Війна росії з Україною наближається до другого, більш кривавого етапу – НАТО

Війна росії з Україною наближається до другого, більш кривавого етапу – НАТО

Укрінформ
Новий, більш інтенсивний та небезпечний етап російської війни проти України може відбутися до 9 травня, про що свідчить перегрупування військ рф та їх поповнення людьми і технікою після масштабних втрат протягом першого місяця бойових дій.

Про це в інтерв’ю румунському медіа Digi24 заявив заступник генерального секретаря НАТО Мірче Джоане.

"Все, що ми бачили до сьогодні, може бути лише верхівкою айсбергу, і ми, як люди, боїмося, що може відбутися найбільш кривавий етап цієї нелогічної війни… Ми маємо повну уяву про перегрупування (російських) військ, поповнення масивних втрат, що були понесені на першому етапі війни, вирішення проблем із логістичним забезпеченням. Все це означає, що, скоріш за все, ми наближаємося до входження у другий етап цієї війни, вже й без того дуже кривавої», - сказав заступник генсека Альянсу.

Читайте також: росія розгортає війська на кордоні з Фінляндією після заяв про вступ до НАТО — ЗМІ

Він зауважив, що друга стадія війни може відрізнятися від першої, бути більш складною та охоплювати ширші площі суходолу як на сході, так і на півдні України, у напрямку Криму та Маріуполя.

«Тож, за нашою оцінкою, ми входимо у другу стадію, навіть більш складну, тож ця війна, схоже, затягується», - додав Джоане.

Він зауважив, що військовий тиск на Україну з боку росії буде напевно зростати протягом наступних тижнів. кремль буде прагнути наступу, щоб добитися «тріумфального» результату війни до святкування російського дня перемоги 9 травня.

Читайте також: Смертельна зброя та гумдопомога: топвоєначальник НАТО закликає світ підтримувати Україну

При цьому посадовець НАТО визнав, що новий масований наступ російських військ в Україні може потягнути за собою чисельні жертви серед мирного населення. Він зауважив, що вже зараз стали реальністю воєнні злочини російської федерації на території України, за які російське військове та політичне керівництво має понести відповідальність.

«На жаль, воєнні злочини російської федерації в Україні є реальністю. Україна і союзники по НАТО, що допомагають Україні, докладають системні зусилля для документування цих воєнних злочинів, для відкриття справи у Міжнародному кримінальному суді, оскільки ці випадки не можуть залишатися безкарними», - наголосив представник Альянсу.

Джоане підтвердив, що НАТО та окремі союзники по Альянсу будуть продовжувати підтримувати Україну у її «справедливій війні» проти російського вторгнення, включаючи постачання зброї і обладнання, які є необхідними на другому етапі цієї війни, що матиме іншу конфігурацію. Це передбачає постачання броньованої техніки та сучасних систем озброєння, що здатні до ураження противника на більшій відстані, у порівнянні з тактичними протитанковими системами. Тож, на переконання представника НАТО, друга частина війни якісно відрізнятиметься від першого етапу у вимірі інтенсивності та щільності бойових дій.

Читайте також: Кулеба: Україна пропонує справедливу угоду, щоб путін не вирішив перевірити 5 статтю НАТО

«Я аплодую рішучості та шляху, якими Президент Зеленський та керівники Збройних сил України визначають мету нанесення росії поразки раз і назавжди, - це також важлива зміна у тому, як Україна оцінює власні шанси, очевидно, із нашою підтримкою, але виявляючи особливий героїзм. Але ми маємо бути готовими до такої війни до останнього, і ми тут, союзники по НАТО, будемо з Україною так довго, як це буде потрібним. Ми допоможемо їм у справедливій, чесній та хоробрій битві, в якій їм все ще доведеться битися», - сказав заступник генерального секретаря НАТО.

Як повідомлялося, 24 лютого росія напала на Україну, почала масовані бомбардування мирних міст та селищ. російські військовослужбовці розв’язали масовий терор на тимчасово захоплених територіях. Збройні сили України та Сили територіальної оборони чинять запеклий опір російським загарбникам та завдають їм величезних втрат.

НАТО та союзники по Альянсу надають Україні політичну, практичну та військову підтримку, зокрема, поставляють обладнання та зброю, необхідні для реалізації права України на самозахист, що передбачено Хартією ООН.

Фото: НАТО

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-