Науседа в ООН: Треба забезпечити безперервність освіти для дітей-біженців з України

Науседа в ООН: Треба забезпечити безперервність освіти для дітей-біженців з України

Укрінформ
Президент Литви Гітанас Науседа на онлайн-саміті ООН із трансформації освіти говорив про завдання, що стоять у цій сфері в умовах війни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi з посиланням на пресслужбу офісу президента.

Під час свого виступу Науседа зазначив, що від початку розв'язаної росією війни проти України Литва надала притулок понад 65 тисячам українських біженців, із них 24 тисячі – неповнолітні. Президент наголосив, що для задоволення їхніх соціальних, культурних та освітніх потреб у Вільнюсі було відкрито Український центр, а державні та муніципальні навчальні заклади Литви забезпечують умови для повноцінного розвитку та освіти українських дітей.

Науседа підкреслив важливість надання українським дітям можливості здобувати освіту в країнах перебування, а також необхідність почати думати про відновлення належної шкільної освіти в Україні. Глава держави також зазначив, що Литва допоможе Україні відновити зруйновані під час війни школи та дитячі садки.

Читайте також: У Литві переглянуть усі шкільні підручники російською мовою

Президент звернув увагу світових лідерів на тривожну ситуацію на окупованих територіях України. «Українських вчителів змушують використовувати російську мову та вести навчання за російською програмою. Українських дітей насильно вивозять до росії для усиновлення російськими сім'ями. росія має нести відповідальність за ці обурливі дії», - зазначив Науседа.

Він наголосив на необхідності концентрації зусиль для пом'якшення негативних наслідків війни для життя молодих українців, особливо тих, хто отримав поранення, каліцтва чи втратив своїх близьких. Право дітей, які постраждали від війни, на безперервну та якісну освіту має бути гарантовано.

Читайте також: Глава МЗС Латвії - росіянам: Припиніть війну і забирайтеся з України

Як повідомляв Укрінформ, зараз триває тиждень високого рівня (в режимі відеозвернень) на 77-й сесії Генеральної асамблеї ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-