У Стамбулі проходить табір для дітей вимушених мігрантів і діаспорян

У Стамбулі проходить табір для дітей вимушених мігрантів і діаспорян

Фото
Укрінформ
У Стамбулі проходить табір «Барвінок» для дітей вимушених мігрантів та діаспорян, який містить елементи української скаутської організації «Пласт» – у програмі заняття з української мови, численні майстер-класи, спортивні активності та розваги.

Про це повідомляє власкор Укрінформу.

«У таборі зараз 123 дитини, з них 90% тих, що приїхали в Туреччину після початку війни. Це Маріуполь, Миколаїв, Донецьк, Херсонщина, Дніпро, Запоріжжя, Харків, Одеса, Київ, Рівне, є кілька дітей з Тернополя та Львова. Більшість дітей зі східної та південної України», – розповіла Укрінформу викладачка української мови відділення україністики Стамбульського університету Тетяна Фецан-Баштепе, яка бере участь в проведенні табору.

На урочистому відкритті табору прапор України разом з Генконсулом України в Стамбулі Романом Недільським підіймати хлопчик Тамерлан з Чорнобаївки.

«Діти проживають у 5-зірковому готелі в Стамбулі. Щодня для всіх груп дітей є заняття з української мови, різні майстер-класи з хореографії, випічки короваїв, ліплення вареників, гончарства, виготовлення ляльок-мотанок, вибійки на тканині, плетіння браслетів в патріотичних кольорах. День починається з руханки, щодня діє спортивна секція з басейном і змаганнями, а ввечері дискотека», – розповіла Тетяна Фецан-Баштепе.

У проведенні табору допомагає турецька молодь з цьогорічних випускників і студентів відділення україністики Стамбульського університету, а також турецькі студенти, які до війни навчалися в Україні, а з її початком повернулися в Туреччину та стали волонтерами в різних проєктах з допомоги Україні. 

«Мова спілкування табору виключно українська. Табір проходить з елементами Пласту. Девіз табору: «Козацькому роду нема переводу», тому переважає козацька тематика. Табір поділений на 12 куренів, кожен має свою назву. Є «Байрактари», «Мала козацька рада», «Синьо-жовті». Кожен курінь має свого отамана – вихователя. У п’ятницю буде гра-квест «Козацькі забави», – розповіла Тетяна Фецан-Баштепе.

У вівторок активності з дітьми в таборі проводили представники організації «Лікарі світу» (Dünya Doktorları).

«Коли представники організації «Лікарі світу» запитали, яке головне бажання у дітей або мрія, 95% сказали, щоб війна закінчилася. У таборі є діти, яких війна торкнулася безпосередньо, вони бачили її жахи на власні очі», – розповіла Фецан-Баштепе.

Генконсульство України в Стамбулі забезпечило учасників табору футболками з емблемою табору «Барвінок».  

Нагадаємо, діти, які приїхали до Туреччини через російську війну проти України, та діти української діаспори, розпочали відпочинок у таборі у Мерсіні.

Фото: Генеральне консульство України в Стамбулі / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-