Зміни до законодавства допоможуть розвинути туристичну інфраструктуру музеїв – Потураєв

Зміни до законодавства допоможуть розвинути туристичну інфраструктуру музеїв – Потураєв

Укрінформ
Гуманітарний комітет спільно з Міністерством культури та інформаційної політики розробляють зміни до закону, які дадуть змогу якісно змінити роботу національних музеїв, зокрема йдеться про залучення приватних інвестицій для створення необхідної туристичної інфраструктури.

Про це повідомив голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв у розмові з журналістами після виїзного засідання комітету 20 жовтня в Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав», передає кореспондент Укрінформу.

«Ми почали вже не просто обговорювати, а активно працювати над змінами до закону «Про музеї і музейну справу», бо законодавство застаріле. Цю роботу ми виконуємо разом з Міністерством культури та інформаційної політики. При міністерстві працює група експертів з боку міжнародних донорів – USAID, Євросоюзу щодо цієї реформи. Це допоможе нам плідно просуватися, використовуючи досвід наших найближчих сусідів, наприклад, Польщі, яка проходила схожий шлях трансформації», – сказав Потураєв.

За його словами, приклад Переяславського заповідника наочно демонструє, що в Україні непогане і ефективне законодавство щодо охорони пам'яток, але не приділено уваги можливостям для розвитку.

«Все було покладено на державу. Так це не працює в жодній країні світу, держава не може витягати на собі мільярди інвестицій, треба завжди шукати можливості для державно-приватного партнерства, для залучення приватних інвестицій, для розвитку приватної сервісної інфраструктури навколо таких об’єктів», – зазначив Потураєв.

Читайте також: У Переяславському заповіднику мають зробити документацію для «Великої реставрації» - Потураєв

Він додав, що саме цього гостро потребує чудовий заповідник у Переяславі, який програє порівняно з комплексом у Пирогові, де є кав’ярні, можливості перепочити, поруч, у Києві, є готелі.

«Тому і самі такі музеї мають отримати можливості для того, щоб долучати інвесторів, щоб розвивати сервіс і всередині, і навколо. Звичайно, міська влада має про це дбати. І я побачив тут гарного міського голову Переяслава, і я переконаний, що міська влада буде робити все, аби і місцевий бізнес був зацікавлений в тому, щоб працювати на створення такої інфраструктури сервісу, і щоб приходили інвестори з області, з Києва і, звичайно, було би добре, якби і закордонні, бо це дійсно одна з наших потенційних туристичних перлин. Але, на жаль, тільки потенційних, бо кияни знають Переяслав, дуже популярні тури вихідного дня, та цього замало», – акцентував Потураєв.

Читайте також: Чернівецький скансен вперше за 35 років відкриє дві нові експозиційні зони з будинками

Він зауважив, що люди з інших міст могли сюди залюбки їхати, якби мали можливість залишитися на довший час, ніж один день. Переяслав – наочний приклад надбань, які є в музейній сфері, і тих проблем, які в ній накопичилися, підкреслив Потураєв.

Як повідомляв Укрінформ, раніше голова Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв після виїзного засідання комітету в Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав» повідомив, що пам’ятка заповідника «Вознесенський собор» вже в президентській програмі «Велика реставрація». Єдина проблема, за його словами, – не зроблена проєктно-кошторисна документація, яка дасть змогу розпочати фінансування. Депутат підкреслив, що це – завдання музею – «не мерії, не місцевого самоврядування, бо це національний комплекс».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-