На Хмельниччині суд виніс перші ухвали щодо мобілізації засуджених

На Хмельниччині суд виніс перші ухвали щодо мобілізації засуджених

Укрінформ
Хмельницький міськрайонний суд розпочав розгляд перших подань установ Державної пенітенціарної служби про умовно-дострокове звільнення засуджених від відбування покарання для проходження військової служби та встановлення адміністративного нагляду щодо них.

Про це повідомили у пресслужбі Хмельницького міськрайсуду, передає Укрінформ.

Зазначається, що з Хмельницького слідчого ізолятора 21 травня надійшло два подання. Їх розглядали у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції. Обоє засуджених виявили бажання проходити військову службу за контрактом.

“Добровольці - чоловіки молодого віку, 2000-го та 1981 років народження, є місцевими мешканцями. Обоє були засуджені, зокрема, за крадіжки згідно зі ст.185 КК України перед війною, у жовтні та листопаді 2022 року, відповідно на 4 роки і 9 місяців та на 5 років і 5 місяців. У тексті ухвал йдеться також про те, що кожен із чоловіків придатний до військової служби за станом здоров’я, пройшов професійно-психологічний відбір, має достатній рівень фізичної підготовки для виконання покладених на них тепер обов’язків”, - йдеться в повідомленні.

Клопотання кожного засудженого, як зауважили в суді, підтримали прокурор та представник СІЗО. Ці клопотання суд задовольнив та зобов’язав слідчий ізолятор невідкладно, але не пізніше 24 годин після набрання ухвал законної сили, умовно-достроково звільнити чоловіків від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом. Також - передати чоловіків до підрозділів Нацгвардії України, доставивши до Хмельницького ОТЦК та СП для укладення контракту.

Крім того, суд ухвалив установити над чоловіками адміністративний нагляд на рік, але не довше ніж до їх звільнення з військової служби. Такий нагляд, пояснюють у суді, будуть здійснювати командири військової частини. Серед обмежень – заборона перебувати поза межами місця дислокації військової частини та виїжджати в особистих справах без дозволу командира.

“Попри те, що кожна з ухвал підлягає негайному виконанню, на них може бути подана скарга до Хмельницького апеляційного суду протягом 7 днів з дня її оголошення, а особою, яка перебуває під вартою, у той же строк з моменту отримання копії ухвали”, - роз'яснюють у пресслужбі суду.

Читайте також: Президент підписав закон про мобілізацію засуджених

Сьогодні, 22 травня, Хмельницький міськрайонний суд на відкритих дистанційних засіданнях розглядає 50 подань про умовно-дострокове звільнення засуджених для проходження військової служби та встановлення адміністративного нагляду відносно них. Подання надійшли від Райківецької виправної колонії (№78).

Як повідомляв Укрінформ, понад 3 тисячі засуджених подали заяви на умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для безпосередньої участі в обороні України.

Фото: Freepik stock images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-