Україномовний аудіогід запустили у знаменитому німецькому палаці Сансусі

Україномовний аудіогід запустили у знаменитому німецькому палаці Сансусі

Укрінформ
Дружина Президента України Олена Зеленська під час виступу на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Імідж України» запустила україномовний аудіогід у палаці Сансусі, розташованому в німецькому Потсдамі.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні я хочу запросити усіх запустити ще один аудіогід. Символічно, що саме у Німеччині. Зазвичай ми це робимо у більш вузькому колі разом з нашими дипломатичними установами, але сьогодні я хочу, щоб ми це зробили разом із вами. То ж запрошую усіх присутніх приєднатися до запуску 26-го аудіогіду. Українська мова зазвучить у палаці Сансусі у місті Потсдамі», – сказала Зеленська.

За її словами, палац входить до десятки найвідоміших архітектурних пам'яток Німеччини та є колишньою заміською резиденцією прусського короля Фрідріха II. Щороку його відвідує понад 350 тисяч туристів.

Дружина Президента нагадала про те, що ідея щодо активного запуску аудіогідів прийшла до неї під час офіційного візиту із чоловіком до Німеччини. Тоді Зеленська зазначила, що таких проєктів мало.

«Я взяла за мету виправити цю несправедливість», – додала перша леді.

Читайте також: У музеях світу вже запущено 37 україномовних аудіогідів – Джапарова

Водночас Олена Зеленська запевнила, що запустять ще не один аудіогід. Вона мріє про те, щоб україномовні аудіогіди зазвучали в музеях у багатьох точках світу.

За словами генерального директора Фонду прусських палаців і садів Берліна-Бранденбурга Крістофа Мартіна Фоґтгера, українська долучиться до 10 мов, які можна почути в Сансусі. Він висловив переконання, що палац – один з об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО – стане ще більш привабливим для українських туристів і для берлінців, які мають українське коріння. Фоґтгер поінформував про плани у найближчому майбутньому запровадити українські аудіогіди в інших палацах Берліна та землі Бранденбург у співпраці з українською стороною.

Палац Сансусі у Потсдамі / Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

Посол України у ФРН Андрій Мельник, який разом із доктором Фоґтгером брали участь у форумі за допомогою відеозв’язку, назвав 4 серпня «без перебільшення історичним днем».

Він наголосив на ролі палацу Сансусі у «входженні Німеччини у Бундеслігу світової політики». Саме в цьому місці прусський король Фрідріх ІІ, який був відданий ідеалам культури та просвітництва, протегував наукам і освіті, спілкувався з провідними мислителями свого часу, зокрема Вольтером. «Фрідріх краще за будь-кого усвідомлював, що справжня велич держави вимірюється не лише силою, військом, а насамперед надбаннями культури. Сансусі став передвісником того, що ми сьогодні називаємо культурною дипломатією», – заявив посол.

Він зазначив: те, що перша леді України Олена Зеленська опікується просуванням бренду України як великої культурної нації, виступає патронесою соціальних і освітніх акцій, є запорукою міжнародного успіху нашої держави, її повернення на європейську авансцену.

Сансусі (нім. Sanssouci, від фр. sans-souci) – палацово-парковий ансамбль у Потсдамі. Його часто називають «німецьким суперником Версаля». Палац спроєктовав у стилі рококо Георг фон Кнобельсдорф між 1745 і 1747 роками для створення приватної резиденції, де король міг би відпочити від церемоній берлінського двору. Це підкреслюється й назвою палацу, що походить від французького словосполучення sans souci — «без турбот» — що показує, що палац є місцем відпочинку, а не центром влади. У палаці лише 10 головних залів, він збудований на схилі пагорба з терасами в центрі парку. Особистий смак Фрідріха проявляється у дизайні та декораціях палацу, цей стиль отримав назву «рококо Фрідріха».

Читайте також: У Східній Африці з'явився перший україномовний аудіогід

Як повідомляв Укрінформ, проєкт Олени Зеленської із запуску україномовних аудіогідів вже охопив низку всесвітньо відомих музеїв: Лувр і Версаль у Франції, галерею Альбертіна та Музей історії мистецтв у Австрії, палац Долмабахче й Національний парк Гьореме в Туреччині, Латвійський національний художній музей, Морський музей у Чорногорії, Колізей і Римські Форуми в Італії, Киргизький національний музей образотворчих мистецтв імені Гапара Айтієва, автобусний маршрут Вільнюсом і маршрут Вільнюс – Тракай у Литві, а також історична пам’ятка XVI ст. «Форт Ісус» у кенійській Момбасі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-