Для подолання наслідків депортації дітей з України знадобляться роки – Watchlist

Для подолання наслідків депортації дітей з України знадобляться роки – Watchlist

Укрінформ
Щоби подолати наслідки викрадення й примусової депортації українських дітей російськими окупантами, знадобляться масштабні зусилля міжнародної спільноти, а також багато часу, що вимірюватиметься роками.

Про це заявив під час засідання Ради безпеки ООН у форматі Аррія директор організації Watchlist on Children and Armed Conflict (Watchlist) Езекіель Хеффес, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Я хотів би підкреслити, що викрадення та примусова депортація дітей можуть мати тривалі наслідки, на подолання яких знадобляться роки. Важливо, щоби міжнародне співтовариство вжило конкретних заходів для запобігання цим злочинам і притягнення винних до відповідальності», - підкреслив керівник Watchlist.

Він пояснив, що діти, яких викрадають або примусово депортують, часто зазнають «неймовірного рівня насильства, експлуатації та жорстокого поводження», що може мати тривалі фізичні, психологічні та емоційні наслідки.

Читайте також: Зеленський: З поверненням депортованих дітей поки що Україні допомагає тільки Україна

У цьому зв’язку Хеффес озвучив рекомендації для країн-членів ООН, аби краще захистити дітей від жахів війни й поліпшити рівень дотримання їхніх прав.

«Сторони повинні виконувати свої зобов'язання за міжнародними угодами. Це не може бути предметом дебатів – ні тут, в ООН, ні будь-де в іншому місці», - підкреслив глава Watchlist.

Читайте також: У російській неволі перебувають 19 319 українських дітей - Зеленська

Він нагадав, що, зокрема, стаття 35 Конвенції ООН про права дитини зобов’язує всі держави-учасниці вживати все можливе для запобігання викрадення дітей, торгівлі дітьми чи їх контрабанди в будь-якій формі. Він також закликав ООН підтримувати механізми моніторингу та звітності щодо ситуації в Україні, а також добиватися необмеженого доступу до жертв, їхніх сімей та родичів.

Крім того, діти, які постраждали від викрадень та насильницької депортації, повинні мати гарантований доступ до медичного обслуговування, освіти та возз’єднання з їхніми сім’ями.

Читайте також: ПАРЄ визнала геноцидом депортацію українських дітей до росії

«Ми повинні працювати разом, щоби запобігти цим злочинам, щоби захистити права дітей і притягти винних до відповідальності», - наголосив Хеффес під час виступу в ООН.

Організація Watchlist on Children and Armed Conflict докладає послідовних зусиль задля припинення порушень прав дітей у збройних конфліктах, а також гарантування їхніх прав. Організація має штаб-квартиру в Нью-Йорку та діє як глобальна мережа, що розбудовує партнерські зв’язки з місцевими, національними й міжнародними неурядовими організаціями. Watchlist допомагає збирати й поширювати інформацію про порушення проти дітей у конфліктах, щоби вплинути на ключових осіб, які приймають рішення, а також для створення й упровадження програм та політики, що ефективно захищають дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-