Пірс і

Пірс і "зелена" фортеця: у Дніпрі показали майбутній комплекс "Стара Самарь"

Укрінформ
У Дніпрі презентували історико-культурний комплекс "Стара Самарь", який буде створено на території Новобогородицької фортеці.

Концепцію представлено в межах реалізації програми розвитку історії міста та місцевої ідентичності "З Україною в серці", повідомляється на сайті Дніпровської міської ради.

"Ми хочемо представити той проект, який вже є розробкою не істориків, а фахівців з ефективного представлення минулої спадщини в сьогоденні. Він увібрав все, що робилося протягом останніх двох років. Одна з 17 фортець, яка збереглася на території України, – унікальна пам'ятка. Наразі завдання полягає в перетворенні її на історико-культурний комплекс», – зазначив ініціатор проекту, директор КП «Агентства розвитку Дніпра» Володимир Панченко.

Читайте також: У Дніпрі спорудять історичний та археологічний музеї

За його словами, комплекс дасть змогу залучати додатково близько 150 тис. туристів щороку. Реалізацію програми планують розпочати наступного року.

Зокрема, на території фортеці створять мультимедійний кам'яний музей, зону майстрів, проведуть озеленення, облаштують нові заїзди, пішохідні зони та пірси для річкового транспорту.

Як розповіла "Дніпрограду" архітектор Олена Іваницька, територія комплексу поділятиметься на зони, наприклад господарську та передфортечну. Крім того, об’єкти будуть історично реконструйовані в стилі українського бароко. Фортеця відокремлюватиметься зеленими рослинами – своєрідною природною межею.

Читайте також: Туристичний маршрут "Дніпро космічний" набуває популярності

Наразі на об’єкті планують поставити охорону, щоб запобігти незаконним розкопкам та засміченню. "Перше завдання – здійснити охорону пам'ятки, щоб припинилася руйнації з боку чорних археологів. Крім того, потрібно перешкодити перетворенню об'єкту на сміттєзвалище", – пояснив історик, директор КП "Етнографічні парки Дніпра" Дмитро Каюк.

Варто зазначити що загальна площа пам’ятки "Стара Самарь" становить 60 гектарів, розмір однієї лише фортеці – 18 гектарів.

Фото: dniprograd.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-