Штати офіційно передали РФ письмову відповідь щодо безпеки в Європі - Блінкен

Штати офіційно передали РФ письмову відповідь щодо безпеки в Європі - Блінкен

Оновлено
Укрінформ
Уряд США передав письмові пропозиції, спрямовані на збереження безпеки в Європі та стримування російського вторгнення в Україну. 

Про це заявив у середу під час спеціального брифінгу у Вашингтоні держсекретар США Ентоні Блінкен, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні посол (США в Росії - ред.) Салліван передав письмову відповідь Москві», - зауважив глава американської дипломатії.

За його словами, документ містить занепокоєння США, а також союзників і партнерів у зв’язку з діями Росії, які підривають безпеку в регіоні; принципові й прагматичні оцінки стурбованості з боку Москви; пропозиції США у сферах, де обидві сторони можуть досягти взаємних інтересів.

«Ми чітко наголосили, що є ключові принципи, які ми прагнемо підтримувати й захищати, в тому числі суверенітет і територіальну цілісність України, а також право країн обирати свій шлях гарантування безпеки та участі в альянсах»,- підкреслив глава Держдепартаменту США.

Читайте також: Письмова відповідь США Росії у частині щодо України не викликає заперечень - Кулеба

Блінкен зауважив, що письмовий документ відображає позицію, яку він особисто висловлював у Києві, Берліні й Женеві минулого тижня. У цьому контексті держсекретар наголосив, що США відкриті для діалогу та віддають перевагу дипломатії. Але для цього Росія мусить припинити ескалацію навколо України, пропагандистську риторику та забезпечити принцип взаємного виконання зобов’язань у переговорах щодо майбутньої безпеки в Європі.

«Наша відповідь була складена в повній координації з Україною, нашими європейськими союзниками та партнерами», - заявив Блінкен.

Він додав, що американська сторона не має наміру публікувати у відкритому доступі письмову відповідь Росії, «оскільки ми вважаємо, що дипломатія матиме кращий шанс для успіху, якщо ми забезпечимо простір для конфіденційних переговорів». Глава зовнішньополітичного відомства США також висловив сподівання, що російська сторона дотримуватиметься такого самого підходу.

Читайте також: Блінкен і Трасс обговорили стримування Росії – Держдеп

Крім того, держсекретар США поінформував, що НАТО також розробило та невдовзі передасть Москві власний документ, «який міститиме ідеї та занепокоєння щодо колективної безпеки в Європі».

Як повідомляв Укрінформ, держсекретар США Ентоні Блінкен після зустрічі Женеві 21 січня з главою МЗС Росії заявив, що американська сторона надасть на прохання Москви письмову відповідь на так звані «пропозиції» РФ щодо гарантій безпеки в Європі.

У грудні 2021 року МЗС Росії оприлюднило два проєкти угод щодо «гарантій безпеки» у Європі. У них в ультимативній формі РФ вимагала від США та НАТО вивести війська та озброєння з території "нових членів" Альянсу, приєднаних після 1997 року. Крім того, у Москві хотіли отримати юридичні гарантії, що Україна, Грузія та інші пострадянські країни не стануть членами Північноатлантичного альянсу.

Читайте також: Прем'єр Іспанії попередив РФ про масштабні наслідки у разі ескалації в Україні

Представник Державного департаменту США Нед Прайс 25 січня заявив, що Сполучені Штати сформували письмову відповідь на «пропозиції» Росії щодо гарантій безпеки в Європі з урахуванням позицій усіх союзників та партнерів у Європі, зокрема України.

Фото: State Department Photo by Ron Przysucha

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-