Село на Хмельниччині перетворюють на музей традиційного розпису просто неба

Село на Хмельниччині перетворюють на музей традиційного розпису просто неба

Фото
Укрінформ
У селі Самчики Старокостянтинівського району Хмельниччини в межах першого етапу арт-проекту "Нове життя самчиківського розпису" прикрасили автобусні зупинки й кілька будівель.

Результати роботи журналістам продемонстрували напередодні, 27 листопада, організатори й учасники проекту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми прикрасили нашим самчиківським розписом кілька сільських хат, парканів, автобусні зупинки, сільську раду і школу. Вони створені в єдиному стилі, але кожен розпис унікальний за характером письма, композиційно та колористично", – зазначив народний майстер, директор Самчиківської дитячої художньої школи Віктор Раковський.

За його словами, розписуючи хати, майстри та їхні помічники дослухалися до побажань господарів. Хати ж обирали традиційні для цієї місцевості.

Самчиківський розпис походить з села Самчики / Фото: Тарасов Володимир. Укрінформ

Над створенням розписів, крім Раковського, працювали самчиківські майстри народного мистецтва Олександр Пажимський і Сергій Касьянов. Допомагали їм як місцеві жителі, школярі, учні художньої школи, так і волонтери з Хмельницького, Волочиська, Старокостянтинова, Шепетівки, Києва.

Читайте також: У Києві презентували проект "Нове життя самчиківського розпису"

На прес-конференції, яка відбулася в музеї-садибі Державного історико-культурного заповідника "Самчики", заступник голови Хмельницької обласної державної адміністрації Світлана Павлишина закликала й надалі берегти колоритні місцеві традиції і розвивати культурно-мистецькі ініціативи.

"Якщо ми хочемо зберегти свою історію для майбутніх поколінь, не треба чекати - треба робити, брати участь у різних програмах. Є ідея – даємо проектну заявку, доводимо, що наш проект найкращий, і робимо місцевість, де ми живемо, унікальною", – наголосила Павлишина.

Державний історико-культурний заповідник «Самчики» / Фото: Тарасов Володимир. Укрінформ

Як повідомили організатори, самчиківський розпис, або самчиківка – декоративне мистецтво південно-східної Волині, яке донедавна перебувало на межі зникнення, але нині відроджується зусиллями народних майстрів та мистецької ініціативи UA MAZE. Це масивні малюнки, переважно сюжетні. Усталеного канону немає, однак основними елементами є птахи, дерево життя, рослинний орнамент. Розпис виконується зубчастим малюнком, йому притаманна безпосередність та легка незграбність. Використовуються природні кольори: жовтий, синій, зелений і червоний, в обрамленні - білий та чорний, зубчики - фіолетові й коричневі. Фон найчастіше залишають білим, адже автентичні малюнки наносилися на вибілені стіни будинків.

Читайте також: У Києві стартував арт-проект: Самчиківський розпис наносять на будівлі

Проект "Нове життя самчиківського розпису" розробили спільно Хмельницький обласний науково-методичний центр культури і мистецтв та мистецька ініціатива UA MAZE. Він втілюється під егідою Міністерства культури України за підтримки Українського культурного фонду. На реалізацію проекту за результатами грантового конкурсу культурно-мистецьких ініціатив було виділено 466 тис. грн.

Навесні 2019 року проект з розпису об'єктів у Самчиках буде продовжено: планується декорувати ще двадцять хат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-