Санкції ЄС проти Росії торкнуться найважливіших секторів економіки – фон дер Ляєн

Санкції ЄС проти Росії торкнуться найважливіших секторів економіки – фон дер Ляєн

Укрінформ
Європейський Союз готовий негайно застосувати санкції проти Росії, якщо вона розпочне агресію проти України, ці заходи стосуватимуться найважливіших секторів російської економіки, включаючи енергетику та технології.

Про це в суботу під час виступу на Мюнхенській безпековій конференції заявила Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«По-перше, ми маємо бути готовими відповідати. Європейський Союз з нашими євроатлантичними партнерами підготував жорсткий пакет фінансових та економічних санкцій, що поширюються на енергетику та передові технології. Якщо Кремль завдасть удару, ми можемо накласти на нього високу ціну та важкі наслідки, що зачіпають його найбільш значущі економічні інтереси. Кремлівський спосіб мислення, який виходить просто з темного минулого, може коштувати Росії добробуту в майбутньому», - наголосила Президент Європейської Комісії.

Вона нагадала, що головною причиною для створення Євросоюзу було бажання європейських народів покласти край усім війнам у Європі. Наразі світ не хоче вірити, що на європейській землі відбувається найбільше нарощування військ із найтемніших днів «холодної війни». Ці події, за словами Урсули фон дер Ляєн, змінюють весь міжнародний правопорядок.

Читайте також: Нинішня ситуація в Європі є кризою РосіїБербок

Президент Єврокомісії зауважила: Україна щойно відсвяткувала свою 30-ту річницю Незалежності. Ціле покоління українців народилося та зростало у вільній країні, вони - діти демократії. Але зараз вони повсякденно стикаються із зовнішньою агресією та втручанням. Деякі з них втратили родичів або друзів на війні у Донбасі, і тепер ці люди постають перед імовірністю призову на війну, якої вони не хочуть, але яку проти них може розв’язати Москва.

«Це те, що політика Кремля означає на практиці. Посіяти страх та назвати це «вимогами безпеки». Позбавити 44 мільйони українців права вільно вирішувати власне майбутнє, заперечуючи право вільних країн на незалежність та на самовизначення. Наслідки такого підходу йдуть набагато далі України», - зауважила Урсула фон дер Ляєн.

Вона підкреслила, що Кремль намагається підірвати всю архітектуру європейської безпеки, базові Гельсінські принципи, які наразі надають безпеку всім європейським країнам, включаючи Росію. Але Кремль також порушує Хартію ООН, яка прямо зазначає, що країни мають утримуватися від погроз та використання сили проти територіальної цілісності або політичної незалежності будь-якої держави.

«Ми не можемо з цим миритися. Ми постаємо перед грубою спробою переписати правила міжнародного правопорядку. Якщо прочитати нещодавнє комюніке лідерів Росії і Китаю, стає зрозумілим - вони прагнуть «нової ери», як вони це назвали, щоб замінити існуючі міжнародні правила. Вони надають перевагу правилам сильнішого замість верховенства права, залякуванню замість самовизначення, диктату замість співробітництва. Ми все ще сподіваємося, що мир переможе і що дипломатія виконає свою роль. Але маємо бути готовими до дій», - сказала Президент Єврокомісії.

Читайте також: Джонсон закликав західних союзників до єдності через російську агресію

Вона наголосила, що країни Євросоюзу мають єдину позицію щодо реагування на агресію Росії, і ця відповідь скоординована із ключовими партнерами ЄС, включаючи США і НАТО.

Як повідомлялося, у Мюнхені цими днями проходить конференція з безпеки, яка є одним із ключових аналітичних форумів для обговорення загроз та викликів, що постають перед континентом у цій сфері. Однією із найгостріших та ключових тем для обговорення у Мюнхені цього року є військове нарощування Росії вздовж кордонів України та наслідки таких дій для всієї системи європейської та євроатлантичної безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-