Нинішня ситуація в Європі є кризою Росії – Бербок

Нинішня ситуація в Європі є кризою Росії – Бербок

Укрінформ
Європа стоїть перед загрозою нової війни, але те, що відбувається, є великою мірою кризою Росії.

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок з трибуни Мюнхенської безпекової конференції, повідомляє Укрінформ.

«Сьогодні нам загрожує нова війна в центрі Європи. Росія створює зі своїми військами абсолютно неприйнятну загрозу не лише для України, а й для всіх нас. Але ця криза – не українська криза, це російська криза», - зазначила Бербок.

Вона повторила меседжі колективного Заходу Москві - заклик до серйозного діалогу щодо безпеки та миру, до мінімізації ризику ескалації в Європі.

Міністр нагадала, що НАТО висунуло спільні пропозиції Москві, де чітко зафіксоване небажання та неможливість ставити під удар архітектуру безпеки, побудовану спільними зусиллями. «Не можна будувати свою безпеку за рахунок інших», - підкреслила політик.

Вона зауважила, що присутність понад 100 тисяч російських солдатів поблизу кордонів не можна сприймати по-іншому, як загрозу.

Бербок згадала свій нещодавній візит в Україну, під час якого побувала на контактній лінії. Вона звернула увагу, що напередодні були зафіксовані сотні порушень домовленості про припинення вогню. «Насильство уздовж контактної лінії драматично посилилося протягом останніх 24 годин», - констатувала глава німецького МЗС і додала, що це – один з найбільш загрозливих моментів, коли «провокації та дезінформація можуть перетворитися на ескалацію».

За її словами, Захід не буде гратися в ці ігри, але всіма силами працюватиме над пошуком конструктивного рішення – в Нормандському форматі, на рівні ЄС і НАТО. «Ми виборюємо кожен міліметр, але кожен міліметр руху в напрямку миру краще, ніж тупцювання на місці», - заявила дипломат.

Переговори, сказала вона при цьому, можуть тривати тижні та місяці, це – марафон.

Міністр учергове звернулася до Москви із закликом відвести війська. Повідомлення, що це починає відбуватися, вона назвала променем надії, але зауважила, що «загроза залишається реальною».

Читайте також: Ішингер відкрив Мюнхенську безпекову конференцію

Бербок скликає на полях конференції, яка проходить 18-20 лютого, зустріч у Нормандському форматі (за винятком РФ), G7 та Четвірки (ФРН, Франція, Велика Британія та США).

Фото: @MunSecConf

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-