Остін у Києві: Що хотіли сказати у Вашингтоні?

Остін у Києві: Що хотіли сказати у Вашингтоні?

Укрінформ
Візит глави Пентагону доповнив позицію Білого дому: Сполучені Штати не збираються поступатися глобальним лідерством

Глава Пентагону Ллойд Остін разом із командувачем Збройних сил США в Європі генералом Каволі у понеділок без попередніх оголошень прибули до Києва. Візит відбувся в непростий момент, коли досі невідомо, як виглядатиме підтримка України з боку США, коли американські законодавці не можуть дійти згоди у цьому питанні. Сам Остін заявив: його перебування в українській столиці – це знак підтвердження, що Сполучені Штати продовжать допомагати Україні в її протистоянні агресії РФ. Але паралельно цей візит став доповненням позиції Білого дому, що Сполучені Штати не поступатимуться глобальним лідерством нікому.

ПЕРЕДУСІМ, СКООРДИНУВАТИ ВЗАЄМОДІЮ

Зустрічі глави Пентагону в Києві пройшли на тлі серйозних ускладнень щодо розгляду нового масштабного пакету допомоги Україні в Конгресі США. Зрозуміло, що вирішення цього питання потребує додаткових зусиль і головне – часу, якого немає ні у Сполучених Штатів, ні в України.

Тому очевидно, що на нинішньому етапі виникає необхідність для обох сторін скоординувати подальші плани й спільні зусилля. Можливо, обговорити, чи здатні інші союзники й партнери збільшили допомогу, аби забезпечити постійний потік зброї, боєприпасів та іншого обладнання в Україну. Це також актуально з огляду на засідання Контактної групи з питань оборони України, яке має відбутися вже завтра за участі близько пів сотні країн.

Фото: ОП
Фото: ОП

Під час зустрічі з Президентом Зеленським у понеділок Остін нагадав, що його попередній візит в Україну відбувся 25 квітня минулого року. Тоді він прибув до Києва разом із держсекретарем США Ентоні Блінкеном за день перед установчим засіданням у форматі «Рамштайн» у Німеччині, який згодом перетворився у справжню коаліцію підтримки України.

Тоді це стало потужним меседжем, що Сполучені Штати не полишать Україну без підтримки та очолять міжнародні зусилля. Сьогодні візит Остіна став ще одним сигналом, що підтримка продовжуватиметься попри політичні ускладнення у Вашингтоні.

ПОСИЛИТИ ПОЗИЦІЮ ЩОДО УКРАЇНИ

Де-факто, міністр оборони США в Києві лише посилив тверду позицію адміністрації Байдена щодо України, озвучену на різних рівнях у Вашингтоні, в тому числі з уст самого Байдена.

Фото: Doug Mills/The New York Times
Фото: Doug Mills/The New York Times

Насамперед слід згадати зустріч президента США з лідером КНР Сі Цзіньпіном у Сан-Франциско. Як підкреслювали тоді в Білому домі, позиція американської сторони була чіткою: США стоятимуть разом з Україною попри що. Це – важливий акцент, бо Китай, який так чи інакше продовжує підтримувати РФ у політичній, дипломатичній, економічній площині, мусив напряму почути, що не варто сподіватися на послаблення стратегії США в цьому питанні.

Одночасно Держдепартамент, Рада нацбезпеки Білого дому, Пентагон пояснювали для внутрішньої американської аудиторії, що перемога України відповідає інтересам національної безпеки США. Бо коли агресор не розплачується за свої дії, він створює більше хаосу, смерті та руйнувань. Крім того, успіх одного агресора може стати сигналом для дій інших по всьому світу. Тоді ціна для Америки суттєво зросте, бо для захисту союзників та партнерів доведеться жертвувати, в тому числі, життями американських солдатів.

У цьому контексті новим посланням як для американців, так і для світу стала стаття Джо Байдена для The Washington Post. «Сьогодні світ перебуває в переломній точці, коли вибір, який ми зробимо, зокрема щодо криз у Європі та на Близькому Сході, визначатиме напрямок нашого майбутнього для наступних поколінь», – написав президент. Він, фактично, поставив знак рівності між війною Путіна в Україні й масштабним нападом ХАМАС на Ізраїль. Причому Байден підкреслив, що Америка не відступить перед цими двома викликами та продовжить очолювати міжнародні зусилля, щоби дати відповідь агресорам.

Фото: ОП
Фото: ОП

США НЕ ВІДМОВЛЯТЬСЯ ВІД ГЛОБАЛЬНОГО ЛІДЕРСТВА

Важливо, коли саме вийшла ця стаття на шпальтах WP – одразу після того, як президент Байден затвердив резолюцію щодо уникнення «урядового шатдауну», яка не містила допомоги ні Україні, ні Ізраїлю. Тут треба пояснити: зазвичай такі резолюції про тимчасове фінансування уряду є лише можливістю для продовження переговорів між демократами й республіканцями в Конгресі у непростих бюджетних суперечках. Остання резолюція не була винятком, тому не передбачала зовнішньої допомоги, хоча теоретично й могла дати шанс для України й Ізраїлю. Тим не менше, частина республіканців, вочевидь, досі прагне використати невідкладність питання допомоги двом країнам для власної політичної вигоди.

Хоч як би там було, переговори в Конгресі США продовжаться вже наступного тижня, після вихідних до Дня подяки в Америці. Адже більша частина і демократів, і республіканців розуміють, що підтримка України й Ізраїлю мала бути затверджена ще вчора.

Тим не менше, президент Байден у своїй статті ще раз акцентував: попри складні політичні процеси, Сполучені Штати не відмовляться від ролі провідної держави та забезпечать підтримку інших демократій, які опинилися під загрозою.

Фото: ОП
Фото: ОП

ВІЗИТ – ЧАСТИНА БІЛЬШОЇ СТРАТЕГІЇ

Візит глави Пентагону вписується в широку стратегію Сполучених Штатів щодо глобального лідерства, безпеки та збереження порядку, заснованого на правилах. Приїзд Ллойда Остіна в охоплену війною Україну – це не лише черговий сигнал для українців, що підтримка продовжуватиметься попри політичні ускладнення в Конгресі. Це також потужний меседж для Росії й усіх тих, хто сподівається, що ця підтримка якнайдовше залишатиметься заручником політичних суперечок у Капітолії.

Це підтвердження того, що в Білому домі не збираються йти на поступки чи опускати руки, якою б важкою не була подальша політична боротьба. А вона дійсно має складний характер та вимагає від адміністрації Білого дому і демократів у Конгресі політичних поступок у інших питаннях.

Ярослав Довгопол, Вашингтон

Перше фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-