Для Росії ще не запізно обрати шлях до миру - Столтенберг

Для Росії ще не запізно обрати шлях до миру - Столтенберг

Укрінформ
Міністри оборони країн НАТО, які зустрілися у середу у Брюсселі, провели обговорення військових приготувань Росії та концентрацію російських військ вздовж кордонів України, що вже спричинило найбільшу кризу європейської безпеки з часів завершення холодної війни.

Про це у Брюсселі під час пресконференції за підсумками першого дня роботи міністрів розповів Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Напруга у сфері безпеки, що спровокована Росією, за словами генсека НАТО, стала «новою нормальністю».

«Міністри оборони щойно зустрілися, щоб обговорити триваюче російське військове нарощування в Україні та навколо неї. Це була змістовна дискусія щодо найбільш серйозної кризи у сфері безпеки протягом десятиліть», - сказав Столтенберг.

Читайте також: НАТО не бачить жодного відведення російських військ від кордонів України

«Ми не знаємо, що трапиться в Україні. Але ситуація вже продемонструвала, що ми постаємо перед кризою європейської безпеки. Москва чітко показала, що вона готова оскаржувати фундаментальні принципи, які були в основі нашої безпеки впродовж десятиліть, і робити це з використанням сили. Говорю це з жалем, але, схоже, це «нова нормальність» у Європі», - додав він.

Керівник Альянсу зауважив, що під час зустрічі представники країн-союзниць привітали всі дипломатичні зусилля, що вживаються для пошуку мирного розв’язання кризи, а також певні сигнали з Москви про те, що дипломатія має продовжуватися.

«Разом із цим, поки що ми не бачимо жодних ознак деескалації на місцях - жодного відведення військ або обладнання. Це може змінитися, але станом на сьогодні ми бачимо, що Росія зберігає масивні сили вторгнення, які готові до атаки, з високими спроможностями та у великому регіоні, від Криму до Білорусі. Це найбільша концентрація військових сил в Європі з часів холодної війни», - зазначив Столтенберг.

Читайте також: Поведінка Кремля повертає Європу до часів «холодної війни» - фон дер Ляєн

Він нагадав, що від початку кризи союзники чітко заявили, що будь-яка подальша військова агресія проти України матиме для нападника високу ціну, та здійснювали заходи із розкриття намірів і планів Росії та поширюваної нею дезінформації.

«Разом із цим НАТО зберігає готовність до діалогу. Ще не запізно для Росії відступити від конфлікту та обрати шлях до миру. НАТО надіслало конкретні письмові пропозиції Росії з приводу прозорості, зниження ризиків та контролю над озброєнням. Ми поки не отримали відповідь. Я повторив запрошення для Росії зустрітися знову в рамках Ради НАТО-Росія», - сказав Генеральний секретар НАТО.

Він знову наголосив, що НАТО не піде на компроміси з ключових принципів: права кожної держави обирати власний шлях та здатності Альянсу захистити та оборонити всіх союзників. При цьому всі дії НАТО мають оборонну спрямованість, вони не несуть жодної загрози для Росії.

Читайте також: Рада Європи закликає до негайної деескалації навколо України

Сьогодні міністри ухвалили рішення щодо подальшого зміцнення політики стримування й оборони НАТО, включаючи роботу з оцінки можливостей для розміщення нових бойових груп НАТО в Центральній, Східній та Південно-Східній Європі. Вони привітали ініціативу Франції очолити таку бойову групу в Румунії. Наші військові керівники зараз опрацьовують деталі та будуть готові доповідати впродовж наступних тижнів», - сказав Столтенберг.

Як повідомлялося, НАТО і США передали Росії відповідь на проєкти договорів щодо «гарантій безпеки», які були представлені Росією у грудні минулого року, та підтвердили при цьому непорушність ключових принципів Альянсу і європейської безпеки, включаючи право суверенних держав на власні зовнішньополітичні рішення, а також рішучість та спроможність Альянсу виконати своє призначення з колективної оборони країн-союзниць.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-