“Диверсії” в Криму, російський газ та Афганістан. Як маніпулювали проросійські медіа за тиждень 6-12 вересня

“Диверсії” в Криму, російський газ та Афганістан. Як маніпулювали проросійські медіа за тиждень 6-12 вересня

Укрінформ
Російські ЗМІ зробили з України “державу-терориста”, проросійські їм підіграли. Моніторинг маніпуляцій в медіа за останній тиждень

Здавалося б, що поєднує арешти кримських татар у Криму, закінчення будівництва “Північного Потоку-2” та розслідування справи “вагнерівців”? Російській пропаганді вдалося сформувати один наратив: усі ці події назвали “актами державного тероризму” України. Проросійські медіа в Україні повторили не всі вкиди російських державних ЗМІ, але сформували таку ж інформаційну картину – вкрай вигідну для Росії.

ЯК В УКРАЇНСЬКИЙ ІНФОПРОСТІР ПОТРАПЛЯЮТЬ РОСІЙСЬКІ НАРАТИВИ – VoxCheck аналізує в рамках спільного проєкту з Центром стратегічних комунікацій

Фейк: Арешти кримських татар “за диверсію” в окупованому Криму

Що сталося: 23 серпня у районі села Перевальне під Сімферополем невідомі пошкодили газогін. Пізніше ФСБ звинуватила в організації “диверсії” Головне управління розвідки Міністерства оборони України та Меджліс кримськотатарського народу.

3-4 вересня в Криму російські силовики провели обшуки та затримали за цими звинуваченнями 5 кримських татар, зокрема політика й активіста, одного з лідерів Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла. Він активно підтримував кримськотатарських активістів, яких після анексії переслідує російська влада. Адвокат активіста повідомив, що Джеляла тримали в наручниках та з мішком на голові. У МЗС заявили про катування решти затриманих.

У ГУР Міноборони звинувачення в “диверсії” називають “цілеспрямованою провокацією”. Нову хвилю арештів та затримань на півострові українська влада пов’язує із Кримською платформою. Наріман Джелял незадовго до затримання саме повернувся із саміту, який проходив 23 серпня.

Низка проросійських медіа в Україні поширили версію окупантів про “диверсію” та “теракт”:

Страна: Диверсия ко Дню независимости. Есть ли украинский след в деле о взрыве в Крыму и при чем тут Меджлис
Страна: Дело о взрыве газопровода в Крыму. ФСБ задержала родственника первого зама главы МИД Украины
Klymenko Time: В День военной разведки Украины ФСБ обвинила её в причастности к диверсиям в Крыму
Вести: Запад потворствует антироссийским диверсиям в Крыму – Захарова
Страна: "Бомба была спрятана в сыре". ФСБ показала видео допроса подозреваемых в подрыве газовой трубы в Крыму

Провідну роль у поширенні пропагандистської версії зіграло підсанкційне видання “Страна”. У телеграм-каналі “Политика Страны” поширили опубліковане російською державною інформагенцією РИА Новости відео “зізнання” арештованих кримчан. Під час допиту ФСБ вони розповідають про нібито деталі “теракту”. Інформацію про катування “Страна”, звичайно, не згадує: це не те, в чому люблять зізнаватися російські спецслужби. А відтак – і не те, про що розкажуть прокремлівські ЗМІ. 

Скриншот – телеграм-канал видання “Страна”
Скріншот – телеграм-канал видання “Страна”

Кримський адвокат Айдер Азаматов, який захищає інтереси арештованого Асана Ахметова (один із двох чоловіків на відео ФСБ), у коментарі для Крим.Реалії пояснив, чому такі відео не можна вважати зізнаннями. “Асан і Азіз зачитують фрази, які прямо відображені в їхніх протоколах допитів, нічого від себе там не звучить. Другий момент – Асан тримався за живіт. Я допускаю, що стосовно нього була застосована фізична сила саме в цій області. З огляду на те, що Нарімана Джеляла протримали 5 годин у підвалі з мішком на голові, думаю, щонайменше такі ж методи застосовували до Асана й Азіза. Можливо, навіть гірші”, – коментує Айдер Азаматов.

“У Криму не вперше дивним чином вибухають газопроводи”, – йдеться в іншій публікації на сайті “Страни”. Видання пише про “диверсантів”, яких у 2016 році Україна нібито намагалася закинути на півострів. Однак так звана “диверсійна справа” 2016 року – теж сфабрикована. Правозахисники виявили безліч фальсифікацій та неодноразово вказували на незаконні методи слідства.

До того ж, за даними Кримської правозахисної групи, за схожими справами про “диверсантів” та “шпигунів” – за російськими ґратами перебуває щонайменше 17 громадян України. До них також застосовували тортури. Такі справи російські силовики за роки анексії фабрикують далеко не вперше. Кримського режисера, політв’язня Олега Сенцова у 2014 році також звинувачували в “організації терактів”.

НАВІЩО РОСІЇ ВИГАДУВАТИ НОВУ “ДИВЕРСІЮ” 

Історія з так званим кримським “терактом” з’явилася напрочуд вчасно для російських пропагандистів. Щойно завершилося будівництво “Північного Потоку-2” – газопроводу в обхід України по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. І в Кремлі вирішили, що час зробити з України “терориста”.

У шоу “60 хвилин” на “Росія-1” пропагандистка Скабєєва, коментуючи сюжет телеканалу CNN про “вагнерівців”, заявляє: “Україна здійснює акти державного тероризму. Але в цьому сенсі не треба дивуватися: останній раз це було доведено та продемонстровано вчора, коли стало відомо, що українське ГУР підготувало та здійснило теракт на території півострова (Кримського – ред.)”. Цю тезу вона повторювала з ефіру в ефір. Наприклад, у цьому випуску заявила, що після “диверсії” в Криму “стає тривожно за Північний Потік-2”. В іншому – що після запуску “Потоку” “можемо побачити нові теракти, нові провокації”.

Маніпуляція: Вигідніше дружити з Росією – через початок роботи “Північного Потоку 2” на Україну чекає колапс із тарифами 

Що сталося: 10 вересня російський "Газпром" заявив про завершення будівництва газогону "Північний потік-2". Друга гілка газогону уможливлює транспортування 55 млрд кубометрів газу на рік від Росії через Балтійське море до Німеччини. Трубопровід йде в обхід України, тому ми втрачаємо доходи від транзиту російського газу. Минулого року вони склали близько 1,5 млрд доларів. Інша загроза, за словами українських посадовців, – ризик повномасштабного вторгнення РФ на територію України. Ціни на газ у Європі продовжують перебувати на історичному максимумі на тлі скорочення поставок "Газпромом" через Україну і Польщу. 9 вересня тариф на газ сягнув 700 доларів за тисячу кубів. 

У цьому випадку проросійські ЗМІ пропагандистські наративи не приховували: цитували одразу Путіна. В ефірі телеканалу “Наш” ведучі разом із ексдепутаткою від “Партії Регіонів” Оленою Бондаренко у відмові від російського газу звинувачують “настоящих шароварных патриотов”.

“Путін у листі до українців написав: Україна мала стільки можливостей, заощадила 80 млрд доларів через дешевий російський газ, а тепер потребує цього мільярда чи півтора мільярда доларів (які Україна втрачає без транспортування російського газу – ред.). Ми можемо відмовитися вже від російського транзиту заради патріотизму?”, – заявляє ведучий Макс Назаров.

Нагадаємо: через агресію Росії – війну на Сході та анексію Криму – Україна втратила близько 100 млрд доларів. Частково це наслідок “дешевого газу”, адже ціна російського газу для України завжди була політичною. Росія піднімала ціну чи навіть перекривала постачання газу, щоб змусити українських політиків діяти в інтересах Росії. Так, у 2010 році за знижку на газ – перебування Чорноморського флоту в Криму було продовжено до 2047 року. У результаті цього РФ змогла збільшити особовий склад своїх військ та присутність військової техніки на території півострова до моменту окупації.

Цікаво, що в ефірі “Першого Незалежного” ці домовленості описують як “прекрасні”. “Діяли б вони до сих пір – Крим і Севастополь були б під українським прапором, і Чорноморський флот там би базувався”, – розповідає нардеп від “ОПЗЖ” Олег Волошин. Тільки не згадує, що домовленості не діють, бо РФ окупувала Крим. Натомість багато говорить про “вірус націоналізму” та “русофобії”, які заважають так вигідно співіснувати з Росією, поки вона забирає наші території.

ЧИ ДІЙСНО УКРАЇНА ЕКОНОМИЛА НА РОСІЙСЬКОМУ ГАЗІ?

Насправді заощадження України за рахунок низьких цін на газ об'єктивно порахувати неможливо. Адже під час нижчих цін на газ був нижчим і тариф на транспортування газу. Орендна плата за перебування Чорноморського флоту в Криму також навряд чи була ринковою. До того ж, грають роль не лише ціна, а й обсяги споживання газу. В 1990-х Україна споживала значно більше газу, ніж зараз, і тому витрачала на нього значні суми, незважаючи на низьку ціну. Так, у 2015-2018 роках Україна витрачала на імпортний газ у середньому $3 млрд на рік, а в 1992-2000 роках – $3,4 млрд. Протягом 2006-2015 років (період, за який доступні дані) Україна заплатила Росії за газ $61 млрд, і найбільше – у 2011 та 2012 роках ($12,5 та $14 млрд відповідно).

Фейки та маніпуляції зі статті Путіна – VoxCheck детально спростовував у матеріалі “Про історичну єдність брехні та Володимира Путіна”

Маніпуляція: “Зовнішнє управління” США над Україною призведе до такої ж ситуації, як в Афганістані 

Що сталося: ВРУ розглядала Звернення до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо надання Україні статусу основного союзника США поза НАТО (MNNA), звернення не підтримали. Послиня України у США Оксана Маркарова напередодні заявляла, що статус основного союзника за межами НАТО надають країнам, які не планують чи не можуть вступити до Альянсу. Україна і так має статус Партнерства з розширеними можливостями (EOP), який надає великі можливості як посиленої співпраці з НАТО. Тому пані Маркарова не радила Україні просити про цей статус.

На проросійських телеканалах, зокрема “Першому Незалежному”, вкотре заговорили про так зване “зовнішнє управління” США над Україною: “експерти” розказують про “громадянський конфлікт” в Україні та “держпереворот 2014 року”, керований із Вашингтона. Це один із найпопулярніших наративів на російських державних телеканалах. Як заявляють в ефірах “Росія-1”, “треба закрити американське посольство у Києві – і всі проблеми розсмокчуться за годину”. Прокремлівські ЗМІ не приховують, хто їм заважає в Україні.

Проросійські онлайн-видання пишуть про те, до чого нібито може призвести “управління” США: Україну кинуть, як Афганістан. Штати – нібито ненадійний партнер. У телеграм-каналі “Политика Страны”, коментуючи звернення до Конгресу, пишуть: “Цікаво, що цей статус уже давно мав Афганістан. Але це йому не сильно допомогло в боротьбі з талібами і не гарантувало американську військову допомогу, яка відразу була припинена”. 

Джерело – “Страна”
Джерело – “Страна

Заступниця держсекретаря Вікторія Нуланд говорила, що вихід США з Афганістану не означає зміну підтримки України з боку Вашингтона. Саміт Байдена та Зеленського у серпні – доказ відданості США суверенітету України. “Це не поворот від будь-чого, що є стратегічно важливим для нас, а визнання того, що після 20 років глибокого залучення США та міжнародної, європейської спільноти до Афганістану, досягнуто головної мети – знищення загрози нашій країні", – цитує Нуланд “Голос Америки”. 

НАША МЕТОДОЛОГІЯ

Аналітики VoxCheck щодня моніторять сайти й соціальні мережі українських проросійських медіа та визначають головні новини чи теми за тиждень, яким виділили найбільше ефірного часу чи уваги в стрічці новин. Ми визначаємо ключові наративи за тиждень, що минає, та аналізуємо їхнє походження.

VoxCheck шукає фейки та маніпуляції й спростовує їх. В основі перевірки – методика «натисни та перевір». Кожен може перевірити нашу аргументацію та джерела. Перевірка може базуватися тільки на відкритих даних з відповідними посиланнями. Статтю з фактчеком можна публікувати тільки за умови, що її підписали два члени редакційної колегії.

Мирослава Маркова
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-