Біля Львова відкрили музейний центр, який показує мультикультурне минуле галицького села

Біля Львова відкрили музейний центр, який показує мультикультурне минуле галицького села

Укрінформ
У селі Підгайчики, що біля Львова, відкрили оновлену туристичну локацію «На Унтервалю». Це музейно-культурний центр, що показує мультикультурне минуле галицького села, де впродовж 150 років компактно розвивались українська, німецька, єврейська та польська культури.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОДА, передає Укрінформ.

«Люди, які знають і бережуть свою історію – мають майбутнє. Цей культурний центр унікальний, бо кожна деталь тут зроблена з любов’ю і світлою пам’яттю про людей. У цьому музеї зібрані не лише експонати, а цілі людські долі», – зазначила директорка департаменту з питань культури, національностей та релігій облдержадміністрації Ірина Гаврилюк.

В музеї зусиллями місцевих активістів зібрана експозиція предметів побуту, культових речей, меблів, стародруків. Фонд музею налічує понад 100 унікальних експонатів.

Музейно-культурний центр у Підгайчиках – це простір, який об'єднує музей, громадський культурний центр, подієвий майданчик та мистецьку галерею у коморі. Тут є інтерактивна експозиція з модульним виставковим обладнанням, що залучає гостей до взаємодії, сучасна фотозона з використанням предметів спадщини, а ще живі історії з минулого.

Біля Львова відкрили музейний центр / Фото: Facebook.com/Uwculturalhouse

Окрім того, команда облаштувала професійну систему освітлення, цілодобову вуличну експозицію, аудіогід українською, німецькою та англійською мовами.

Проєкт «Унтервальден 2.0: реекспозиція Музейно-культурного центру «На Унтервалю», реалізовано в межах партнерської програми «Культура. Туризм. Регіони» Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму.

Читайте також: На Рівненщині оновили популярний туристичний маршрут «Поліська Січ»

З історичної довідки відомо, що до 1939 року на території сучасних Підгайчиків було два поселення: українські Підгайчики та німецький Унтервальден. Там одночасно мешкали чотири нації: українці, німці, євреї та поляки. Під час Другої світової війни звідти примусово виселили німців та поляків, а євреїв знищили під час Голокосту. Відтоді майже 40% села стояли пусткою.

Через політику Радянського союзу німецький Унтервальден спочатку перейменували в Підлісне, а потім приєднали до села Підгайчики. Релігійні споруди німців, євреїв та поляків знищили або перетворили на склади та майстерні, а в їхні будинки поселили депортованих українців. Таким чином етнічний склад села та регіону кардинально змінився. Понад 50 років колишні мешканці Галичини не могли повернутися додому.

Так тривало до 90-х років, доки Україна повернула незалежність. Мультикультурний дискурс Галичини знову став актуальним у період 2010-х років. З 2016 року Підгайчики відвідують нащадки примусово виселених німців. Тоді ж розпочалась ініціатива з порятунку давнього німецького кладовища, що переросла у створення локального музейно-культурного центру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-