У Литві переглянуть усі шкільні підручники російською мовою

У Литві переглянуть усі шкільні підручники російською мовою

Укрінформ
Міністерство освіти Литви заявило, що переглядатиме всі підручники російською мовою, призначені для литовських шкіл – 21 книгу.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт відомства.

Міністерство зобов'язало Національне агентство з освіти провести ревізію всіх підручників російської мови, які зараз використовують у школах. Буде перевірено 21 підручник: 8 для викладання російської мови як рідної та 13 як іноземної. Також міністерство ініціює тематичну оцінку шкільної діяльності щодо навчання іноземної мови.

Усі видавці навчальних видань зобов'язані у двотижневий термін провести рецензування всіх видань, які перебувають на даний час у базі підручників, що використовуються в навчальному процесі.

Читайте також: Литва ремонтуватиме пошкоджені в Україні гаубиці

Про це було оголошено у п'ятницю на зустрічі, ініційованій міністром освіти, науки та спорту Юргітою Шюгждінене, з видавництвами, що спеціалізуються на виробництві підручників (Briedzio, Didaktos, Vyturio, Sviesos, Presvikos, Baltu lanku, Tev, а також НВО Lietuvos Junior Achievement, представники видавництв Інституту литовської літератури та фольклору).

При цьому було обговорено і випуск нових підручників після оновлення загальноосвітніх програм. Після їх затвердження Національне агентство освіти щорічно оцінюватиме відповідність обраних підручників, які використовуються у школах, спільним програмам. Видавці спочатку вирішуватимуть, які підручники відповідають програмам, які можна оновити, наприклад, шляхом додавання виправлень, а які необхідно докорінно змінити.

«Ми повинні вжити цих заходів, щоб історія, що сталася з підручником російської мови, більше ніколи не повторилася <…> Підручник російської мови "У добру путь" вилучено з обігу, виключено з бази даних підручників, що діють. Видавництво Sviesos звернулося до всіх розповсюджувачів із проханням припинити його продаж. Видавництво також закликало школи повернути куплені цього року підручники, гроші школам повернуть. Ми поінформували школи та самоврядування про те, що цей підручник не підходить для використання у навчальному процесі, його необхідно вилучити з архівів шкільних бібліотек», – сказала міністр Шюгждінене.

Читайте також: російський драмтеатр Литви перейменують на Вільнюський Старий театр

Школи повинні будуть замінити підручники, вилучені з навчального процесу, на інші діючі підручники.

Напередодні повідомлялося, що скандал у Литві виник через підручник російської мови "У добру путь", в якому росія описувалася як демократична держава. Литовським школярам у цьому підручнику пропонувалося здійснити подорож до "російського" Криму.

Читайте також: Литва відправила в Україну 105-мм гаубиці

24 лютого росія розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. Загарбники обстрілюють та бомбардують міста й села України, вбивають мирне населення. Після початку війни демократичні країни запроваджують проти росії масштабні санкції й одночасно надають допомогу Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-