Розмови про об'єднання Білорусі з РФ притягнуті за вуха - Лукашенко

Розмови про об'єднання Білорусі з РФ притягнуті за вуха - Лукашенко

Укрінформ
Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що розмови про об'єднання Білорусі з Росією безглузді і притягнуті за вуха.

Про це він сказав у четвер на нараді про соціально-економічний розвиток країни у 2019 році і підходи до подальшого розвитку інтеграційних напрямків, повідомляє БЕЛТА .

"Занадто багато сьогодні (я аналізую ситуацію в нашому суспільстві, та й у росіян) йде розмов про об'єднання двох держав. Багато зараз з'явилося питань у зв'язку з церквою в Україні про автокефалію нашої церкви в Білорусі. Я називаю ці питання безглуздими, притягнутими за вуха для обговорення в нашому суспільстві ", - сказав Лукашенко.

Білоруський президент наголосив, що мови про об'єднання двох держав бути не може. "Ми з президентом Росії однозначно визначили, що сьогодні на порядку денному такого питання немає - про об'єднання", - звернув увагу Лукашенко.

Він нагадав, що Білорусь і Росія свого часу підписали договір про створення Союзної держави і розвивали свої відносини, суворо дотримуючись цього документу. "Ми повинні були свого часу прийняти Конституційний акт, тобто конституцію Союзної держави, і там все повинно було бути прописано: і органи управління, і органи влади, і єдина валюта, політика. Росія відмовилася свого часу йти цим шляхом. Я про це нагадав президентові Росії, він сказав: "так, так і було". Постає питання: що робитимемо з союзним договором? Треба сідати за стіл і дивитися, що ми разом можемо сьогодні згідно з договором вирішити, на що ми можемо без будь якого тиску піти", - зазначив президент Білорусі.

Він також заявив, що союз Білорусі і Росії може розвиватися тільки на рівноправній основі. "Все має відбуватися на рівноправній основі, і на це повинна бути воля двох народів - Російської Федерації та Білорусі. Ми весь час, формуючи цей союз, повинні оглядатися на думку наших людей. Тому з багатьох-багатьох причин, ви самі розумієте, про об'єднання двох держав не йдеться", - сказав Лукашенко.

На цей крок, переконаний він, не може піти і сама Росія. Це главі білоруської держави підтвердив російський президент Володимир Путін. "Немає такої можливості у Росії, з огляду на наслідки всього, на це піти. Тому треба заспокоїтися і припинити ці розмови, що хтось когось нахилив або нахиляє. Тут ніхто нікого не нахилить", - зазначив білоруський лідер.

Читайте також: Лукашенко і Путін провели чотиригодинні переговори у Москві

Як повідомляв Укрінформ 14 грудня 2018 року на прес-конференції в Мінську президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що країну ніколи не поділять на області і не "впхають в Росію". Він наголосив, що суверенітет для Білорусі - це святе.

19 грудня президент РФ Володимир Путін схвалив військову доктрину Союзної держави, в яку входять РФ і Білорусь.

Видання Bloomberg 8 січня повідомило, що президент РФ Путін, якому при владі залишилося бути не більше 5 років, шукає шляхи забезпечення свого подальшого впливу шляхом створення більш тісного союзу з сусідньою Білоруссю.

Фото: EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-