Строк оформлення невитребуваних паїв продовжено до 2028 року - Мінагрополітики

Строк оформлення невитребуваних паїв продовжено до 2028 року - Мінагрополітики

Укрінформ
Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроєкт №11150 щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), яким продовжено до 1 січня 2028 року термін оформлення невитребуваних земельних ділянок.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства, передає Укрінформ.

«Станом на сьогодні, значна кількість власників ділянок не змогли скористатись правом оформлення невитребуваних паїв через повномасштабне вторгнення. З огляду на це, для забезпечення конституційних прав власників паїв, строк оформлення таких земельних ділянок відтерміновано до 1 січня 2028 року», – зазначив заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик.

Законом також передбачено:

  • продовження до 2026 року пілотного проєкту із внесення відомостей до Державного земельного кадастру сертифікованими інженерами-землевпорядниками;
  • усунення неузгодженостей щодо суб’єктів, які мають право проводити роботи із землеустрою та оцінки земель.
Читайте також: Як власникам паїв захистити права після відкриття ринку землі для юросіб - розяснення юриста

Як раніше повідомив Денис Башлик, відповідно до частини четвертої та п’ятої статті 13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», у разі якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки. Після 1 січня 2025 року незатребувані ділянки будуть визнані безхазяйними. Їх передадуть у комунальну власність територіальної громади, на території якої вони розташовані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-