На Львівщині запрацює віртуальний музей «Древній Звенигород»

На Львівщині запрацює віртуальний музей «Древній Звенигород»

Укрінформ
У селі Звенигород, що за 20 км від Львова, 6-8 серпня відкривають туристичний сезон та презентують віртуальний музей, завдяки якому можна перенестися в одну з перших княжих столиць українського Прикарпаття часів середньовіччя.

Про це повідомляє історико-культурний парк «Древній Звенигород», передає Укрінформ.

«Вже 6-8 серпня чекаємо усіх на великому відкритті нового історико-культурного заповідника «Древній Звенигород». У програмі: авторські екскурсії від дослідників літописного Звенигорода, захопливі дитячі квести, вечірнє театралізоване дійство, ранкова йога, майстер-класи, концертна програма», – йдеться у повідомлені.

Організатори інформують, що завдяки сучасним технологіям можна не лише уявляти, який вигляд мало місто тисячоліття тому, але й побачити його. Вдягнувши VR-окуляри, відвідувачі зможуть оглянути 12 місць Звенигорода першої половини XII ст. Чотири з них – інтер’єри церков та палаців, вісім – вулиці, площі та панорами давнього міста.

Також в історико-культурному парку «Древній Звенигород», оновили музей середньовічного міста. Його унікальна експозиція – це сотні артефактів княжих часів. Серед них – найдавніша, знайдена археологами в Україні, гусля, речі побуту, прикраси.

Читайте також: На Прикарпатті туристи зможуть стати бокорашами

Як повідомляв Укрінформ, проєкт «Княжий Звенигород: від реального до віртуального», презентували в грудні 2020 року.  Древнє місто ХІІ ст. у форматі VR та AR реалізувала команда науковців, дослідників та представників ІТ-сфери на чолі з Наталею Войцещук за підтримки Українського культурного фонду та Пустомитівської районної ради.

Окрім VR-окуляр створено AR-додаток, до якого увійшли три продукти: поштівки, «портали часу» та дитяча книжка «Пригоди у княжому Звенигороді», яку намалювала львівська художниця Леся Квик, а вірші написав відомий письменник та перекладач Андрій Содомора.

Звенигород – нині село за 20 км від Львова. Однак у середньовіччі там було одне з найбільших міст Західної України. Перша літописна згадка про нього датується 1086 роком, що робить його майже на 200 років старшим за Львів. У першій половині XII ст. – це столиця Звенигородського князівства. Саме тут будують перші на території Західної України білокам’яні церкву та палац.

Численні археологічні знахідки розповідають про Звенигород як багате та красиве місто, де були розвинені освіта та мистецтва. Саме звідси походять три найдавніші писемні документи державного архівного фонду України – берестяні грамоти. Одна з них чудово збережена і дає нам зразок письма та мови XII ст. Місто існувало до 1241 року, коли вщент було спалене монголо-татарами, і з того часу не відновлювало своєї величі.

2020 року на території комплексу пам’яток у Звенигороді створили історико-культурний заповідник.

Ілюстрація: zvenyhorod.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-