Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 19

Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 19

Укрінформ
США оголосили новий пакет військової допомоги Україні на 275 млн дол. У застосунку “Резерв+” авторизувались уже понад мільйон громадян.

У випуску:

США оголосили новий пакет військової допомоги Україні на 275 млн дол.

Євросоюз планує розпочати переговори про вступ України у червні

Держдеп підтвердив намір конфіскувати російські активи у США на користь України

Єврокомісія може в липні перерахувати Україні перші платежі від заморожених активів РФ

Завдяки “коридорам солідарності” український бюджет отримав близько 50 млрд євро

За два роки платформа UNITED24 втілила в життя понад 100 проєктів

У застосунку “Резерв+” авторизувались уже понад мільйон громадян

Тестування е-черги розширили на всі ТЦК - Міноборони

Понад 3 тис. засуджених уже подали заяви на службу в армії 

Мінветеранів перезапускає бренд “Створено захисниками”

Жителі прифронтових громад отримають 10 тонн насіння для посівної

Розмінування земель: уряд запустив процедуру компенсації для фермерів

Строк оформлення невитребуваних паїв продовжено до 2028 року - Мінагрополітики

Мобільні аптечні пункти стануть важливою частиною системи охорони здоров’я

Британська розвідка оцінила потенціал відновлення економіки України

Уряд виділив понад 428 млн грн на продовження програми єВідновлення

На Миколаївщині за програмою єВідновлення понад 4000 жителів виплатили компенсацію

Подати заяви до міжнародного Реєстру збитків тепер можна на вебпорталі “Дія”

Миколаїв перероблятиме будівельне сміття у співпраці з японською компанією

Сенат Польщі ухвалив закон про допомогу українцям

ПІДТРИМКА ПАРТНЕРІВ

США оголосили новий пакет військової допомоги Україні на 275 млн дол. Це забезпечить Україну додатковими можливостями для задоволення її найнагальніших потреб на полі бою, зазначили в Пентагоні. До нового траншу військової допомоги увійшли, зокрема, ракети для систем HIMARS, артилерійські снаряди 155 мм і 105 мм, мінометні снаряди 60 мм, протитанкові системи Javelin, AT-4 й ракети до ПТРК TOW, а також високоточні авіаційні боєприпаси. Крім того, США виділяють стрілецьку зброю, набої до неї, гранати, підривні боєприпаси, протитанкові міни, ремонтні автомобілі. Пентагон також передає шоломи, бронежилети, засоби індивідуального захисту, запасні частини, технічне обслуговування та інше допоміжне обладнання.

Офіційні особи Європейського Союзу наполягають на тому, щоб розпочати переговори щодо вступу України до блоку вже наступного місяця – 25 червня. Зазначається, що початок переговорів принесе моральне піднесення Україні, яка вже більше двох років бореться з повномасштабним вторгненням РФ.

Держдеп підтвердив намір конфіскувати російські активи у США на користь України.

Єврокомісія докладатиме зусиль, аби перші платежі від заморожених активів РФ, зокрема для постачання в Україну сучасної зброї та боєприпасів, були здійснені вже в липні. Рішення про порядок використання в інтересах України надходжень від заморожених російських активів остаточно ухвалене 21 травня Радою міністрів ЄС із загальних справ. За відкритою інформацією, на балансі Euroclear знаходяться 192 млрд євро активів російського центробанку. ЄС шукає правові механізми для подальшого поводження із цими заблокованими ресурсами та з нарахованими на них відсотками, обсяг яких за минулі два роки сягнув 5 млрд євро.

Два роки тому ”коридори солідарності” дозволили реорганізувати логістичні шляхи через Східну Європу, щоб забезпечити дієздатність економіки України й Молдови та уникнути глобальної продовольчої кризи. На цей час вони забезпечили близько 50 млрд євро надходжень в економіку України. Водночас вони зміцнили економічні зв’язки України з ЄС, імпорт з якого на сьогодні становить близько 107 млрд євро, зазначила єврокомісар з питань транспорту Адіна Велян.

Водночас за два роки платформа UNITED24 втілила в життя понад 100 проєктів для підтримки України. Допомога у створенні першого у світі флоту морських дронів, збори на безпілотники для нашої армії та спеціальних служб, відбудова інфраструктури та багато інших важливих результатів, які посилили нашу державу й урятували багато життів, – повідомив Президент Володимир Зеленський.

МОБІЛІЗАЦІЯ

У застосунку ”Резерв+” авторизувались понад 1 млн громадян України, а свої дані оновили 805 тис. осіб. Це в десятки разів більше, ніж в ЦНАП і ТЦК разом взятих, повідомило Міноборони. Після України найбільше авторизованих у Польщі - 1727 осіб, а також у Німеччині - 1369 і Канаді - 443.

Міноборони спільно з Командуванням Сухопутних військ завдяки співпраці з компанією QLogic запустили в тестовому режимі електронну чергу для оновлення даних у всіх територіальних центрах комплектування та соцпідтримки України. Для запису до еЧерги потрібно обрати ТЦК та СП, в якому ви стоїте на обліку, ввести персональні дані для запису, підтвердити номер телефону й отримати повідомлення з датою та часом запису. “Відтепер не треба стояти в черзі для виконання свого законного обов’язку, достатньо записатися онлайн та прийти на визначений час”, - зазначила заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко.

Заяви на умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для участі в обороні України вже подали понад 3 тис. засуджених, повідомила заступниця міністра юстиції Олена Висоцька. Але закон обмежить ту чи іншу категорію, тому не можна говорити, що всі бажаючі потраплять на умовно-дострокове звільнення та укладуть контракт. Тому коли ми говоримо про 20 тисяч, це дуже теоретичний потенціал, реально це 4-5 тисяч. Але і 4-5 тисяч замотивованих людей, у яких є бажання умовно-достроково звільнитися за умови укладення контракту - це допомога для ЗСУ, пояснила заступниця міністра, зауваживши, що закон містить перестороги на випадок, коли хтось розглядає укладення контракту із ЗСУ як можливість вийти на свободу, але не воювати. Відповідальність за ухилення від укладення контракту – від 5 до 10 років позбавлення волі. 

ВЕТЕРАНСЬКА ПОЛІТИКА

Міністерство у справах ветеранів пропонує міжнародним партнерам кілька напрямків для створення та розвитку спільних проєктів з метою посилення ветеранських політик. Це ментальне відновлення та медична реабілітація, забезпечення житлом, освіта та працевлаштування, ветеранський бізнес та питання щодо виробництва цифрових продуктів, розповів заступник міністра у справах ветеранів Максим Кушнір. Зараз у нас в єдиному державному реєстрі зафіксовано 1 млн 200 тис. ветеранів. Міністерство також шукає кошти на продовження грантових програм для ветеранів на підтримку та розвиток бізнесу. Цього року в першому кварталі на програму “Варто”, де розміри грантів від 500 тис. до 1,5 млн грн, подались майже 280 ветеранів, стали переможцями – 85. 

Водночас Мінветеранів спростило алгоритм отримання ветеранами-підприємцями маркування “Створено захисниками”, оновило договори та форми заяв і вимоги до пакету необхідних документів, аби кількість учасників збільшилася. Наразі їх уже 15. Знак “Створено захисниками” робить ветеранські товари впізнаваними на українському ринку. Ми всі разом допомагаємо їм потрапити на полиці українського маркету та зайняти свою впевнену нішу на ринку, сказав в. о. міністра у справах ветеранів Олександр Порхун.

ПОСІВНА

Аграрії з прифронтових та деокупованих територій, які раніше подавали заявки через Державний аграрний реєстр на одержання насіння кукурудзи, проте їм не вистачило посівних одиниць, можуть отримати допомогу. Це агровиробники, що обробляють від 5 до 500 га у Дніпропетровській, Київській, Сумській, Харківській та Чернігівській областях. Кожен фермер, якому не вистачило насіння кукурудзи, зможе отримати до 40 посівних одиниць соняшнику. Зазначається, що компанія “Лідеа Україна” через програму USAID АГРО за підтримки Мінагрополітики передасть аграріям із найбільш постраждалих від війни областей 2858 посівних одиниць насіння соняшнику. Агровиробники з прифронтових та деокупованих територій зможуть виростити та поставити на ринок щонайменше 24 тис. тонн соняшнику. За попередніми прогнозами, врожай, зібраний із безкоштовно наданого насіння, принесе аграріям приблизно 360 млн грн виторгу, що сприятиме відновленню агровиробництва у постраждалих від війни громадах.

У свою чергу Агентство США з міжнародного розвитку передасть жителям 476 прифронтових і деокупованих громад 10 тонн насіння для посівної кампанії. USAID співпрацює з міжнародними та вітчизняними сільськогосподарськими компаніями, які щедро пожертвували насіння різних культур для посівної. Наразі його доставляють до 476 прифронтових і звільнених громад для потреб понад 200 тис. домогосподарств. Зазначається, що пожертвуваного насіння достатньо, щоб виростити приблизно 70 тис. тонн овочів та надати засоби до існування тим, хто цього найбільше потребує.

ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА

Уряд оновив Порядок використання коштів, передбачених у держбюджеті для компенсацій витрат за гуманітарне розмінування земель сільгосппризначення. Зміни передбачають компенсації як для фермерів, землі яких уже розміновані сертифікованими операторами протимінної діяльності в період з 24 лютого 2022 року до 15 квітня 2024 року, так і для фермерів, які лише планують розпочати розмінування власних с/г ділянок або на яких працюють як орендарі. На ці потреби у бюджеті на 2024 рік закладено 3 млрд грн. Держава компенсуватиме 80% вартості розмінування. Факт забруднення таких ділянок вибухонебезпечними предметами повинен бути підтверджений Центром протимінної діяльності за результатами нетехнічного обстеження, проведеного сертифікованим оператором протимінної діяльності. Фермери, землі яких очистили сертифіковані оператори у період з початку широкомасштабного вторгнення до 15 квітня 2024 року, вже можуть подавати заявки на компенсацію вартості розмінування. Для цього потрібно заповнити Заявку на отримання компенсації та надіслати її на електронну адресу Центру гуманітарного розмінування, додавши копії документів, що підтверджують сам факт розмінування.  

Наразі значна кількість власників ділянок не змогли скористатись правом оформлення невитребуваних паїв через повномасштабне вторгнення. З огляду на це, для забезпечення конституційних прав власників паїв, строк оформлення таких земельних ділянок відтерміновано до 1 січня 2028 року. У Мінагрополітики повідомили, що законом також передбачено: продовження до 2026 року пілотного проєкту із внесення відомостей до Державного земельного кадастру сертифікованими інженерами-землевпорядниками; усунення неузгодженостей щодо суб’єктів, які мають право проводити роботи із землеустрою та оцінки земель.

Мобільні аптечні пункти можуть стати важливою частиною майбутньої системи охорони здоров’я в Україні й особливо в тих регіонах, де медичні заклади зазнали руйнувань або мають обмежені ресурси. Мобільні медичні пункти тісно пов’язані з урядовою програмою “Доступні ліки”, що сприяє реалізації державної політики щодо забезпечення громадян лікарськими засобами. Вони оснащені найсучаснішим обладнанням і медикаментами, що дозволяє надавати широкий спектр послуг — від консультацій фармацевтів до безпосередньої видачі ліків і проведення різноманітних заходів іншого характеру. Нещодавно мобільні аптечні пункти вперше побували у жителів громад Київської, Чернігівської та Житомирської областей в межах проєкту USAID “Інновації для подолання епідемії ВІЛ”. У Черкаській, Миколаївській та Харківській областях вони працюють на постійній основі. 

УКРАЇНА ВІДБУДОВУЄТЬСЯ

Британська розвідка оцінила потенціал відновлення економіки України. Високий рівень експорту демонструє здатність України експортувати продукцію через судноплавний коридор у Чорному морі, а також сприятиме відновленню української економіки у 2024 році. Зазначається, що в квітні Україна експортувала найбільший обсяг зернових та олійних культур з початку повномасштабного вторгнення – 6,6 млн т. На думку експертів, це демонструє здатність України здійснювати експорт в односторонньому порядку через свій судноплавний коридор у Чорному морі. У розвідці підкреслили, що поставки з України мають життєве значення для глобальної продовольчої безпеки. В період з липня 2023 року до червня 2024 року експорт зерна з України становитиме близько 9,7% від світового експорту зерна.

Із Фонду ліквідації наслідків збройної агресії уряд виділив понад 428 млн грн на продовження реалізації програми єВідновлення для відбудови житла, постраждалого від російських атак, повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Програмою вже скористалися понад 57 тис. українців, які отримали від держави більш ніж 11 млрд грн. З них 5,8 млрд грн — це кошти на ремонти і ще 5,6 млрд грн — на купівлю нерухомості через житловий сертифікат. Наразі 2800 родин таким чином придбали собі оселю.

На Миколаївщині за програмою єВідновлення 3669 жителям вже виплатили компенсацію за пошкоджене житло та 553 – на придбання або будівництво нового, яке було знищене внаслідок російських обстрілів.

Відтепер подати заяви до міжнародного Реєстру збитків можна на вебпорталі “Дія”, скориставшись будь-яким пристроєм з доступом до Інтернету: комп’ютером, планшетом або мобільним телефоном без необхідності встановлення мобільного застосунку “Дія”. Наразі можливо подати заяву за категорією А3.1 “Пошкодження або знищення житлового нерухомого майна”. Незабаром ця можливість стане доступною для всіх власників житла в Україні, чиє майно було пошкоджено або зруйновано, незалежно від місця його розташування та подання заяв за програмою єВідновлення, інформують у Мін'юсті. 

Японська агенція міжнародного співробітництва (JICA) співпрацюватиме з Миколаєвом у переробці будівельного сміття, яке утворюється внаслідок обстрілів. Проєкт передбачає розбирання і переробку зруйнованих конструкцій не лише у Миколаєві, а й на прилеглій території та навіть у Херсонській області. З метою безпеки наразі його деталі не розголошуються.

ЗА КОРДОНОМ

Верхня палата польського парламенту (Сенат) ухвалила урядовий закон щодо продовження легальності перебування і допомоги українцям, які прибули до Польщі після повномасштабного вторгнення Росії. На сьогодні у Польщі перебуває близько мільйона українських біженців.

За новим дослідженням, яке провів Eurobarometer, майже 90% громадян ЄС підтримують надання гуманітарної допомоги українцям.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-