Роль Пекіна у завершенні російської війни матиме великі наслідки – Бербок

Роль Пекіна у завершенні російської війни матиме великі наслідки – Бербок

Укрінформ
Те, як Пекін застосує свої відносини та вплив на москву матиме далекосяжні наслідки.

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок перед відбуттям до Китаю, передає Укрінформ.

«Роль Китаю у впливі на росію матиме наслідки для всієї Європи та наших відносин з Китаєм», - сказала Бербок.

Читайте також: Китай та російська війна проти України. Динаміка березня 2023

Вона зазначила, що зацікавленість у якнайшвидшому та справедливому завершенні війни на європейському континенті є одним основних питань програми її візиту до КНР.

Міністр нагадала, що Китай, як постійний член Ради Безпеки ООН, несе особливу відповідальність за мир у всьому світі. Посередництво Пекіна в нормалізації дипломатичних відносин між Саудівською Аравією та Іраном нещодавно показало, що країна готова брати участь у процесах у глобальному масштабі.

Читайте також: Штати не дають Україні далекобійну зброю, аби не дратувати Китай - ЗМІ

Окрему увагу буде приділено ситуації навколо Тайваню.

«З огляду на жахливий сценарій військової ескалації в Тайванській протоці, через яку щодня протікає 50% світової торгівлі, під час мого візиту я також підкреслю спільне європейське переконання, що одностороння зміна статус-кво в Тайванській протоці, а тим більше військова ескалація, були б неприйнятними», - заявила міністр.

Читайте також: У Німеччині та Чехії розкритикували заяви Макрона щодо Тайваню

За словами глави німецького МЗС, компас європейської політики щодо Китаю визначає цю державу як партнера, конкурента, системного суперника.

«У якому напрямку похитнеться стрілка в майбутньому, також залежить від шляху, який обере Китай. У нашій новій стратегії щодо Китаю ми візьмемо до уваги зміну ролі Китаю у світі», - зазначила Бербок.

Вона зауважила, що багато залежить від того, чи вдасться правильно збалансувати майбутні відносини з Китаєм, який найбільшим торговим партнером ФРН, і як з глобальним гравцем, який все більше хоче формувати світовий порядок «відповідно до власних ідей».

Читайте також: У МЗС Китаю розповіли про результати переговорів Макрона та Сі щодо «кризи в Україні»

«Китай змінився, і після завершення коронавірусних обмежень я хочу отримати краще уявлення про курс, який обирає нове керівництво, також з огляду на напругу між політичним контролем та економічною відкритістю», - назвала цілі свого візиту Бербок.

Серед інших тем, які вона планує обговорити з китайськими колегами, - захист клімату, відновлювані джерела енергії, зменшення залежності, права людини тощо.

Читайте також: Блінкен закликав Китай переконати росію поважати суверенітет України

Як повідомлялось, після візиту в Китай Бербок відвідає також Південну Корею та Японію, де візьме участь у зустрічі голів дипломатичних відомств країн G7.

Фото: Photothek

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-