В ОЗХЗ «стривожені» повідомленнями про застосування хімічної зброї в Маріуполі

В ОЗХЗ «стривожені» повідомленнями про застосування хімічної зброї в Маріуполі

Укрінформ
Технічний секретаріат Організації із заборони хімічної зброї при ООН «уважно моніторить» ситуацію в Україні.

Про це речник ОЗХЗ заявив у зв’язку з заявами захисників Маріуполя про те, що російські війська застосували в місті отруйну речовину, передає Укрінформ із посиланням на Радіо Свобода.

«Секретаріат стривожений нещодавніми непідтвердженими повідомленнями про застосування хімічної зброї в Маріуполі, які поширилися в медіа протягом останніх 24 годин. Цьому передували повідомлення в медіа в останні пару тижнів про обстріли, спрямовані на хімічні заводи, розташовані в Україні, разом зі звинуваченнями з обох боків щодо можливого неналежного застосування токсичних хімікатів», – йдеться в заяві.

Читайте також: Хімічна атака у Маріуполі: в «Азові» розповіли про стан постраждалих

Організація вказала на те, що всі 193 країн-членів ОЗХЗ, в тому числі Україна та Росія, є сторонами Конвенції про хімічну зброю від 1997 року. Цей документ передбачає зобов’язання не створювати та не застосовувати хімічну зброю.

«Застосування хімічної зброї де завгодно будь-ким за будь-яких обставин підлягає осуду і повністю суперечить правовим нормам, встановленим міжнародним співтовариством проти такого використання», – заявляє відомство.

Читайте також: Війна росії з Україною наближається до другого, більш кривавого етапу – НАТО

ОЗХЗ перебувала на зв’язку з українською та російською владою від початку повномасштабного вторгнення, отримувала від них повідомлення щодо погроз застосування токсичних хімікатів і ділилася ними з усіма 193 державами-членами.

«Згідно з Конвенцією про хімічну зброю, Секретаріат залишається готовим допомогти будь-якій країні-стороні документу на її запит у разі застосування або загрози застосування хімічної зброї», – додає речник Організації.

Також Технічний секретаріат Організації планує продовжувати «моніторити ситуацію і залишатися на зв’язку із зацікавленими державами».

Як повідомлялося, ввечері 11 квітня бійці полку «Азов» заявили, що в Маріуполі російські загарбники застосували отруйну речовину невідомого походження, яку було скинуто з БПЛА. У постраждалих спостерігається дихальна недостатність, вестибуло-атактичний синдром.

Президент Володимир Зеленський запевнив, що Україна максимально серйозно ставиться до погроз росіян застосувати хімічну зброю проти українців, і закликав міжнародних партнерів застосувати ембарго на російську нафту.

Російська агресія спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомблять беззбройних мешканців, блокують гуманітарну допомогу. У заблокованому російськими загарбниками Маріуполі зараз перебувають близько 130 тис. мирних людей.

Маріуполь продовжують боронити бійці полку «Азов».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-