У Києві презентували проект

У Києві презентували проект "Нове життя самчиківського розпису"

Фото
Укрінформ
У Києві презентували проект "Нове життя самчиківського розпису", в рамках якого планується розмалювати 10 будівель на Хмельниччині.

Презентація проекту відбувалась паралельно із розписом фасаду Київської дитячої театральної студії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наша команда ініціативи UAMAZE займається самчиківським розписом близько двох років. Про цей вид мистецтва ми дізналися зовсім випадково - він вразив своїм колоритом і яскравістю. Згодом ми з'ясували, що самчиківський розпис є чимось локальним і маловідомим, поширеним лише у Хмельницькій області. Взагалі на сьогодні у цій техніці працюють лише четверо майстрів в Україні. Тому у нас виникла ідея розписати будівлі села Самчики цим розписом для того, щоб привернути до нього якнайбільше уваги. Адже склалася така ситуація, що туристи майже не знають про це унікальне мистецтво. Також ми видаємо тематичні навчальні посібники та новорічні календарі, плакати, листівки, які будуть поширюватись художніми інституціями нашої країни", - розповіла кореспонденту Укрінформу координатор мистецької ініціативи UAMAZE Ірина Тітова.

Цей проект підтримав Український культурний фонд. Він реалізується в рамках UAMAZE та Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтв.

У рамках проекту художники-волонтери з Києва та Хмельницького планують розмалювати фасади 10 об'єктів села Самчики, куди вони збираються вирушити 7 жовтня та працювати там упродовж тижня. Контролюватимуть цей творчий процес майстри самчиківського розпису Олександр Пажимський, Сергій Касьяновий і Віктор Раковський.

"Я виставляв в інтернеті свої роботи, а керівники студії UAMAZE побачили їх і запропонували співпрацювати. І відтоді, з 2017 року, ми працюємо разом, і вирішили: а чому б не зробити таку творчу акцію, як розпис села. Ми створили багато ескізів, подали до міністерства на розгляд - їх затвердили. І от із понеділка ми почнемо розписувати не лише хати, а й адміністративні будівлі, зупинки. Ми обрали вісім хат, які характерні й підходять для розпису. Можливо, наступного року ми зробимо розширений варіант цього проекту", - пояснив майстер Віктор Раковський.

У Києві презентували проект "Нове життя самчиківського розпису"/ Фото Олександра Трохимчука

Власне, Раковський керував і розписом фасаду Київської дитячої театральної студії, який завершився 5 жовтня. Як пояснила заслужена артистка України та радник міністра культури Анжеліка Рудницька, це вже четвертий об'єкт, розписаний командою небайдужих людей під керівництвом Раковського, котрий спеціально приїхав із Самчиків.

"Сьогодні, коли автори проекту виграли державний грант у Українського культурного фонду і саме село Самчики перетворюється на нову класну туристично-культурну точку на карті, це не може не радувати. А мистецтво самчиківського розпису може стати великим натхненням для тих, хто займається контемпорарі: якщо вилучити якийсь фрагмент із самчиківки, то це буде абсолютно сучасне мистецтво, зразки якого можна виставляти у різних виставкових залах світу і там будуть вражені", - підкреслила Рудницька.

До розпису будівлі театральної студії у Києві долучився й міністр культури Євген Нишук. Акцентуючи на важливості збереження й популяризації цього виду мистецтва, він зазначив, що на сьогодні в Європі та світі цінується те, що має тисячолітню історію та силу традиції.

"Усі знають про петриківку - вона занесена в нематеріальну спадщину ЮНЕСКО. Про самчиківку дещо призабули або не всі ще знають. Ми починаємо зараз роботу над тим, щоб внести цю унікальну техніку декоративно-прикладного мистецтва до реєстру нематеріальної спадщини. А в подальшому, я переконаний, міністерство може готувати номінаційне досьє, щоб внести самчиківський розпис до списку ЮНЕСКО", - резюмував Нищук.

Читайте також: Херсонес і Софійський собор: на виставці у Варшаві - українські об'єкти зі списку ЮНЕСКО

Як повідомлялося, Самчиківський розпис - вид українського декоративно-прикладного мистецтва. Переважно сюжетний, виконується великим зубчастим малюнком, схожим на гобеленовий. Зародився у південно-східній Волині, на межі з Поділлям. Хати цього регіону здавна були розмальовані рослинними візерунками, які вважались оберегами. Особливо славились своїми розписами хати в селі Самчики Старокостянтинівського району Хмельницької області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-