Польща щодня платитиме ЄС пів мільйона євро через незакриття шахти

Польща щодня платитиме ЄС пів мільйона євро через незакриття шахти

Укрінформ
Суд ЄС зобов'язав Польщу платити щодня пів мільйона євро штрафу Єврокомісії за експлуатацію шахти "Турув" (кордон з Чехією) через невиконання попередньої вимоги з травня призупинити її роботу.

Польський уряд відмовляється припиняти видобуток бурого вугілля на цій шахті, мотивуючи це питанням енергетичної безпеки країни, передає кореспондент Укрінформу.

"Польський уряд не закриє шахту "Турув",- йдеться в повідомленні речника уряду РП Пьотра Мюллера.

Він наголосив, що це загрожуватиме стабільності польської системи електроенергетики й енергетичній безпеці Польщі.

За його словами, польський уряд прагнутиме полюбовно вирішити суперечку з Чехією, яка вимагає закриття шахти і звернулася з цього приводу до суду ЄС.

Читайте також: Польща вирішила повністю ліквідувати вугільну галузь

Мюллер також підкреслив, що штраф ЄС є "непропорційним до ситуації, суперечить фактичному стану і підриває процес мирного врегулювання справи".

У свою чергу глава МЗС Чехії Якуб Кульганек підкреслив у понеділок, що Прага задоволена рішенням ЄС. За його словами, головною ціллю залишається закриття шахти і доступ місцевого населення до питної води.

Як повідомляв Укрінформ, Празі не вдалося домовитися з Варшавою про обмеження роботи шахти, яка загрожує екології та водопостачанню північних районів Чехії, тому вона на початку цього року подала скаргу до Суду ЄС. Чехія наполягає, що видобуток вугілля на цій шахті негативно впливає на її прикордонні райони, де зменшився рівень ґрунтових вод. Колишній глава МЗС Чехії Томаш Петржічек тоді заявляв, що марно намагався розв'язати цю проблему у переговорах з Варшавою без залучення судових органів.

Суд ЄС у травні зобов’язав Польщу негайно призупинити видобуток бурого вугілля на шахті “Турув” з огляду на екологічні вимоги.

Польща хоче експлуатувати шахту “Турув” до 2044 року. На початку року міністерство клімату РП продовжило концесію на видобуток вугілля до 2026 року. Чехія і Німеччина виступали проти цього рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-