Єврокомісія почала розслідування через судову реформу в Польщі

Єврокомісія почала розслідування через судову реформу в Польщі

Укрінформ
Єврокомісія у середу прийняла рішення порушити правову процедуру проти Польщі, де прийняті 20 грудня 2019 року поправки до законодавства обмежують права суддів, що суперечить принципу незалежності судочинства.

Повідомлення про це оприлюднене на сайті Європейської Комісії.

«Сьогодні Європейська Комісія започаткувала правову процедуру у зв’язку із порушенням, шляхом направлення листа з офіційним повідомленням до Польщі стосовно нового закону у сфері судочинства, який був прийнятий 20 грудня 2019 року, та набув чинності 14 лютого 2020 року. Новий закон підриває юридичну незалежність польських суддів та є невідповідним головним принципам законодавства ЄС. Більш того, новий закон стримує польські суди від прямого застосовування положень законодавства ЄС, яке захищає незалежність суддів, та від направлення подань у таких ситуаціях для попереднього розгляду у Суді ЄС», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що після уважного вивчення змісту прийнятого у Польщі судового законодавства, Єврокомісія дійшла до висновку, що відразу декілька його елементів порушують законодавство ЄС.

Зокрема, це стосується передбаченої таким законодавством практики дисциплінарної відповідальності суддів, яка може використовуватися як засіб тиску та політичного контролю під час прийняття судових рішень. Це є прямим порушенням положень Угоди ЄС та Хартії фундаментальних прав ЄС, а також суперечить вимогам судової незалежності, які були визначені Судом ЄС.

Читайте також: Глибока рецесія в ЄС цього року неминуча – єврокомісар

Друга суперечність польського законодавства стосується надання Палаті Верховного суду Польщі з надзвичайного контролю та громадських справ одноосібне право розглядати позови щодо дотримання судової незалежності, що не дозволить судам у Польщі виконувати обов’язки, і є несумісним із принципом верховенства законодавства ЄС.

Третя вада польського законодавства, за висновком Єврокомісії, не дозволяє судам у Польщі оцінювати можливість передання поточних справ на розгляд іншим суддям, що також суперечить принципам законодавства ЄС.

Крім цього, Єврокомісія зауважила, що нове судове законодавство зобов’язує суддів розкривати певну інформацію про діяльність, що не пов’язана із виконанням професійних обов’язків. Такі правові положення порушують право людини на приватне життя та на захист особистої інформації, які гарантуються Хартією ЄС із фундаментальних прав та відповідних регуляторних норм європейського законодавства.

Читайте також: Єврокомісія виділяє €3 мільярди макрофінансової допомоги 10 країнам

Зазначається, що від сьогодні уряд Польщі має два місяці, щоб відповісти на формальний лист-повідомлення про допущені порушення, та викласти свою позицію щодо наведених аргументів.

Як повідомляв Укрінформ, 20 грудня 2019 року Сейм Польщі схвалив чергові зміни до законів про Верховний суд, а також про устрій загальних, військових та адміністративних судів. Цими змінами запроваджується дисциплінарна відповідальність суддів за дії чи відмову від дій, які можуть унеможливити чи ускладнити функціонування правової системи, за дії, які ставлять під сумнів обрання суддів, чи публічні дії, які не поєднуються з принципом незалежності судів та суддів. Змінами забороняється Верховному суду ставити під сумнів дії та повноваження конституційних органів влади країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-