В Івано-Франківську створять Музей «ідеальних» міст

В Івано-Франківську створять Музей «ідеальних» міст

Укрінформ
В Івано-Франківську створять Музей "ідеальних" міст. Його мета – інформування людей про архітектурну спадщину.

Про це в Івано-Франківську на пресконференції повідомила керівниця проєкту "Створення комунікаційної єврорегіональної Платформи "ідеальних" міст для переорієнтації туризму в Івано-Франківській області" Оксана Ковальчук, передає кореспондент Укрінформу.

"Наразі ми розробляємо концепцію інтерактивного Музею "ідеальних" міст. Музей покликаний стати своєрідним відкритим форумом для дискусій і поширення ідей щодо нових способів донесення інформації до громадян про необхідність збереження архітектурної містобудівної спадщини, інформування про відповідальність за майбутнє історичних "ідеальних" міст", – зазначила Ковальчук.

Вона додала, що у співпраці з науковцями розроблятимуться 3D-моделі гіпотетичних реконструкцій досліджуваних "ідеальних" міст. Наступним етапом буде виготовлення бронзових макетів Станіславова (нині Івано-Франківськ – ред.), Бродів, села Маріямпіль та Богородчан. До Меморандуму про співпрацю українських міст, заснованих як "ідеальні", приєдналися ще міста Полонне, що у Хмельницькій області, та Жовква, що на Львівщині.

Читайте також: Біля Львова відкрили музейний центр, який показує мультикультурне минуле галицького села

За словами Ковальчук, інтерактивний Музей "ідеальних" міст буде розміщений у колишньому хірургічному корпусі військового госпіталю, що на території Палацу Потоцьких в Івано-Франківську. Вже оголошені тендерні закупівлі на придбання обладнання для музею, розроблені головні положення про конгрес-центр, який запрацює з метою облаштування та розвитку музею, створений відповідний сайт "Citta ideale".

"Ідеальне" місто – це дуже маленька, урбанізована територія, яка охоплює невелику частину історичного ядра, тобто середмістя. Насправді, це те, що збереглося від цих історичних "ідеальних" міст, бо багато з них втратили статус міста, як той самий Маріямпіль (нині прикарпатське село – ред.). Чому вони називались "ідеальними"? Бо це міста, які проєктувалися за розробленим планом, не стихійно, а будувалися вони на тогочасних передових ренесансних ідеях і розвивалися у період Відродження", – зазначає завідувачка відділу КП "Простір інноваційних креацій "Палац" Лариса Поліщук.

У межах проєкту "Створення комунікаційної єврорегіональної Платформи "ідеальних" міст для переорієнтації туризму в Івано-Франківській області" облаштують не лише Музей "ідеальних" міст, але й проведуть міжнародний форум та розроблять туристичні маршрути. Найперше – створять два екскурсійні тури, які розпочнуться і завершаться в Івано-Франківську. Наступний етап – розроблення всеукраїнського туру "ідеальними" містами.

Відомо, що у червні в Івано-Франківську запрацював проєкт "Створення комунікаційної єврорегіональної Платформи "ідеальних" міст для переорієнтації туризму в Івано-Франківській області". Його загальний бюджет складає майже 18 млн грн, з цих коштів понад 5 млн грн скерують з міського бюджету Івано-Франківська, решта грошей – з держбюджету. Проєкт планують реалізувати упродовж двох років. Партнераи проєкту – КП "Простір інноваційних креацій "Палац" та ГО "Оцінка і моніторинг-ІФ".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-