На Прикарпатті туристи зможуть стати бокорашами

На Прикарпатті туристи зможуть стати бокорашами

Укрінформ
У Центрі спадщини Вигодської вузькоколійки, що на Прикарпатті, реалізують проєкт «Бокораш. Відродження забутої історії лісосплаву». Для цього Український культурний фонд скерує 280 тис. грн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Івано-Франківська ОДА.   

«Відбулося підписання грантового договору між Центром спадщини Вигодської вузькоколійки та Українським культурним фондом у межах програми «Культура. Туризм. Регіони» на суму 280 000 грн. У межах цієї програми реалізують проєкт «Бокораш. Відродження забутої історії лісосплаву», який передбачає доповнення експозиції Центру шляхом створення нової інтерактивної секції, де буде інтерпритовано процес лісосплаву, яким займалися бокораші», – йдеться в повідомленні.

За інформацією ОДА, за допомогою сконструйованого інтерактивного дерев’яного плоту та візуального дизайну кімнати кожен відвідувач зможе відчути себе учасником процесу лісосплаву і розглянути автентичний одяг бокораша. Також встановлять інформаційний стенд, де можна буде почитати історію лісосплавів та дізнатися всі деталі цього процесу.

Читайте також: На Прикарпатті відкриють центр «Биковен», де туристи зможуть стати археологами

«Основний пріоритет під час реалізації цього проєкту – збереження культурної спадщини краю, покращення туристичної привабливості регіону шляхом стимулювання місцевого культурного та економічного розвитку громади і створення конкурентоспроможного туристичного продукту», – додали в ОДА.

Як відомо, бокораш — назва плотогона, здебільшого на Бойківщині та Гуцульщині, який займався сплавом лісу річками в Українських Карпатах. Із розширенням мережі залізниць і приходом у гори важкої техніки (лісовозів) сплавляти ліс річками стали дедалі рідше. На Бойківщині лісосплав припинився у 1940-х роках. На Гуцульщині останній пліт пройшов Черемошем у серпні 1979 року. Так відійшла в минуле давня традиційна професія населення Українських Карпат — робота бокорашів.

Фото: Центр спадщини Вигодської вузькоколійки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-