У Стамбулі відкриють віртуальну версію храмового комплексу Гьобеклітепе

У Стамбулі відкриють віртуальну версію храмового комплексу Гьобеклітепе

Укрінформ
У Стамбулі створять віртуальну версію унікального храмового комплексу Гьобеклітепе, розміщеного на сході Туреччини та відомого тим, що завдяки його відкриттю археологами історія людства «стала старшою» на кілька тисячоліть.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на видання Hürriyet.

«На копії ви можете побачити деталі, не доступні для огляду під час прогулянок. Це дуже детальна модель. У реальності зайти всередину можливості немає, але цифрова модель дає змогу це зробити, наблизитися до каменів, вивчити тотемні рельєфи та деталі», – розповів координатор проєкту Назим Аккойунлу.

Цифрову модель-близнюка Göbeklitepe отримали шляхом оброблення 1,8 тисяч фотографій, зроблених із 80% коефіцієнтом покриття, за допомогою програмного забезпечення для фотограмметрії. Це дає можливість відтворення з міліметровою точністю. Детальну цифрову 3D-модель, відтворену у віртуальній реальності, виставлять у музеї Газхане, що у стамбульському районі Кадикьой.

Читайте також: У Туреччині анонсували створення туристичного регіону «Месопотамія»

Як повідомляв Укріфнорм, виявлення археологами стародавнього храмового комплексу Гьобеклітепе у 60-х роках минулого століття та доведенням науковцями його віку – 12 тисяч років, змінило уявлення про давність людської цивілізації. Гьобеклітепе – найстаріше із відомих на Землі місце поклоніння. Згодом археологи виявили неподалік Гьобеклітепе ще 11 пагорбів, які також можуть містити залишки давніх цивілізацій.

У червні цього року було оголошено про створення на цьому місці туристичного регіону світової ваги «Месопотамія».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-