоди.

Він наголосив: важливо визнати, що система міжнародного гуманітарного права зазнала невдачі. І хоча існує велика кількість законів для захисту людей у країнах де відбуваються конфлікти, та механізми, які можуть зробити щось для дотримання цих прав, але в цілому система підводить громадянина.

На думку Найса, якщо Міжнародний кримінальний суд винесе обвинувачення путіну, це, ймовірно, допоможе процесу компенсації Україні збитків, завданих російською агресією.

Читайте також: Трибунал для рф: Україна розраховує, що Генасамблея ООН розгляне резолюцію у квітні

Своєю чергою директор Інституту дослідження війни та миру Ентоні Борден зазначив, що був дуже вражений роботою українських прокурорів, а масштаби злочинів є абсолютно величезними.

За його словами, поки розслідують один злочин, скоюються нові: “Таким чином, це дійсно підкреслює абсолютний масштаб злочинності та злочинів, з якими вони (прокурори – ред.) стикаються”.

При цьому важливо, аби постраждалі розуміли, що їхні свідчення дуже важливі -  вони можуть допомогти притягнути винних до відповідальності.

Читайте також: Спецтрибунал над росією: в ОП розповіли про чотири напрямки адвокації

Борден також зазначив, що буде не один судовий процес в Україні, а також за межами нашої держави. За його словами, Україна багато дає світові в плані повернення справедливості.

Як повідомляв Укрінформ, прокуратура встановила 642 підозрюваних у справі про злочин агресії російської федерації проти України, серед яких представники вищого військово-політичного керівництва рф.

В Україні зафіксовано вже 71 147 воєнних злочинів, скоєних росією.

Фото: MARY TURNER FOR THE TIMES

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-